Нацрада перенесла питання про реєстрацію «Первого канала. Всемирная сеть», але кабельники російські канали не відключають

3 Червня 2009
22862
3 Червня 2009
16:47

Нацрада перенесла питання про реєстрацію «Первого канала. Всемирная сеть», але кабельники російські канали не відключають

22862
Нацрада перенесла питання про реєстрацію «Первого канала. Всемирная сеть», але кабельники російські канали не відключають

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 3 червня перенесла розгляд питання про реєстрацію ТОВ «Об'єднання російських телеканалів» (скорочено - ОРТ) як суб'єкта інформаційної діяльності України, мотивувавши це необхідністю детальніше ознайомитися з документами та отримати роз'яснення від юристів.

 

Питання, що не стояло в проекті порядку денного, вніс з голосу відповідальний секретар Владислав Лясовський. У доповідній записці зазначено, що ТОВ «ОРТ» - юридична особа, зареєстрована в Києві за адресою вул. Шовковична, 42-44, директор - Волков Ігор Анатолійович, власник - ЗАТ «Первый канал. Всемирная сеть», вид діяльності - дистрибуція (очевидно, що крім «Первого канала» компанія представляє інтереси і «Цифрового телесемейства»).

 

Колеги Владислава Лясовського не захотіли розглядати питання, яке не було попередньо обговорено на погоджувальній раді. «У світлі ратифікації Європейської конвенції про транскордонне телебачення це питання треба розглядати детально», - зауважив член Нацради Віталій Шевченко. Його підтримав Віктор Понеділко, запитавши: «Чи відповідає зміст програм Європейській конвенції?». В Ігоря Куруса виникло інше запитання: «Чи означає реєстрація "ОРТ" як суб'єкта інформаційної діяльності України, що Україна нестиме відповідальність за поширення програм "Первого канала" на території Європи?».

 

Члени Нацради мають намір розглянути це питання на найближчих засіданнях регуляторного органу. А до того часу вони хочуть отримати роз'яснення від юристів щодо можливого впливу діяльності «Первого канала. Всемирная сеть» на державу Україна, а від Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ - чи візьме Україна, таким чином, на себе відповідальність за цю телекомпанію перед іншими країнами, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Також в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко дав доручення апарату підготувати семінар для працівників Нацради про застосування Конвенції про транскордонне телебачення.

 

«Відповідно до ст. 5 п. 1 Конвенції, "Первый канал" потрапить під юрисдикцію України і, значить, вільно потрапить у кабельні мережі країн, які ратифікували Конвенцію. Я не виключаю, що це може бути хитрий хід, щоб провести "Первый канал" у Європу і покласти відповідальність за нього на Україну», - прокоментував Ігор Курус «Детектор медіа» можливі наслідки реєстрації ТОВ «ОРТ» і, відповідно, ЗАТ «Первый канал. Всемирная сеть».

 

Нагадаємо, що 14 квітня Нацрада своїм рішенням заборонила «Первый канал. Всемирная сеть» і канали «Цифрового телесемейства» та зобов'язала провайдерів до 1 червня виключити їх зі своїх абонентських пакетів. 28 травня ЗАТ «Первый канал. Всемирная сеть» подало до Нацради документи з метою реєстрації як суб'єкта інформаційної діяльності. В. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко тоді сказав ТК, що вжиті російською стороною заходи дозволяють говорити, що всі претензії з мовлення «Первого канала» і каналів «Цифрового телесемейства» на території України можуть бути зняті.

 

Водночас, 25 травня асоціація «Укртелемережа» звернулася до Нацради з проханням переглянути своє рішення стосовно «Первого канала. Всемирная сеть». За даними асоціації, 1 червня жоден оператор кабельного телебачення не виконав рішення Нацради й не вимкнув «Первый канал».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22862
Читайте також
30.06.2009 15:15
Анна Голубева, OpenSpace.ru
16 657
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
guest
5443 дн. тому
Куди ж дивиться український Президент??? Його призначенець - відповідальний секретар Нацради з питань ТБ і РМ Лясовський В. разом з тими, у кого давно вже скінчився термін повноважень (Лебедєвою Т. та Понеділком В.) відверто лобіює інтереси Росії та російських телерадіокомпаній (зокрема радіо «Алла»). Це у нас ( чи то пак у ВАС, пане Президенте) така національна ідея??? За лобістів інтересів «білокам’яної» МАЙДАН не стояв!!!!
spam
5443 дн. тому
заспокоїтесь, панове, це ж всього лише добровільна реєстрація в якості суб'єкта інформаційної діяльності
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду