Олег Кохан: нам потрібні проекти, які несуть в світ позитив

25 Вересня 2009
32391
25 Вересня 2009
11:38

Олег Кохан: нам потрібні проекти, які несуть в світ позитив

32391
Олег Кохан: нам потрібні проекти, які несуть в світ позитив

Декілька днів тому наше видання повідомляло про «український прорив» у Венеції - отримання призу «Срібний лев», спільно з країнами-співпродюсерами. Але в послужному списку компанії «SOTA cinema group» і її керівника безліч перемог у різних конкурсних номінаціях і престижних премій - «Срібний Марк Аврелій» і «Ніка», приз за найкращий фільм країн СНД і Балтії, «Святий Георгій». Йдеться про фільми Кшиштофа Зануссі, Романа Балаяна, Кіри Муратової. Акторів - Богдана Ступку та Олену Костюк.

 

Культура й, зокрема, кіно сохнуть через відсутність фінансування та чинну (або нечинну) законодавчу базу, а окремі представники українського кіно «угвинчуються» у світовий кінопростір, відвойовуючи місце під сонцем рідній країні.

 

- Олеже, ви не єдиний, але мало не найпродуктивніший продюсер в Україні, знімаєте проект за проектом, незважаючи ні на що, можете відкрити таємницю, за рахунок чого, яких ресурсів це відбувається?

- Декілька днів тому ми з колегами-кінематографістами збиралися в Будинку кіно за «круглим столом», щоб обговорити питання, як стимулювати розвиток національної кіноіндустрії. Насправді все досить просто - час припиняти теорриторику, виконуючи вічні варіації на тему: «Що робити?», і рухатися в напрямку конкретних, нехай подеколи помилкових дій. Треба приймати конкретні рішення, створювати лобі для їхнього втілення в життя. Треба припиняти «говорильню», паразитувати на псевдознанні, що робити, й нехай помилятися, але рухатися шляхом реальних дій. Це єдиний вихід із зачарованого кола. І в цьому сенсі, без удаваної скромності, скажу: якщо кожен на своєму місці - дистриб'ютор, кінотеатр, інші ланки виробничого й реалізаційного ланцюжка, досягатимуть певних висот знань, професіоналізму, не розраховуючи на допомогу ззовні, протекціонізм, якого немає, - ми отримаємо продуктивну реальність. Не відразу, не раптом, але отримаємо. Адже є в нас і успішні проекти, й телеканали, які щось виробляють. Може, варто створити якусь раду професіоналів, усередині якої буде вироблена програма реальних дій. Сподіватися на те, що чиновники повернуться до галузі обличчям, зроблять щось, абсолютно безглуздо.

 

- Хто ж це буде? Адже є в нас сьогодні й Спілка кінематографістів, яка нічого не вирішує й нічого зробити не може, й Асоціація продюсерів практично нічого не робить.

- Слід елементарно озирнутися навколо. Не варто «винаходити велосипед» - поряд країни, які по-різному, але «підняли» свою кінематографію - Польща, Чехія, Румунія. Не варто кокетувати, головне питання - фінансування галузі, що відбувається в нас не за «залишковим принципом», а просто перебуває поза полем уваги держави. Тут можна наводити переконливі цифри коштів, що прописані в бюджетах і відпускаються на галузь у наших найближчих сусідів, але це, на жаль, знову риторика. Я б звернув увагу зараз на систему професійної освіти. Навіть якщо станеться це диво й виділять гідне фінансування, дадуть якісь пільги, що стимулюють кіновиробництво, через два-три роки прийде питання попиту - а надайте-но нам гідні результати вашої праці. По суті, двадцять років галузь перебувала в «лежачому» стані. Ми нічого не виробляли, за винятком рідкісних спалахів робіт тих майстрів, які заявили про себе задовго до «нових часів». Не сумніваюся, що будуть якісь спалахи, самородки в арт-хаузному кіно, системної ж підготовки професійних кадрів немає. І може так статися, що просто нікому буде працювати. Причому на всіх рівнях - від режисерів до бутафорів і столярів. Якщо говорити про суть реформи освіти, то не треба просиджувати в аудиторіях п'ть років, треба з першого дня давати можливість практично працювати, не забуваючи, звісно, про загальноосвітні лекції. Говорю про це з усією відповідальністю, бо на всіх рівнях детально вивчив досвід наших успішніших у кінематографічному плані сусідів. Наступне питання - вироблена продукція має стати надбанням глядачів. Тут не обійтися без яскравої державної політики в плані будівництва кінотеатрів. І навіть не десяти-п'ятнадцятизальних мультиплексів, а дво-тризальних кінотеатрів в областях.

 

- І за сприятливіших часів інтерес до кіно був, швидше, теоретичним, ніж практичним. Ви вважаєте, що те, про що говорите зараз, у світлі вкрай жорсткої кризи, яка продовжує набирати обертів в Україні, - не утопія?

- Із усім максималізмом «юнацтва», властивим мені, вважаю, що правий, і розумію алгоритм продюсування проектів, які зможуть проектувати в світ позитив. Але не голівудські «мрії». Адже ми всі зараз перебуваємо на межі нервового зриву й цілковитої відсутності «світла в кінці тунелю». Коли народ уже зневірився в усьому. Повернути віру можуть лише послідовні, покрокові дії, галузеутворюючі вчинки. Створення кінотеатрів - один з таких кроків, що дозволить не лише духовно підтримати народонаселення країни, а й дасть чимало додаткових робочих місць. А отже, податків до держскарбниці.

 

- Усе правильно, але в нас ніхто не цікавиться «довгими грошима»?

- А ніяких «коротких грошей» немає й бути не може. Примітивне «купи-продай» вичерпало себе й, вибачте за пафос, час працювати на перспективу.

 

- Ну, а тепер безпосередньо про проекти, які сьогодні в роботі у «SOTA cinema group»?

- У жовтні ми запросимо українського глядача на прем'єру фільму Кіри Муратової «Мелодія для шарманки». Сподіваюся, досвід прокату цієї стрічки буде таким же вдалим, як і попередньої - «Два в одному». А він показав, що українське кіно, навіть таке непросте, немасове, як це цікаво нашому глядачеві. Фільм не лише пройшов на екранах України, а й по ТБ.

 

- Але ж відомо, що жоден фільм, навіть гучні російські блокбастери, не повертає прокатом кошти, на нього витрачені. Чим же тоді можна привабити потенційних інвесторів, тим паче, що українські олігархи взагалі дивляться повз кіно?

- Ну, не зовсім повз, були спроби, які згубили політичне спрямування фільмів, у які інвестувалися кошти. Головне, що треба знати, не можна говорити про прибутки, рахуючи лише кінотеатральний прокат. Тут багато складових - випуск і продаж DVD, продаж фільму іноземним дистриб'юторам, телеканалам, фестивальні покази тощо. Крім того, повторюся, імідж країни, як і її представників у світі, створюється передусім через культуру та культурний обмін.

 

- Тому у вас у роботі так багато копроектів? Це вигідно?

- Це дуже непроста справа, хоча всі проекти, над якими ми зараз працюємо, надзвичайно цікаві. І це не лише престиж нашої компанії, а й дорогоцінний досвід. Фільм Ширині Нешат «Жінки без чоловіків», щойно увінчаний «Срібним левом» за режисуру у Венеції, яскравий приклад цього. Це був наш перший копроект, у якому брали участь чотири країни - Австрія, Німеччина, Франція й Україна. Працювати було дуже цікаво й дуже непросто. Адже в нас немає законодавчого поля для копроектів, і, щоб не підводити партнерів, у кожному окремому випадку вибудовується немислимо складна структура взаємодії. Дуже хочеться вірити, що наше законодавче поле буде адаптоване до інших країн. Тим паче що тут навіть не треба довго шукати рішень - вони вже готові в наших колег.

 

Сьогодні в нас у роботі стрічка відомого українського режисера-документаліста Сергія Лозниці «Щастя моє», яку він знімає за власним, дуже цікавим сценарієм. Це копродукція спільно з Німеччиною й Голландією. (У «Дні» було опубліковане велике інтерв'ю з режисером, яке він дав напередодні зйомок і в якому Сергій Лозниця розповідав про фільм, членів творчої групи, акторів.). Більша частина знімального періоду вже позаду. Сподіваємося представити фільм на одному з великих фестивалів наступної весни.

 

- Мушу сказати, що й «Щастя моє», як і «Райські птахи» Романа Балаяна, й фільми Кіри Муратової вирізняється індивідуальним баченням світу, його жителів, і чіткою громадянською позицією - людина має залишатися людиною в найекстремальнішій ситуації.

- Адже кіно - не малювальник і не оповідач, тому нас завжди цікавлять проекти, де яскраво виражені соціальний посил і новаторська авторська стилістика. Ще один наш проект спільно з Францією - стрічка Отара Іоселіані (за його ж сценарієм) «Шантрапа». Фільм розповідає про долю художника, який бажає бути вільним. Він - не бунтар, не дисидент і не невизнаний геній. Історія, розказана у фільмі, як і все в Іоселіані, цілком автобіографічна. У ньому знімаються Дато Тарієлашвілі та Богдан Ступка.

 

- А що робить на Кубі Кирило Міхановський?

- Готується до зйомок трилера за написаним ним же сценарієм «FUGA MORTIS». Скоро робота продовжиться в Україні та Росії - адже це наш спільний з Євгеном Гінделісом проект.

 

- Сьогодні ми вступили в період передвиборної кампанії, коли претенденти оприлюднюватимуть свої програми. Чи треба говорити, що традиційно культурний сегмент у них практично відсутній. Як ви вважаєте, на що треба звернути претендентам увагу у власних програмах стосовно культури? І чи можливе це взагалі?

- Це правда, про культуру в цих пафосних документах не говорять. Якщо для політтехнологів, які займаються підготовкою вищезгаданих, існували зрозумілі популістські акценти щодо тем побуту, мови, національної приналежності, я б хотів загострити увагу на культурі. І це стосується не лише кіно, яким я займаюся. Якщо передивитися нашу вісімнадцятирічну історію, то зараз можна зробити вимір. Той із політиків, хто мислить глобально, по-державному, мусить зрозуміти, що якби на початку шляху ми врахували цей культурний аспект, сьогодні все могло б бути зовсім інакше. Ми втрачаємо певні етичні категорії, дуже важливі в системі людських координат, через які й самі політики страждають. Страждають через корупцію й власне фіглярство. Достатньо пригадати суддю-колядника. Можу навести ще один приклад - у «культурній» номінації «Людини року 2008» були письменниця Марія Матіос, режисер Андрій Жолдак, співачка Євгенія Мірошніченко, а найкращим було визнано Михайла Поплавського, творчість якого сприймається лише під час банкетів, не є зразком для наслідування й не є новим культурним орієнтиром. Хоча як до успішного менеджера до нього не може бути жодних претензій. У цій номінації треба було оцінювати реальний творчий продукт, який збагатив би нашу «культурну скарбницю» - книжку, виставу, картину. Практично в усіх видах ЗМІ шоу-біз і культура - синоніми. Може, час, урешті, розділити ці різні поняття?! Нас захлеснула байдужість, а це подібно смерті. Про це говорить Кіра Георгіївна Муратова в своєму фільмі «Мелодія для шарманки». До неї приєднується Кшиштоф Зануссі в «Серці на долоні». Тему продовжує Сергій Лозниця. Хвилює вона й мене, саме тому ми й продюсуємо ЦЕ кіно. Готовий влаштувати прецедент - «суспільний» перегляд і полеміку для всіх політиків, яким бракує часу сходити в кіно. Думаю, велику перевагу отримає той із них і та партія, які на свій прапор водрузять культуру. Час переступати через шаблони політтехнологів.

 

Світлана Агрест-Короткова, спеціально для «Дня»

 

Фото - unian.net

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Агрест-Короткова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32391
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталя Баринова
5324 дн. тому
Висловлюючи щиру подяку за інтерв"ю,прагнула б заохотити таких досвідчених фахівців,якими є Світлана Короткова-Арест та Олег Кохан до обговорення проблем,які доводиться розв"язувати документалістам.Адже нині документальне кіно є цілком затребуваним,однак виготовлення стрічок за наявності напрочуд скромних бюджетів ускладнюється перешкодами,що притаманні кінематографу в цілому.Пропоную організувати "круглий стіл" відповідної тематики.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду