Експерти: Базових законів журналістики при висвітленні скандалів ніхто не відміняв

10 Листопада 2009
4790
10 Листопада 2009
14:25

Експерти: Базових законів журналістики при висвітленні скандалів ніхто не відміняв

4790
Експерти: Базових законів журналістики при висвітленні скандалів ніхто не відміняв

9 листопада 2009 року в прес-центрі «Главред-Медіа»  відбувся круглий стіл ТК «Як мас-медіа повинні висвітлювати соціально-резонансні, скандальні й спекулятивні ситуації». На ньому редактори, юристи й науковці обговорили роботу ЗМІ під час артеківського скандалу й паніки навколо грипу, соціальні наслідки цих ситуацій і потребу сформулювати принципи висвітлення таких подій, щоб уникнути повторення помилок.

 

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар вважає, що стосовно грипу ЗМІ діяли більш-менш адекватно, а от артеківський скандал розглядали не в належному контексті. «Взагалі мало уваги зверталося на роботу правоохоронних органів. Не було відповідей на запитання: як розкриваються такі злочини, якою є статистика, якою є кара, хто контролює коректність слідства», - зауважила вона.

 

На думку головного редактора агентства УНІАН Олександра Харченка, на ЗМІ все ж лежить провина. «Крім того, щоб оперативно інформувати про стан епідемії, вони могли би тут же надати слово медичним експертам», - зауважив він.

 

 

 

Резюмуючи зустріч, керівник Бюро журналістських розслідувань Єгор Соболєв сказав: «Після цих скандалів кожен журналіст повинен збагнути, що базових законів журналістики ніхто не відміняв - перевіряти, шукати іншу думку, критично ставитися до інформації. Редактор мусить зрозуміти, наскільки важливо вкладати в компетентність підлеглих журналістів, які пишуть на певні теми. Власник ЗМІ хай усвідомить: він теж живе у цій країні!».

 

У круглому столі, модератором якого був головний редактор журналу «Детектор медіа» Євген Мінко, також взяли участь заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін, президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська,  і завідувач відділом соціології культури й масової комунікації Інституту соціології НАН України Наталія Костенко.

 

Повний текст обговорення круглого столу можна буде прочитати в наступному, листопадовому числі журналу «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4790
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пятий Кут
5286 дн. тому
Ага, значит кроме педофилии, еще и про это говорили. Какой содержательный обед, аж на две новости. Десерт будет?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду