Луценко, Добкін та моральна комісія стали «Будяками року-2009»

10 Грудня 2009
8604
10 Грудня 2009
15:48

Луценко, Добкін та моральна комісія стали «Будяками року-2009»

8604
Луценко, Добкін та моральна комісія стали «Будяками року-2009»

Комітет правозахисної антипремії «Будяк року-2009» назвав шість лауреатів. Про це повідомляє інформаційне агентство УНІАН.

 

До переліку переможців увійшли Верховний суд України, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, міський голова Харкова Михайло Добкін, Северодонецька міська рада та мер Одеси Едуард Гурвіц.

 

Лауреатом в номінації «За відверту зневагу до принципів правосуддя» став Верховний суд України. Журі відзначило його, зокрема, за розгляд справи засудженого до довічного позбавлення волі за вбивства Олександра Яременка. ВСУ відмовився скасувати рішення щодо його засудження, хоча Європейський суд вказав, що «засудження було результатом несправедливого судового розгляду».

 

В номінації «За систематичні порушення прав людини» першість здобув міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. «Сподівання, які були покладені на реформи в МВС і взагалі в органах внутрішніх справ, які ще були кілька років тому, зараз остаточно розвіялися», - коментують представники оргкомітету.

 

Ще одним лауреатом лауреатом стала Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі в номінації «За обмеження свободи вираження поглядів». НЕК заборонила «дуже багато матеріалів для публікування», що погіршує ситуацію зі свободою слова в Україні.

 

Першістьу номінації «За брутальне порушення права на охорону здоров'я» здобув мер Харкова Михайло Добкін за те, що внаслідок дій міського голови та його підлеглих «велике місто залишилось без жодного стаціонарного ліжка для хворих на туберкульоз», що призвело до зростання загрози епідемії. Крім того, пан Добкін ліквідував єдине в області торокальне хірургічне відділення.

 

Мера Одеси Едуарда Гурвіца відзначили «За систематичні перешкоджання у проведенні мирних зібрань». Зокрема, 5 травня 2009 року він заборонив Марш свободи, що мав проводитись громадською організацією «Об'єктивна реальність».

 

Сєвєродонецька міськрада перемогла в номінації «За порушення екологічних прав». Через те, що депутати досі не визначили і не закріпили документально існування в місті скверів і парків, тут можна безперешкодно проводити забудову і вирубувати зелені насадження в місті.

 

За словами PR-менеджера Української Гельсінської спілки з прав людини Марини Говорухіної, кожний лауреат отримає «свій будяк та дипломи поштою».

 

«Будяк року» - щорічна українська антипремія, запроваджена УГСПЛ. «Будяком року» відзначають за найбрутальніше порушення прав людини. Мета антипремії -стимулювати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у вітчизняній правовій системі. Лауреатів «Будяка року» правозахисники оголошують щороку в Міжнародний день захисту прав людини, 10 грудня.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8604
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кочи Рыжка
5266 дн. тому
Да, в этой премии большая конкуренция. Глаза разбегаются.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду