Дебати-2010: хто проти брюнеток?

12 Січня 2010
15658
12 Січня 2010
15:07

Дебати-2010: хто проти брюнеток?

15658
«Жіночий день» телевізійних дебатів кандидатів на президентське крісло продемонстрував, що представниці прекрасної статі не тільки володіють прийомами політичної боротьби, а й вміло використовують шпильки в дискусії з суперницею
Дебати-2010: хто проти брюнеток?

Сліпа доля звела у студії Першого національного позафракційного народного депутата, колишнього лідера партії «Віче» Інну Богословську і лідера Народно-демократичної партії, главу Державного агентства з інвестицій та інновацій Людмилу Супрун. Як згадала Людмила Павлівна, 2006 року і вона, і Богословська були по один бік барикад, коли у Вищому адміністративному суді намагалися довести обґрунтованість домагань «Віче» і НДП на присутність у Верховній Раді. До речі, обидві претендентки на президентське крісло були свого часу депутатами-мажоритарниками. Втім, політичні позиції учасниць публічного діалогу дозволили зробити дебати доволі цікавими.

 

Одна особливість: і Богословська, і Супрун віддавали перевагу власним монологам, у яких відповідям на запитання суперниці відводилося трохи місця. Інна Германівна досить жваво стартувала на початку виборчого процесу, але сьогодні помітно знизила публічну активність з офіційної причини: представники старої влади не хочуть допускати нових політиків до штурвалу управління державою. Людмила Павлівна тільки на фініші виборчої кампанії нагадала виборцям про себе із зовнішніх рекламних носіїв. Видно, обидві потерпають від неможливості висловитися, тому спробували бути максимально красномовними на майданчику для дебатів.

 

Втім, мирного і задушевного діалогу не вийшло, хоча Інна Богословська і починала з вкрадливо-довірчих інтонацій. Та тільки-но Людмила Супрун запитала свою візаві про те, чому вона позиціонує себе як «проект анти-Юля», від доброзичливості не лишилося й сліду. Інна Германівна швидко й чітко виправдала репутацію людини з добре підвішеним язиком, здатної жорстко критикувати опонента. І Супрун з «Людочки» миттєво перетворилася на «адвоката Тимошенко», навздогін отримавши запитання про кримінальні справи її бізнес-структур щодо неповернення кредитів банку «Україна». Себе ж Інна Богословська скромно назвала «єдиним політиком, який повстав проти союзу БЮТ і Партії регіонів». Покваплюсь розчарувати Інну Германівну: на лавровий вінок тріумфатора у протистоянні «ширці» стіки претендентів, що на кожного забракне і лаврового листочка - у суп кинути.

 

Богословська навіть не намагалася приховувати, що вона зацікавлена в дебатах з Юлією Тимошенко, але та ухиляється від діалогу. Тому робота Людмили Супрун в органах виконавчої влади стала Інні Германівні як ніколи у нагоді. Вона охоче заявила про те, що Тимошенко не має морального права перебувати при владі, зазначивши, що сьогодні уряд енергійно відбирає кошти у місцевих бюджетів для власних (читай - передвиборних) потреб. До речі, Людмила Павлівна також висловилася проти проведення бюджетної реформи, на якій наполягає прем'єр. Супрун пообіцяла здійснити рішучі антикорупційні дії після свого приходу до влади. Богословська чітко сформулювала вимоги до виборчої системи: на місцевому рівні - повернути «мажоритарку», для парламентських виборів - відновити змішану систему. Вона має намір після обрання Президентом розігнати Верховну Раду шостого скликання, в якій тільки «десь із 40 людей вміють читати і писати закони».

 

Варто зазначити, що учасниці дебатів зійшлися щодо ще однієї позиції: вони закликали голосувати за нових політиків, мабуть, у першу чергу, натякаючи на себе. Інна Германівна, добра душа, заразом назвала ще й Арсенія Яценюка. На її думку, ніхто з представників старої влади не повинен очолювати країну. Людмила Павлівна натомість натякнула на Сергія Тігіпка, який не заплатив податки після продажу «ТАС-банку», втім, не назвавши в ефірі його прізвище, і по-жіночому образилася на відсутність можливості з'являтись у телевізійному ефірі популярних каналів. Схоже, авторитет Народно-демократичної партії, яка 10 років тому була єдиною «партією влади», сьогодні не дуже високий. Хоча Богословська днями також згадувала Сергія Леонідовича в контексті зриву переговорів про висування єдиного кандидата від нових політиків, вона вирішила промовчати.

 

Варто визнати, що перемогу в дебатах отримала Інна Богословська. Вона за відведені 28 хвилин зуміла представити на суд виборців більше програмних положень, з якими йде у президенти, випустила кілька отруєних стріл у напрямі Кабінету Міністрів і звинуватила візаві в тому, що її «взяли на гачок». Людмилі Супрун вдалося лише нагадати про себе і згадати про народних демократів, але колишня «Леді бюджет» не змогла протистояти натиску брюнетки з натуральною косою.

 

Євген Магда, для журналу «Главред»

 

Фото -  «Главред»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Магда, «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15658
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду