Про свободу слова в Україні: Мовчання ягнят–2

1 Липня 2009
37957
1 Липня 2009
17:46

Про свободу слова в Україні: Мовчання ягнят–2

37957
У 2004 році всі західні аналітичні центри були одностайні: свобода слова в Україні під загрозою, а джерелом загрози є влада... Цього року зафіксовано другий відхід від свободи слова. Але не через владу, а редакційну політику...
Про свободу слова в Україні: Мовчання ягнят–2

Кожен з тих, хто пише, говорить і показує і ще не відхрестився від кодексу журналістської честі, не може з відстороненим виглядом спостерігати за печерною тенденційністю блоків новин і безпрецедентним цинізмом режисури «Свободи слова» на «Інтері». Не може хоча б через ущербність тактики, за якої медійний простір країни одного разу може перетворитися на суцільний «Інтер».

 

Махатма Ганді мав рацію: завжди необхідно докладати максимум зусиль для того, щоб кожна людина усвідомлювала сутність свого вибору та його наслідки - як для себе, так і для суспільства та країни в цілому. Упоратися із цим завданням без підтримки ЗМІ було неможливо й в епоху античності, а що вже казати про сучасне інформаційне суспільство?! На жаль, доводиться спостерігати сумний симптом - точніше, своєрідний «синдром мовчання ягнят-2».

 

«Мовчання ягнят-1» припало на часи пізнього Брежнєва, коли сформувався прошарок тверезомислячих і відповідальних журналістів. Проте здатність тверезо мислити призводила до того, що людина могла потрапити за ґрати, а то й зовсім утратити життя. От і мовчала журналістська братія, і лише зрідка перешіптувалась на кухнях та скрипіла зубами в курилках.

 

Хоча стан справ зі свободою слова й преси в незалежній Україні був і не ідеальним, але позитивна динаміка явно перевершувала рівень соціально-економічного розвитку. А це дорогого коштує. Єдиний збій трапився в 2004 році, коли всі західні аналітичні центри були одностайні: свобода слова в Україні під загрозою, а джерелом загрози є влада.

Цього року зафіксований другий відхід свободи слова.

 

Та, на відміну від 2004 року, влада вже не входить до реєстру гонителів і переслідувачів ЗМІ: замість неї цю функцію виконує редакційна політика власників, а також елементарне небажання журналістів втручатися в резонансні історії. Вправлятися в серйозній аналітиці також майже ніхто не хоче - думати й зіставляти факти - це дуже виснажливо й незвично!..

 

Значно простіше й надійніше - «відтрубити» простенький репортаж або видати на-гора який-небудь умовивід з розряду «ні розуму, ні серцю». Це дозволяє забезпечити життєвий мінімум і надію «дожити до теплих днів».

 

На особистісному рівні такий підхід можна якщо й не прийняти, то принаймні, зрозуміти. Але, з погляду совісті й громадянської позиції, подібна життєва стратегія вкрай нікчемна. Річ навіть не в тому, що журналіст фактично відрікається від фундаментальної функції журналістики й кодексу журналістської честі, а в тому, що в стратегічному плані він розчищає шлях махровим демагогам і цинікам, для яких доля країни - лише розмінна монета в їхній політичній грі.

 

До речі, як це не іронічно й трагікомічно, але першою жертвою такої влади стане не країна в цілому, а свобода слова й журналістика. І необхідно визнати, що позиція в нових вершителів доль буде досить аргументованою: якщо свобода слова виявляється незатребуваною навіть журналістським середовищем, отже, і суспільству вона ні до чого. А раз так, то цей висновок треба узаконити... Якщо ж хтось спробує противитися закону, то з ним чинитимуть згідно суворості того ж закону.

 

Так би мовити, правова держава в дії...Але хто з вас хотів би жити в такій «правовій державі»? Хто хоче, щоб його діти в ній жили? Тому не намагайтеся дезертирувати й відсидітися в окопах: у цій війні громадянське суспільство й журналістика приречені або перемогти, або померти.

 

Журналістам не обов'язково чекати, поки політики оприлюднять інформаційний порядок денний. Вони можуть приймати відповідальні рішення самі - функціональні обов'язки й рівень інформованості їм це дозволяє. Я розумію, багато хто просто втомився. Але нічого не поробиш: демократія - це тест на відповідність вимогам демократичних норм, на вміння ефективно користуватися демократичними правами й на розуміння того, що прав без обов'язків не існує.

 

Спробуємо дещо прояснити ситуацію з обов'язками. Приміром, чи зобов'язані журналісти приймати сторону БЮТ у конфлікті з телеканалом «Інтер»? Звичайно ж, ні. Але кожен з тих, хто пише, говорить і показує і ще не відхрестився від кодексу журналістської честі, не може з відстороненим виглядом спостерігати за печерною тенденційністю блоків новин і безпрецедентним цинізмом режисури «Свободи слова» на «Інтері». Не може хоча б через ущербність тактики, за якої медійний простір країни одного разу може перетворитися на суцільний «Інтер». Тоді хоч і хотів би, так не скажеш. Отже, не варто чекати біля моря погоди: її може й не бути, а плисти все одно треба...

 

На жаль, поки що суспільство має справу переважно з журналістською позицією, у якій легко вгадується стимульована ангажованість. Приміром, під Новий рік деякі «співучі птахи» пророкували до початку третього кварталу або повальні затримки виплат зарплат і пенсій, або ж поповнення відсутніх коштів за рахунок емісії і, як наслідок, - гіперінфляцію.

 

Той факт, що подібні «знавці» вкотре сіли в калюжу, мене не дивує. Бентежить інше: ніхто із цих «балакучих голів» не збирається не тільки визнавати свою некомпетентність, але й вибачатися перед урядом, якому була заподіяна очевидна моральна шкода апокаліптичними пророцтвами.

 

Ми не дочекаємося посипання голів попелом з двох причин. По-перше, непорушні моральні канони згадані хлопці ніколи не шанували, а по-друге, з якого дива вибачатися за чужий інтелектуальний продукт, який ти оприлюднив винятково з міркувань «зрубати грошенят».

 

Ні, ніхто стверджуватиме, що нинішній формат уряду ідеальний з точки зору персонального складу й ефективності виконуваних функцій. Теперішній Кабмін можна й потрібно критикувати хоча через те, що він сприймає здорову, об'єктивну критику. Давайте ж забезпечимо хоча б мізерний рівень об'єктивності й порівняльного аналізу.

Чому б не згадати, за яким принципом формувався нинішній склад уряду. І нехай нам не зраджує щирість: деякі кабмінівські персонажі навіть не намагалися заперечувати, що споконвічно відігравали роль «засланих козачків».

 

Стосовно порівняльного аналізу, то навіть у найтяжких умовах, зумовлених світовою кризою, уряд Тимошенко виглядає явно краще за уряд Януковича, який працював у оранжерейних умовах. Це визнають усі аналітичні центри Європи, США й Росії.

Чому б нашій журналістській братії це не оприлюднити? Безумовно, за кожним закріплене право на особливу думку, але давайте свою позицію хоча б трохи аргументувати, замість того, щоб «трясти повітря».

 

Також не вписується в канони совісті й здорового глузду та «змова мовчання», яку велика кількість журналістських корпорацій улаштували навколо нинішнього власника «Інтера» і його наполеонівських планів. Адже всі прекрасно розуміють: підписувати документи в стані коми, - це знущання над здоровим глуздом. Усвідомлюючи слабкість своїх позицій власника, Фірташ пішов ва-банк, доводячи тенденційність редакційної політики на «Інтері» до абсурду.

 

Проте навряд чи він настільки б «з'їхав з котушок», якби не був мотивований кимось ззовні, якби ці «хтось» не дали йому зрозуміти, що «війна все спише», а перемога у війні ще й принесе царську нагороду - не тільки остаточно узаконить право власності на «Інтер», але й поверне статус монопольного посередника на ринку газу.

 

Спадає на думку, що хоч ця ситуація й заснована на аморальності, вадах і всілякій мерзенності, але в цілому вона вкладається в рамки загальноприйнятих уявлень про логіку й закономірності поведінки. А от на чому базується замовчування засобами масової інформації причин поведінки Фірташа - логіці не піддається.

 

Можливо, заводячи розмову в глухий кут пліток і демагогії, журналісти мають намір якомога довше зберегти інтригу. Дійсно, якщо оперативно розкрити реальне підґрунтя неадекватності телеканала «Інтер» і його власника, то цей пазл легко складеться, й читач (глядач, слухач) втратить інтерес до теми. А це означатиме необхідність пошуку нового інформаційного приводу, здатного зачепити людину за живе.

 

Якщо причиною «мовчання ягнят» є саме це, то можу запевнити: труднощів із пошуком нових інформаційних приводів не передбачається. Достатньо провести журналістське розслідування джерел коштів, на яких побудована виборча кампанія технічних кандидатів.

Народу буде дуже цікаво довідатися, що за міфічні sms-перекази й мізерні членські внески неможливо оплатити навіть півгодини реклами на «Інтері». Як зазначав класик: рос. «откуда дровишки?» Безумовно, для багатьох співгромадян стане шоком, що їхні новоспечені кумири не дуже білі й пухнасті, та й політична самостійність не є їхнім сильним місцем.

 

Утім, чи варто купувати кота в мішку - це святе право кожного громадянина, яке за своєю містичною сутністю не поступається навіть праву вибору президента. А от виявити наявність кота в мішку - це вже не право, а обов'язок ЗМІ.

 

Фото: http://helsinki.org.ua/files/photos/1208168766.jpg

 

Віталій Чудновський, народний депутат України, УНІАН

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Чудновський, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37957
Читайте також
31.08.2009 10:25
Владимир Золоторёв
для «Детектор медіа»
8 512
26.08.2009 10:16
В`ячеслав Хрипун, Санкт-Петербург, для «Української правди»
25 623
07.08.2009 16:53
Ігор Лосєв, «День»
38 860
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ганьба
5421 дн. тому
Сначаал, неуважаемый господин Чудновский, разберитесь со своим депутатом-убийцей,а потом будете поучать журналистов как им жить и работать
media
5421 дн. тому
Не, ну БЮТовцы уже совсем обнаглели. Считают, что все остальные дураки или быдло, и не понимают, что к чему. Борцы за свободу слова и главное - объективность. Блин!
екс-журналіст
5421 дн. тому
а чи не спадало на думку шановному авторові, що небажання втручатись у резонансні історії зумовлене тим, що реакції від таких вельми поважних фігурантів цих "історій" - абсолютний нуль!? ну хіба що когось із головних редакторів турнуть... але ж то такий збіг, чи не так? згадайте бодай одну резонансну історію після якої когось звільнили, посадили, відправили у відставку. нема? ото ж бо й воно. щодо виборів президента: годі вішати спагетті на вуха! годі використовувати журналістів для "зливу" компромату чи якоїсь сумнівної інфи. може для автора це й новина, але більшість свідомих громадян цієї країни не мають жодних ілюзій щодо відомих вже кандидатів у президенти. і про парламентарів також. і ваші чублення на людях і "рассказки" про конкурентів вже гірше оскоми. просто ді-ста-ли!
bg
5422 дн. тому
Цікаво, наскільки неупередженою є стаття члена БЮТ і чому в підписі "народний депутат", "скромно" не зазначено від якої політичної сили? Може, Інтер і неправий, але члени політичної сили, яка вважає вбивць і мисливців за громадянами України не просто своїми друзями й колегами, а героями, вартими державних нагород, краще б про мораль і високі стандарти трішки помовчали!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду