Террі Меттінглі: «Занадто багато журналістів практично нічого не розуміють у релігії»

5 Червня 2009
8380
5 Червня 2009
12:24

Террі Меттінглі: «Занадто багато журналістів практично нічого не розуміють у релігії»

8380
Террі Меттінглі: «Занадто багато журналістів практично нічого не розуміють у релігії»

30 травня представники провідних українських мас-медіа зібрались на круглий стіл «Релігійна тематика у вікні світських ЗМІ». Оганізували захід Асоціація журналістів «Новомедіа» та Оксфордський центр релігії та суспільного життя, повідомляє «Новомедіа».

 

З-поміж учасників - незалежні журналісти, представники столичних і регіональних ЗМІ: журнал «Український тиждень», газета «20 хвилин» (Тернопіль), газета «Панорама» (Суми), Інтер, 1+1, ІCTV, 5 канал, КДТРК, ТРК «Глас», Хмельницька телекомпанія «33 канал», інформагентство Укрінформ, інтернет-видання www.from-ua.com, видавничий дім «Едіпресс». Спеціальними готями були Террі Меттінглі та Арні Фельдстад, за плечима яких значний досвід висвітлення релігійної тематики у відомих норвезьких та американських секулярних медіа.

 

Відомий американський колумніст Террі Меттінглі розповів про основні проблеми під час висвітленні релігійної тематики у світських ЗМІ: 1) ігнорування цієї тематики через брак місця, часу та ресурсів; 2) упередження через брак знань (неможливо розповідати історію, яку не розумієш); 3) упередження у зв'язку зі світоглядом журналіста чи редактора (тяжко висвітлювати тему, коли не розумієш, чому вона важлива для аудиторії); 4) ідейна антирелігійність.

 

«Я не кажу, що всі журналісти повинні бути релігійними. Я кажу, що занадто багато журналістів практично нічого не розуміють у релігії», - заявив Меттінглі.

Присутні журналісти зазначили, що релігійна тематика ігнорується і навіть забороняється. Тільки інформація про скандали й конфлікти у християнському світі має шанс потрапити в ефір чи на шпальти видань.

За словами Юрія Макарова, шеф-редактора «Українського тижня», «Релігійна тематика повинна подаватися набагато активніше. Втім, тут важливо пам'ятати: на скрипці потрібно грати тільки геніально. Так само й на релігійну тему потрібно писати тільки дуже й дуже добре».

 

Учасники дискусії підтвердили той факт, що релігія є невід'ємною частиною суспільства, потреба у духовній, клерикальній інформації зростає, це доводить кількість запитів в інтернеті.

«Пишіть про людей та релігію так, як ви б хотіли, щоб написали про вас!», - закликав Меттінглі.

Публічну дискусію «Релігійна тематика у вікні світських ЗМІ» Асоціація «Новомедіа» ініціювала у березні 2009 року. Форум, що відбувся, - став першим проміжним підсумком.

 

 «Новомедіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Новомедіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8380
Читайте також
29.07.2009 13:53
Сергей Цыгипа, Александр Михельсон, для «Детектор медіа»
39 688
15.06.2009 11:55
Андрей Козенко, «Коммерсантъ»
30 685
08.05.2009 08:29
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
12 238
01.05.2009 19:29
Ирина Матвиенко, для RISU
9 556
24.04.2009 16:53
Маша Томак, Олена Олійник, Тетяна Козирєва, «День»
11 082
25.03.2009 01:45
Руслан Кухарчук, Новомедіа
12 227
23.03.2009 12:07
Майкл Дж. Герсон
8 907
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду