«1+1» переоформив ліцензію, де впорядкував мережу та змінив концепцію мовлення

11 Листопада 2009
24936
11 Листопада 2009
17:57

«1+1» переоформив ліцензію, де впорядкував мережу та змінив концепцію мовлення

24936
«1+1» переоформив ліцензію, де впорядкував мережу та змінив концепцію мовлення

11 листопада Національна рада з питань телебачення та радіомовлення  переоформила ліцензію телекомпанії «1+1».

 

За словами першого заступника і в.о. голови Нацради Андрія Мірошниченка, в оновленій ліцензії канал упорядкував свої частотні присвоєння. «Загальна мережа «1+1» за часи свого існування серйозно змінилась. Концерн РРТ інколи  міняв канали мовлення УТ-1, УТ-2, УТ-3. На сьогодні склалась ситуація, що близько  100 цих присвоєнь мають розбіжності. Ми звернулись з закликом до "Інтера", Першого національного та "1+1" провести інвентаризацію передавачів та привести мережу до вимог ліцензії», - зазначив пан Мірошниченко.

 

У результаті упорядкування мережі «1+1» 10 частотних присвоєнь, на яких канал не вів мовлення, будуть винесені на конкурс, в якому «1+1»  на рівні з іншими каналами братиме участь.

 

Окрім технічного упорядкування мережі «1+1» вніс зміни і до концепції мовлення. Відповідно до цих змін частка програм власного виробництва зменшилась з 17 годин на добу до 8 годин 24 хвилин у будні та 4 годин 55 хв. у вихідні, мінімальна частка національного аудіовізуального продукту  з 17 годин  стала 12,  натомість збільшилась максимальна частка аудіовізуальної продукції іноземного виробництва замість 7 годин - 12 годин. Також зменшилась кількість інформаційно-аналітичних та публіцистичних програм  замість 4 годин - 2 години 34 хвилини у будні і 40 хвилин у вихідні, і дитячих - замість 1 години - 25 хвилин у будні та 50 хвилин у вихідні. Зникли культурно-мистецькі програми, але науково-просвітницькі збільшились з 1 години до 2 годин 30 хвилин на добу. Замість 17 годин розважально-музичних програм у зміненій ліцензії їх залишилась 1 година у будні та 5 годин 30 хвилин у вихідні. До формулювання формату каналу «розважально-інформаційний» додався «фільмопоказ».

 

Детально обговорювати це питання члени Нацради не стали, свою думку висловив лише Юрій Плаксюк, який голосував проти цього рішення. За його словами за технічними змінами приховано суттєву зміни концепції каналу: «У 1996 році в Україні з'явилась справді громадське, а не державне мовлення - "Студія 1+1". Сьогодні це громадське мовлення зникає, якщо поглянемо на програму передач, то побачимо 12 серіалів, які починаються о 6 ранку і закінчуються  о 23.10 «Храмом черепів». Подивимось як вони запишуть у ліцензію: висвітлення діяльності органів самоврядування, Верховної ради. Зникне цей запис чи ні?  Думаю від українського мовлення у них залишиться апаратно-студійний комплекс і мережа», - сказав пан Плаксюк.

 

Нагадєамо, що нині «1+1» має дві ефірні ліцензії на мовлення - 15 год./добу та 9 год./добу, згідно із другою ліцензією канал має висвітлювати діяльність Верховної Ради та органів самоврядування.

 

Також занепокоєння Юрія Плаксюка викликала те, що в ліцензії «1+1» не буде записано норму 100% української мови.

 

 Заступник генерального директора «1+1» Максим Варламов у коментарях ТК  наголосив: «У нас не буде 100% української мови? Її і так не було, за законом у нас 75%. У нас навіть більше. До чого тут громадське мовлення?  Якщо згадати 11 листопада 1996 року  я особисто отримував цю ліцензію. Ця ліцензія була на 9 годин, і про жодне громадське мовлення мова не йшла. У нас завжди був канал  general entertainment. Концепція не змінювалась».

 

Також пан  Варламов зазначив, що  канал  вноситиме зміни в ліцензію по кілька разів на рік, щоб вони відображали ті зміни, які відбуваються у сітці мовлення:.

 

 «Є сітка літня, є сітка нового сезону, і є абсолютно інша сітка  новорічних свят. Якщо у нас міняється сітка, то це має відображатись у нашій ліцензії», - сказав він.

 

Андрій Мірошниченко вважає, що «1+1» зафіксував у своїй ліцензії  концепцію близьку до того мовлення, яке є в ефірі.

 

«Якщо підіймати найперший документ, то однією з тих норм було те, що вони отримують ліцензію для трансляції Верховної Ради. Але для всіх зрозуміло, що не транслювали, не транслюють і транслювати не будуть. Всі це знали, і робили вигляд, що все гаразд», - сказав пан Мирошніченко.

 

Андрій  Мирошніченко наголосив, що позитивно  оцінює тенденцію, коли телеканал наводить  лад зі своїми документами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24936
Читайте також
15.12.2009 12:42
Мар'яна Закусило
33 711
13.11.2009 11:48
Артем Скоропадский, «Коммерсант»
35 785
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
старожил
5248 дн. тому
Очередная наглая ложь от "плюсов"! Они всегда шли в авангарде тех, кто убивал украинское телевидение. В 1996 году конкурс на Второй канал выиграли "плюсы" и два продакшина: "Золотые ворота" и АИТИ. Их выбросили, а канал забили дешевкой. Зачем производить программы на канале? Это же затраты! Бабло! Его надо в офшоры, вначале Фуксмана и Роднянского, затем СМЕ. Мы говорим об украинском производителе, убивая его. Позор этому Нацсовету! Правда, предыдущие были не лучше.... Кстати, босс Мирошниченко пан Ющенко очень ратует за "нацвиробника".
Зрітєль
5249 дн. тому
Українська мова поступово зникає з телеефіру. Нескінченні російські серіали з дрібненькими безграмотними субтитрами, здебільшого невпопад, будні московської тусовки і гумор рівня петросяна і "бабусь" - от що нас чекає. І, на жаль, не тільки на 1+1.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду