Найгірше блогерам живеться у М’янмі

2 Травня 2009
12655
2 Травня 2009
20:30

Найгірше блогерам живеться у М’янмі

12655
Найгірше блогерам живеться у М’янмі

Комітет захисту журналістів (КЗЖ) опублікував список із десяти країн, найбільш несприятливих для блогерів, де влада агресивно втручається в роботу інтернету взагалі та процес ведення онлайн-щоденників зокрема, повідомляє «ІнтерМедіа Консалтинг».

 

На першому місці у «списку ганьби» - Мьянма (Бірма). У цій країні розповсюдження інтернету не перевищує 1 відсотка, тому більшість громадян отримують доступ до мережі в інтернет-кафе. Діяльність цих закладів жорстко регламентується, там введено цензуру, і влада має можливість проглядати електронну пошту. Щонайменше двоє мьянманских блогерів потрапили до в'язниці. Один із них, відомий під ніком Zarganar, був засуджений до 59 років ув'язнення за розповсюдження відеозапису руйнувань після циклону «Наргіс» у 2008 році. Як нагадують автори дослідження, під час народних заворушень у 2007 році інтернет у Мьянмі був відключений повністю.

 

Далі в переліку КЗЖ ідуть Іран, Сірія, Куба, Саудівська Аравія, В'єтнам, Туніс, Китай, Туркменія та Єгипет. У кожній із цих країн влада жорстко контролює доступ до інтернету й активно бореться з інакомисленням у віртуальному просторі. Так, на Кубі у в'язниці сидять не менше 20 блогерів, у Китаї - щонайменше 24. У Сірії онлайн-щоденники уражені «все проникною» самоцензурою, а перші інтернет-кафе в Туркменії охоронялися військовими.

 

«Уряди країн із цього списку намагаються повернути у зворотному напрямі інформаційну революцію, і поки їм це вдається», - заявив виконавчий директор КЗЖ Джоел Саймон (Joel Simon). За його словами, правозахисникам, небайдужим політикам, інтернет-співтовариствам і IT-компаніям слід об'єднатися, щоб захистити блогерів у всьому світі.

Доповідь КЗЖ підготовлена до дня свободи преси, який відзначається 3 травня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12655
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду