Болгарські націоналісти вимагають закрити ТБ-програму турецькою

25 Серпня 2009
27302
25 Серпня 2009
17:28

Болгарські націоналісти вимагають закрити ТБ-програму турецькою

27302
Болгарські націоналісти вимагають закрити ТБ-програму турецькою

Політичні сили націоналістичного спрямування в Болгарії вимагають припинити телевізійне мовлення турецькою мовою.

 

Близько десяти відсотків населення Болгарії мають турецьке походження, тобто турецька меншина є найчисленнішою в країні. Експерти застерігають, що дискусія щодо можливого закриття програми новин турецькою мовою може призвести до нового міжетнічного загострення.

 

Близько 12 тисяч підписів було зібрано упродовж трьох днів. Це тільки початок акції, організованої однією з болгарськх партій у Варні. Підписанти вимагають припинити мовлення новин турецькою мовою на суспільно-правововму телебаченні Болгарії. Ініціатори акції заявляють, якщо  турецькомовні новини не зникнуть з ефіру до 10 листопада, вони блокуватимуть головний офіс телевізійної компанії в Софії.

 

Мовлення тільки болгарською

 

Головний аргумент прибічників цієї ідеї - згідно з законодавством Болгарії, телевізійні та радіопрограми в країні повинні транслюватися державною мовою, тобто болгарською. Новини турецькою мовою зявилися на болгарському телебаченні ще  2000 року. Виникає питання, чому запальна дискусія розгорілася тільки зараз?

 

Після парламентських виборів у Болгарії на початку липня в болгарській внутрішній політиці дещо змінилося. Політична сила болгарських турків «Рух за права і свободи» вперше за останні вісім років не представлена в уряді. Проти її функціонерів висуваються звинувачення у корупції.

 

Прем'єр-міністр Бойко Борисов планує перевірити, чи справді турецькомовні новини повинні залишатися в ефірі. Хоча перед виборами він обіцяв, що не дозволить дискримінації турецької меншини, а лишень боротиметься з корумпованими політиками турецького походження.

 

Невдалий час для дискусії

 

Збір підписів став поштовхом до запеклих дискусій у болгарському суспільстві, а також у віртуальному просторі: блоги і форуми в інтернеті перетворилися на справжнє поле бою прибічників і противників турецькомовних новин. Експерти застерігають, що час для такої дискусії нині дуже невдалий.

 

«Існує ризик, що у громадськості складеться дуже погане уявлення.  Нині перевіряються численні звинувачення у корупції та економічних зловживаннях проти "Руху за права і свободи ". Якщо ці звинувачення будуть доведені в суді, то у багатьох виникне враження, що існує зв'язок між турецькою меншиною і злочинністю. Тому я звертаюся до урядовців, щоб вони відклали рішення з цього питання на пізніший час», - каже відомий болгарський соціолог Івайло Дічев.

 

Тема турецькомовних новин нині є однією з головних для болгарського парламенту. Тим часом у самій редакції турецької програми не вірять, що їх можуть закрити.

 

Сайлер Бістра, Наталя Неділько, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - www.dw-world.de

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сайлер Бістра, Наталя Неділько, радіо «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду