Українська журналістка Наталія Красненкова бере участь у виборах до місцевої облради в Ірландії

Українська журналістка Наталія Красненкова бере участь у виборах до місцевої облради в Ірландії

18 Травня 2024
836
18 Травня 2024
18:04

Українська журналістка Наталія Красненкова бере участь у виборах до місцевої облради в Ірландії

836
У разі перемоги вона планує порушувати питання, які турбують українських біженців в Ірландії, на державному рівні.
Українська журналістка Наталія Красненкова бере участь у виборах до місцевої облради в Ірландії
Українська журналістка Наталія Красненкова бере участь у виборах до місцевої облради в Ірландії

Українська журналістка Наталія Красненкова через повномасштабне російське вторгнення виїхала з України до Ірландії і зараз як незалежна кандидатка балотується до Ради графства Керрі на місцевих виборах, які відбудуться 7 червня одночасно з виборами до Європейського парламенту. Про це Красненкова розповіла в ефірі «Українського радіо».

«Я щодня працюю з українцями, як ком'юніті воркер — це щось на кшталт спеціаліста з розвитку громади, менеджера громади,  соціального працівника. І щодня я зіштовхуюся з безліччю проблем українців: інтеграційних, мовних, працевлаштування, освіти, підтвердження дипломів і так далі. Очевидно, що всі ці українці приходять до мене за допомогою, але інструментів допомогти, як спеціаліста в громадській організації, в мене небагато. Тому я подумала, що ми можемо легально скористатися цим правом, яке дає Ірландія — балотуватися і голосувати тільки на місцевих виборах і піти в місцеву раду», — пояснила Красненкова.

Вона додала, що, окрім неї, ще три жінки-українки балотуються в різні місцеві ради по всій Ірландії. Також Красненкова розповіла, що перед тим, як наважитись на участь у місцевих виборах, вона закінчила в Ірландії Академію лідерства мігрантів. Також журналістка бере до уваги особливості країни, де опинилась через вторгнення росіян.

«Ірландія дуже емігрантська країна, вони самі дуже багато емігрували з 19 століття і перше, що вони робили, емігруючи до США — йшли в місцеві органи влади, щоб відстоювати інтереси своєї громади. Відповідно зараз 12% Ірландії складають люди з мігрантським бекграундом. І тільки 1% представлений у владі. Тому ірландці спокійно ставляться до цього», — зазначила журналістка.

У разі перемоги Красненкова планує порушувати питання, які турбують українських біженців в Ірландії, на державному рівні. Серед цих питань вона назвала наступні: статус українських біженців в Ірландії після березня 2025 року, коли спливе термін дії режиму тимчасового захисту; проблема житла; питання визнання дипломів; можливість для біженців з України займатися малим бізнесом.

Містечко, від якого балотується українська журналістка, налічує, за її словами, 14 тисяч населення, там не заведено розміщати великі білборди із політичною рекламою, натомість кандидати практикують агітацію серед виборців шляхом особистих зустрічей.

«Оскільки я фокусуюся переважно на українцях, то мені трохи простіше, тому що українці компактно розміщені в кількох готелях b&b, то я просто кожен вечір по два, інколи три готелі об'їжджаю, обходжу, зустрічаюся з людьми і говорю, говорю, говорю, пояснюю, тому що зараз мій конкурент — це не інші кандидати. Зараз мій основний конкурент — це апатія і незнання українців про вибори. Якщо я подолаю цих конкурентів, то українці матимуть свого представника. Якщо я не подолаю цих конкурентів, тоді нічого не буде», — каже Красненкова.  

Журналістка додала, що має намір повернутися до Києва та використовувати досвід, який вже здобула і ще здобуде в Ірландії.

«Я щиро думаю, що мій досвід тут зміцнить мене, дасть мені більше навичок, дасть мені більше розуміння глобального ситуації, як працюють процеси, які будуть дуже-дуже необхідні Україні після завершення війни, коли ми будемо відновлюватися, коли ми будемо відбудовуватися. Тоді нам будуть потрібні, мені здається, люди з різним досвідом, і я сподіваюсь, що також і мій досвід роботи в міжнародних громадських організаціях може знадобитися. І якщо цей досвід буде роботи в міській владі, я думаю, що він буде дуже корисний нам. Чим більше українців будуть йти у владу, чим більше українців будуть зараз навчатися за кордоном, працювати за кордоном, тим більше ми привеземо нового і якісного в Україну, коли повернемось», — сказала журналістка.

Фото: фейсбук-сторінка Наталії Красненкової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду