Нацрада: Відсутність в ефірі одеських мовників є перешкоджанням передвиборній агітації

23 Листопада 2009
18601
23 Листопада 2009
19:27

Нацрада: Відсутність в ефірі одеських мовників є перешкоджанням передвиборній агітації

18601
Нацрада: Відсутність в ефірі одеських мовників є перешкоджанням передвиборній агітації

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення стурбована ситуацією, що склалася у зв'язку з перешкоджанням роботи Одеського міського телерадіоцентру, який здійснює технічне забезпечення мовлення чотирьох регіональних телерадіокомпаній: ТРК «Нова хвиля», ТРК «52 канал», «ТРК «Град» і ТРК «Арт».

  

У відповідь на звернення громадських організацій, телерадіоорганізацій, Одеського міського телерадіоцентру з проханням вжити заходів для захисту телерадіокомпаній Нацрада нагадує, що Верховна Рада України затвердила Постанову № 1502-VI «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2009 року». У ній парламент наголосив на недопущенні припинення діяльності компаній, інакше як за рішенням їх засновника (співзасновника) або суду.

 

Нацрада занепокоєна й тим, що всі чотири телерадіокомпанії уклали договори на розміщення передвиборної агітації низки кандидатів у Президенти України. А отже, відсутність в ефірі цих матеріалів фактично є перешкоджанням веденню кандидатами передвиборної агітації.

 

Відтак, Національна рада звертається до всіх учасників конфлікту зважити на наслідки, до яких може призвести подальше розгортання подій. Регуляторний орган закликає всі сторони сісти за стіл переговорів і прийняти обґрунтоване рішення.

 

 Європейська партія України розглядає дії Едуарда Гурвіца та його підлеглих як тиск із застосуванням адміністративного ресурсу та службових повноважень, позбавлення громадян права на отримання інформації (порушення ст. 5 Закону України "Про інформацію"), перешкоджання здійсненню виборчого права (ст.157 Кримінального кодексу України) і перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст.171 Кримінального кодексу України).

 

Порушенням Закону України «Про інформацію» та двох статей Кримінального кодексу називають дії Едуарда Гурвіца представники Європейської партії України.

 

«Європейська партія України розглядає дії Едуарда Гурвіца та його підлеглих як тиск із застосуванням адміністративного ресурсу та службових повноважень, позбавлення громадян права на отримання інформації (порушення ст. 5 Закону України "Про інформацію"), перешкоджання здійсненню виборчого права (ст.157 Кримінального кодексу України) і перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст.171 Кримінального кодексу України)», - йдеться у заяві за підписом Голови партії Миколи Катеринчука.

 

Він підкреслив, що  що закриття будь-якого каналу через особисте незадоволення політикою висвітлення подій міста є щонайменше неприйнятним. «В країні, яку на світовій арені визнають, як демократичну, подібні дії чиновників є неприпустимими», - каже пан Катеринчук.

 

Нагадаємо, 16 листопада близько 18.30 в офісах телекомпаній «Град» і «Арт 24» вимкнули світло. Обидві знаходяться в будівлі, де розташований міський телерадіоцентр. Також в ефір не змогли вийти «Моє радіо 103,8 FM», «Нова хвиля» і «Перше радіо FM1». Як писала «Детектор медіа», раніше ТРК «Нова хвиля», «52 канал», «Град», «Арт» та підприємство «Одеський міський телерадіоцентр», що здійснює технічне забезпечення трансляції програм цих телерадіоканалів у власному апаратно-студійному комплексі, заявляли про перешкоджання професійній діяльності журналістів та переслідування за критику.

 

Як зазначає Нацрада, раніше, 29 жовтня, Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради повідомило міський телерадіоцентр про зміну в односторонньому порядку умов договору оренди приміщення, в якому підприємство знаходилося упродовж 10 років. Офіційна точка зору цього відомства - необхідність проведення капітального ремонту та попередження компанії про те, що протягом 17 днів їм необхідно звільнити приміщення.

 

Згодом прокурор Одеси виніс припис на ім'я начальника управління комунальної власності Одеської міської ради Едуарда Смоляра про підключення одеських телеканалів «Град» і «Арт 24» до енергозабезпечення. Але станом на 21 листопада телеканали залишись без електроенергії. ТРК вдалося частково відновити трансляцію за допомогою генератора.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18601
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kuzya
5273 дн. тому
Шо за хрєн? Я не пойняв, хто стурбований, Нацрада чи Катенька?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду