Експерти: До «Інтера» є претензії з боку громадянського суспільства та експертного середовища

24 Червня 2009
20099
24 Червня 2009
14:20

Експерти: До «Інтера» є претензії з боку громадянського суспільства та експертного середовища

20099
Експерти: До «Інтера» є претензії з боку громадянського суспільства та експертного середовища

22 червня БЮТ виступив із звинуваченнями на адресу телеканалу «Інтер» в упередженості та необ`єктивності його інформаційної політики щодо уряду. PR-группа Polittech провела опитування серед медіа-експертів та політологів на тему «Наскільки виправдані претензії БЮТ до телеканалу «Інтер»?».  Зміст відповідей наводить УНІАН.

 

Експерт школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Петро Бурковський погоджується, що «проблема дійсно існує... Цілком очевидно, що між телеканалом «Інтер» і БЮТом давно склались непрості відносини. Це тягнеться ще з 2008 року, коли «Інтер» записав інтерв`ю з прем`єр-міністром України й видав його в ефір з купюрами. При цьому не погодивши його із прес-службою Кабміну. Політика «Інтера» відтоді не змінилася: телеканал однобічно висвітлює діяльність уряду, переважно, у критичному контексті. Подається лише одна позиція, іншої точки зору ніби не існує».

 

Директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, зазначає, що «не говорив би в цій ситуації про БЮТ. Претензії до каналу «Інтер» є сьогодні, насамперед, з боку громадянського суспільства й експертного середовища. Якщо ми візьмемо інші канали, як приміром, Шустер-lіve, то на них, незважаючи на деяку незбалансованість, все-таки є й інші думки, різні точки зору. Так, як останнім часом подають на каналі новини, «Свобода на Інтері», простежується певна однобічність. Нинішня ситуація на «Інтері» нагадує мені часи до 2004 року».

 

Шеф-редактор проекту «Детектор медіа» Наталія Лигачова думає, що «в цілому претензії БЮТ до «Інтеру» виправдані. Проте, БЮТ у цій ситуації відстоює й свої інтереси: канал йому потрібний для власних цілей. А не для створення на базі «Інтера» суспільного телебачення, про що ця політична сила говорила». Водночас, на думку Наталії Лигачової, «атака на «Інтер» захлинулася. Про подальші дії «бютівців» мені складно щось сказати».

 

Телепродюсер Лаврентій Малазонія вважає, що «Навряд чи тут можна порушувати питання «виправдані» - «невиправдані». Це не справа БЮТ втручатися у політику каналу. Я не є захисником каналу «Інтер», але якщо їх (БЮТ) запрошують на ефір, вони можуть прийти й висловити там свою позицію. Але не ходити туди (за порадою політтехнологів) і таврувати телеканал зі сторони, це деякою мірою смішно».

 

У майбутньому це може перетворитися у більшу проблему, переконаний Малазонія. «У випадку приходу БЮТ до влади, не виключено, що він почне «тиснути» на телеканали, що не подобаються цій політичній силі, як вони висвітлюють ті або інші події», - говорить медіа-експерт.

 

Політолог Ростислав Павленко вважає, «що це частина боротьби БЮТ за телепростір. Але вагомих аргументів у протистоянні з «Інтером» у нього немає. Претензії політичної сили до каналу невиправдані. Скоріше, це питання політики, ніж бажання навести лад у цій справі».

 

Керівник центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко відзначає, що телеканал «Інтер» «досить довго веде персональну боротьбу з Юлією Тимошенко. Можна навіть говорити про особисте протистояння Дмитра Фірташа з Тимошенко. Сьогодні мова йде про загострення політичної війни. Тому цілком природнім є напруження у відносинах «Інтера» з БЮТ. Ну а на останньому ефірі «Інтера», мабуть, було сказане таке, що БЮТ не витримав. Очевидно були підстави для того, щоб БЮТ завдав удару у відповідь у вигляді заяви по телеканалу «Інтер».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20099
Читайте також
27.06.2009 10:40
Алёна Громницкая, Мария Старожицкая, «Профиль»
27 514
23.06.2009 14:16
Блог Сергія Лещенка, «Українська правда»
52 586
22.06.2009 14:31
Лидия Денисенко, 2000.net.ua
33 509
29.05.2009 10:59
Ігор Лосєв, «День»
37 163
28.04.2009 10:53
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
34 003
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Макс
5425 дн. тому
Как по мне, то пора на улицах городов - как в 2004-ом, клеить наклайки - Они нам врут!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду