Нацрада не домовилася про переоформлення ліцензії «1+1» та призначення перевірок «Інтеру», «1+1», НТКУ і ТРК «Україна»

22 Жовтня 2009
19840
22 Жовтня 2009
10:40

Нацрада не домовилася про переоформлення ліцензії «1+1» та призначення перевірок «Інтеру», «1+1», НТКУ і ТРК «Україна»

19840
Нацрада не домовилася про переоформлення ліцензії «1+1» та призначення перевірок «Інтеру», «1+1», НТКУ і ТРК «Україна»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 21 жовтня не змогла ухвалити рішення про переоформлення ліцензії телекомпанії «Студія 1+1» та призначення позапланових перевірок загальнонаціональних телеканалів «Інтер», «1+1», Перший національний (НТКУ) і ТРК «Україна».

 

Питання переоформлення ліцензій «1+1» було внесене з голосу членом Нацради Ігорем Курусом. Він повідомив, що компанія вносить зміни з метою уніфікації передавачів в обох своїх ліцензіях. На уточнююче запитання Владислава Лясовського, Ігор Курус відповів, що про спірні частоти в ліцензіях не йдеться. Він додав, що компанії потрібно уніфікувати частоти, щоб полегшити розрахунки з Концерном РРТ.

 

Члени Нацради проголосували «за» (утрималися - Юрій Плаксюк і Тетяна Лебедєва).

 

Після голосування члени Нацради звернули увагу на зміни програмної концепції. Канал, збільшував власне виробництво з 4 до 7 годин на добу, але зменшував кількість національного продукту - з 9 до 7 годин. Щодо жанрового наповнення, то зменшувалася кількість інформаційно-аналітичних програм.

 

Юрія Плаксюка обурило, що Ігор Курус поставив невивчене питання на голосування, навіть не ознайомивши з ним колег.

 

«Ніхто не бачив проекту рішення. Давайте повернемося до питання і відкладемо на тиждень», - запропонувала Тетяна Мокріді. Колеги підтримали її та майже одноголосно повторним голосуванням перенесли розгляд питання про ліцензії «1+1» (утримався - Ігор Курус).

 

Питання про призначення позапланових перевірок чотирьом загальнонаціональним телекомпаніям запропонував з голосу Юрій Плаксюк. Він доповів, що моніторинг Нацради протягом вересня-жовтня зафіксував «неполіпшення стану мовлення». За його словами, «Інтер», «1+1», Перший національний і ТРК «Україна» знижують виробництво власних програм і трансляцію програм національного виробництва, порушують закони про кінематографію, про рекламу, відхиляються від програмних концепцій.

 

Зокрема на «Інтері» замість 75% лише 60% програм українською мовою, а фільмів українською - лише 13%. На «1+1» програми національного виробництва становлять всього 20%. На Першому національному зафіксована реклама лікарських засобів, які не мають дозволів і ліцензій в Україні. ТРК «Україна» порушує закон про кінематографію.

 

Юрій Плаксюк запропонував призначити позапланові перевірки чотирьох каналів у другій декаді січня 2010 року (власне, в цей період проходитиме перший тур виборів - 17 січня).

 

Його пропозиція збурила дискусію серед членів Нацради.

 

«Ми маємо стежити за дотриманням законодавства про вибори. Як тільки ми почнемо перевіряти за іншими параметрами, це зможуть сприйняти як тиск. І ми зазвичай відмовляємося від перевірок під час виборів. Давайте зустрінемося з каналами і вкажемо на кричущі факти. Якщо не виправляться - після виборів покараємо», - запропонувала Тетяна Лебедєва.

 

«На жаль, після останньої зустрічі з каналами все, про що ми домовлялися, було виконано на 0,0%», - зауважив на пропозицію пані Лебедєвої Андрій Мирошніченко.

 

Ігор Курус заявив, що не буде голосувати за це рішення, оскільки в ньому виставлені обмеження лише кільком каналам. «Невже інші не порушують?», - допитувався він в апарату, котрий підготував проект рішення. Апарат відповів, що про порушення всіх каналів інформує кожного члена Нацради. Але було доручення від Юрія Плаксюка підготувати проект рішення про перевірку лише чотирьох каналів.

 

Андрій Мирошніченко запропонував чітко сформулювати, які норми порушують всі загальнонаціональні канали. Щодо кожної норми визначити найбільших порушників - і їх перевіряти. Зрештою, члени Нацради прийняли за основу рішення про перевірку чотирьох мовників та домовилися доопрацювати його.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19840
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду