detector.media
05.06.2009 12:24
Террі Меттінглі: «Занадто багато журналістів практично нічого не розуміють у релігії»

30 травня представники провідних українських мас-медіа зібрались на круглий стіл «Релігійна тематика у вікні світських ЗМІ». Оганізували захід Асоціація журналістів «Новомедіа» та Оксфордський центр релігії та суспільного життя, повідомляє «Новомедіа».

 

З-поміж учасників - незалежні журналісти, представники столичних і регіональних ЗМІ: журнал «Український тиждень», газета «20 хвилин» (Тернопіль), газета «Панорама» (Суми), Інтер, 1+1, ІCTV, 5 канал, КДТРК, ТРК «Глас», Хмельницька телекомпанія «33 канал», інформагентство Укрінформ, інтернет-видання www.from-ua.com, видавничий дім «Едіпресс». Спеціальними готями були Террі Меттінглі та Арні Фельдстад, за плечима яких значний досвід висвітлення релігійної тематики у відомих норвезьких та американських секулярних медіа.

 

Відомий американський колумніст Террі Меттінглі розповів про основні проблеми під час висвітленні релігійної тематики у світських ЗМІ: 1) ігнорування цієї тематики через брак місця, часу та ресурсів; 2) упередження через брак знань (неможливо розповідати історію, яку не розумієш); 3) упередження у зв'язку зі світоглядом журналіста чи редактора (тяжко висвітлювати тему, коли не розумієш, чому вона важлива для аудиторії); 4) ідейна антирелігійність.

 

«Я не кажу, що всі журналісти повинні бути релігійними. Я кажу, що занадто багато журналістів практично нічого не розуміють у релігії», - заявив Меттінглі.

Присутні журналісти зазначили, що релігійна тематика ігнорується і навіть забороняється. Тільки інформація про скандали й конфлікти у християнському світі має шанс потрапити в ефір чи на шпальти видань.

За словами Юрія Макарова, шеф-редактора «Українського тижня», «Релігійна тематика повинна подаватися набагато активніше. Втім, тут важливо пам'ятати: на скрипці потрібно грати тільки геніально. Так само й на релігійну тему потрібно писати тільки дуже й дуже добре».

 

Учасники дискусії підтвердили той факт, що релігія є невід'ємною частиною суспільства, потреба у духовній, клерикальній інформації зростає, це доводить кількість запитів в інтернеті.

«Пишіть про людей та релігію так, як ви б хотіли, щоб написали про вас!», - закликав Меттінглі.

Публічну дискусію «Релігійна тематика у вікні світських ЗМІ» Асоціація «Новомедіа» ініціювала у березні 2009 року. Форум, що відбувся, - став першим проміжним підсумком.

 

 «Новомедіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY