Редактор «Нової Східної Європи»: «Польща не знає, на що ставити»

2 Вересня 2009
38910
2 Вересня 2009
10:18

Редактор «Нової Східної Європи»: «Польща не знає, на що ставити»

38910
Редактор польського часопису «Нова Східна Європа» Малгожата Ноцунь прокоментувала «Майдан-Інформ» публікацію в «Газеті виборчій» 15 липня 2009 року відкритого листа до адміністрації Президента Обами, підписаного провідними інтелектуалами і колишніми політиками з Центральної та Східної Європи.
Редактор «Нової Східної Європи»: «Польща не знає, на що ставити»

«Вважаю, що цей лист має два такі полюси. Перший, це визнання слабкості тими сильними політиками, тими відомими політиками з Центральної Європи, як то Кваснєвський чи Ротфельд, які насправді багато дуже зробили у розвитку для Східного напрямку. А другий аспект - це таки нагадування про себе, щоб Центральна та Східна Європа - це важлива частина європейського континенту і про це не потрібно забувати».



Польська журналістка не береться прогнозувати, який вплив цей лист матиме у майбутньому, за її словами, в Польщі вже давно говорять, що немає як такого «східного» вектору у польській політиці: «Польща вже не знає, на що ставити в цей час. Тобто, ми зробили ставку на Україну, але зараз вже забираємо цю ставку назад. І невідомо, що робити і вже не відбуваються ті програми, які попередньо реалізувалися». Із Росією практично заморожені стосунки Польщі, каже Малгожата Ноцунь. Разом з тим, каже редактор польського часопису про Східну Європу, Польща відновлює стосунки з Білоруссю, «але фактично Польща вже не має таких відносин, які би мали бути». «Ще часто звучали голоси про напрям кавказький, але це - трохи абсурдний підхід. Бо де Польща, а де Кавказ» - додає Малгожата Ноцунь.



Нагадаємо, про те, що країни Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) потребують тіснішої співпраці зі США, а відродження трансатлантичної спільноти, активніша участь США у справах Європи, принциповість у відносинах з Росією - ці кроки з боку нової адміністрації США допоможуть закріпити незворотність демократичного та трансатлантичного вибору в країнах ЦСЄ, - написали колишні політики з країн регіону у відкритому листі до Білого Дому, опублікованому в польській Gazeta Wyborcza.



Пізніше й українські інтелектуали і політики, урядовці і громадські діячі, фахівці і бізнесмени, науковці і журналісти назвали публікацію листа значущою і важливою: «Ми цілковито підтримуємо ідеї цього документу і вповні поділяємо занепокоєність його авторів. Переконані, найбільш реалістична політика - це політика, що відстоює цінності свободи і демократії. Саме така політика, підкріплена чітким усвідомленням суспільних реалій і забезпечена силою, зрештою виявляється найбільш успішною і вигідною».



Серед авторів авторів і підписантів листа:

Валдас Адамкус - колишній президент Литовської Республіки.

Еміль Костантінеску - колишній президент Республіки Румунія.

Павол Демес - колишній міністр міжнародних відносин і радник президента Словацької Республіки.

Любош Добровський - колишній міністр оборони Чеської Республіки, колишній посол в Росії.

Матяш Ерши - колишній державний секретар угорського міністерства закордонних справ.

Іштван Ґ'ярматі - посол, президент Міжнародного центру демократичних трансформацій в Будапешті.

Вацлав Гавел - колишній президент Чеської Республіки.

Растіслав Качер - колишній посол Словацької Республіки в Сполучених Штатах.

Сандра Калніете - колишній міністр закордонних справ Латвії.

Карел Шварценберг - колишній міністр закордонних справ Чеської Республіки.

Міхал Ковач - колишній президент Словацької Республіки.

Алєксандр Кваснєвський - колишній президент Республіки Польща.

Март Лаар - колишній прем'єр-міністр Естонії.

Кадрі Ліїк - директор Міжнародного центру оборонних досліджень у Таллінні (Естонія).

Янош Мартоні - колишній міністр закордонних справ Угорщини.

Януш Онишкєвіч - колишній віце-президент Європейського парламенту, колишній міністр оборони Польщі.

Адам Ротфельд - колишній міністр закордонних справ Польщі.

Алєксандр Вондра - колишній міністр закордонних справ і віце-прем'єр-міністр Чеської Республіки.

Вайра Віке-Фрейберг - колишній президент Республіки Латвія.

Лех Валенса - колишній президент Республіки Польща.



Ольга Веснянка, «Майдан-Інформ»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Майдан-Інформ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38910
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду