«Середній клас» більше часу проводить в інтернеті та краще ставиться до реклами

28 Травня 2009
5803
28 Травня 2009
07:56

«Середній клас» більше часу проводить в інтернеті та краще ставиться до реклами

5803
«Середній клас» більше часу проводить в інтернеті та краще ставиться до реклами

Серед мешканців великих міст (50 тисяч+) люди, які зараховують себе до вищого середнього прошарку населення, позитивніше ставляться до реклами, ніж представники інших прошарків. Про це свідчать результати дослідження MMI 2009/1, оголошені заступником генерального директора компанії TNS Ukraine Анною Добривечір на круглому столі «Як змінилися медіа-вподобання середнього класу» в рамках Київського міжнародного фестивалю реклами.

 

Так, серед тих, кого заведено вважати «середнім класом», 25% сказали, що їм подобається реклама, а серед усіх опитаних ствердну відповідь дали тільки 20%. Щодо рекламних носіїв, то «середній клас» більше, ніж усі мешканці великих міст відвідує супермаркети (86% проти 77%), їздить у метро (24% проти 18%) читає журнали (61% проти 53%), слухає радіо (74% проти 63%), користується інтернетом (57% проти 25%). Однаково багато всі опитані дивляться телебачення, читають щоденну пресу, гуляють пішки і їздять наземним транспортом.

 

Щодо тривалості користування медіа, то найбільш разюча відмінність між «середнім класом» і рештою респондентів відображена в часі користування інтернетом. Більшість користується ним у середньому 172 хвилини на місяць, а середній клас - утричі більше, тобто 424 хвилини.

 

Структура медіа-споживання у «середнього класу» не змінилися. Ці люди традиційно багато читають пресу (і щоденні видання, і тижневики), дивляться телевізор і слухають радіо. Єдиний сегмент, що демонструє зростання, - інтернет. Так, за результатами ММІ 2007/4+2008/1, регулярно інтернетом користувалися 44% людей із вищого середнього прошарку населення, а за результатами ММІ 2008/4+2009/1 - 57%.

 

Анна Добривечір зазначила, що в Україні «середнього класу» в традиційному розумінні цього вислову не існує. Найближчим за всіма параметрами до західного середнього класу є прошарок, названий соціологами «вищий середній». Це люди 25-44 років, які мають вищу освіту й доходи вище середнього, працюють підприємцями, керівниками і спеціалістами, мають депозитні внески, користуються банківськими картками і часто їздять за кордон, а за психографічним типом є новаторами. У першому кварталі 2009 року до такого прошарку себе зараховували 8% респондентів (у третьому кварталі 2008 року їх було 14%).

 

За словами головного редактора тижневика «Коментарі» Вадима Денисенка та шеф-редактора групи жіночих видань Edipresse Ukraine Олени Скачко, ділові й жіночі видання орієнтуються саме на тих, кого вважають середнім класом, оскільки на них спрямована активність рекламодавців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5803
Читайте також
16.04.2009 19:19
Світлана Кореновська
41 312
16.01.2009 09:24
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 559
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду