«Самбіст» Савкін

23 Січня 2009
4055
23 Січня 2009
13:37

«Самбіст» Савкін

4055
У грудні 2008 в Польщі відбувся фінал одного з найпопулярніших телешоу країни — Taniec z Gwiazdamy («Танці з зірками»). В Україні цей формат витримав три сезони, а далі телеканал «1+1», очевидно, злякався, що впаде цікавість глядачів і відповідно — рейтинги. До того ж, «були проблеми з зірками». У Польщі інтерес до «зіркових танців» не вщухає вже вісім сезонів, минулого року «скуштував» польську славу й український актор Олег Савкін.
«Самбіст» Савкін
І хоч успіх Марчина Мрочека в Києві він не повторив, та все ж надовго запам’ятався польським глядачам, увійшовши разом зі своєю партнеркою до четвірки кращих танцювальних пар проекту. Про секрети підкорення польської публіки та закулісні подробиці проекту Taniec z Gwiazdamy Олег розповів в інтерв’ю «УМ».
 
«Уже через тиждень хотілося все покинути...»
 
— Олеже, розкажіть, як ви потрапили на цей проект?
 
— Уже понад рік я знімаюся в польському серіалі «Разом», граю в ньому роль українця Бориса Орлова. Серіал і мій герой досить популярні в Польщі, тому, мабуть, організатори й запросили мене в «Танці з зірками». Якщо відверто, пропозиція «потанцювати» стала для мене приємною несподіванкою.
 
— Ви раніше займалися танцями?
 
— Драматичний актор має бути універсальним: уміти фехтувати, співати, танцювати... Але професійної хореографічної підготовки, а тим більше досвіду в подібних шоу в мене раніше не було. Й оскільки я далеко не ас у цій справі, то повністю довірився тренеру, моїй партнерці Катаржині Круппі. Підготовка до першого ефіру тривала півтора місяця. Якщо чесно, вже через тиждень після початку тренувань хотілося все кинути й поїхати додому... Я навіть не очікував, що це буде так складно, наївно сподіваючись на свою загальну фізичну загартованість.
 
— Що виявилося найважчим?
 
— Мабуть, постійне фізичне й емоційне навантаження, бо, крім участі в «Танцях», доводилося паралельно зніматися в російській багатосерійці Сергія Никоненка «Аннушка» та продовжувати зйомки в моєму польському серіалі. Іноді на постановку танцю залишалося кілька днів, і тренуватися доводилось по вісім годин на добу. Наприклад, на підготовку самби й «загальної» мамби у нас було лише два дні — я прилетів із Росії в п’ятницю і не знав ще жодного з цих танців. Це при тому, що в суботу мав бути «генеральний прогін» перед камерами, а в неділю — виступ у прямому ефірі... Два танці за два дні — це справжній екстрим, та ми впоралися.
 
— Кого організатори запросили до участі в «Танцях»?
 
— Усього було 14 пар. Серед «зірок» — актори, моделі, співаки, шоумени і навіть спортсмени — боксер та чемпіон світу з віндсерфінгу.
 
— А крім вас, ще були іноземці?
 
— Так, австралієць Стів Аллан, але, на відміну від мене, він уже майже десять років разом із родиною живе в Польщі.
 
«Кожен свій танець я ненавидів до моменту виходу на паркет»
 
— Глядачам завжди цікаво спостерігати не лише за виступами тієї чи іншої пари, а й за розвитком стосунків між партнерами... Як склалися ваші стосунки з партнеркою?
 
— Робота в танцювальній парі — це досить тісний контакт між людьми впродовж певного часу, залежно від того, скільки їм вдається протриматися на проекті. Ми з Катаржиною працювали разом майже 4,5 місяця і в цілому в нас склалися нормальні робочі стосунки, без зайвих симпатій чи антипатій.
 
— А могло скластися інакше?
 
— Усе могло бути (загадково посміхається). Під час тренувань запросто може виникнути як велика любов чи міцна дружба, так і антипатія або повна байдужість. Підготовка кожного танцю в цьому проекті — це, по суті, стресова ситуація: пари в максимально стислі строки готували невеличкі вистави з повноцінним сюжетом. У процесі їм доводилося разом долати труднощі, підтримувати один одного, тобто виявляти свої людські якості, на яких дехто потім будує стосунки... Ми ж із Катаржиною подякували після фіналу один одному за співпрацю й на цьому розійшлися. Ніхто ні в чому не винен, просто не склалося...
 
— Та все ж ваша пара увійшла до четвірки кращих. Задоволені цим результатом?
 
— Чесно кажучи, я цього не очікував. Але чим ближче ти до перемоги, тим більше починаєш на неї сподіватися, з’являється азарт...
 
— Мабуть, цей азарт підтримувала польська публіка...
 
— Безперечно, від голосування глядачів залежало багато. Шалена популярність програми швидко робить учасників «Танців» відомими серед поляків, і реакцію на свої виступи відчуваєш усюди — через відгуки на сайті проекту, на вулиці, під час програми, коли люди приходять із плакатами, щоб підтримати. Це дійсно дуже приємно...
 
— До речі, якими танцями підкорювали польського глядача?
 
— Це були дев’ять танців конкурсної програми: ча–ча–ча, джайв, пасадобль, віденський вальс, american smooth (мікс фокстроту, квікстепу й джайву), самба, румба, танго й квік–степ. Окрім того, всі учасники виконували «загальні» танці, тобто всі разом: свінг, мамбу та вальс.
 
— І який із них найбільше сподобався?
 
— Виділяти якийсь один танець було б несправедливо — всі вони в процесі «втанцьовування» ставали частинкою мене. Правда, під час тренувань усе так набридало, що кожен свій танець я ненавидів, доки не виходив на паркет. Але на «лайфі», впродовж цих кількох хвилин прямого ефіру й після нього, коли вже все відтанцьовано, відчуваєш таку шалену ейфорію й сплеск емоцій, що всі негаразди й «дряпання на стіну» під час репетицій видавалися дрібницею.
 
«Глядачеві цікаво спостерігати не за «фізикою» рухів, а за наповненістю танцю»
 
— Спостерігаючи за перипетіями таких шоу, завжди хочеться зазирнути за куліси... Яка там панувала атмосфера? Відчувалась конкуренція?
 
— «Нездорових» виявів конкуренції не було. Між усіма учасниками проекту склалися хороші, приятельські стосунки. Наприклад, партнери–професіонали, які танцювали із «зірками», допомагали іншим парам у постановці їхніх танців.
 
— Шоу завершилося, все вже позаду... Чим став цей проект для вас?
 
— «Танці з зірками» стали для мене цікавою пригодою довжиною в невеличке життя, адже танець — це маленька історія зі своєю зав’язкою, кульмінацією і фіналом. Кожен вихід на паркет у прямому ефірі — це такий вибух емоцій та адреналіну, що передати цей стан словами нереально. Я щасливий, що зміг відчути це повною мірою, бо, коли пара «вилітає» на початку проекту, вона не встигає поринути з головою в цю атмосферу.
 
— Так що тепер можна очікувати на зміну амплуа Олега Савкіна — з актора в танцюриста?
 
— Звичайно, ні (сміється). Навпаки, я зрозумів, що танець — не моя справа, з професійної точки зору. Для мене танець — це мова, яку може зрозуміти практично кожен, незалежно від віку, статі чи нації, й оволодіти цим мистецтвом — велике щастя. Я ж зробив до цього лише перший крок...
 
— Він якось вплине на вашу основну професію?
 
— Деякою мірою... Драматичні актори часто сподіваються на натхнення, іноді нехтуючи «формою» заради змісту. Танцюрист не може собі цього дозволити апріорі, його рухи мають бути відточені до автоматизму, щоб потім у танець можна було вдихнути життя й наповнити його змістом. На виступі ти вже не танцюєш ногами, а живеш цим танцем, бо глядачеві цікаво спостерігати не за «фізикою» рухів, а за наповненістю танцю. Це був неоціненний досвід, який навчив мене швидко концентруватися і наполегливо працювати, долаючи лінощі і труднощі.
 
— А якби вам запропонували участь у подібному проекті в Україні, погодилися б?
 
— Думаю, зараз я не взявся б за щось подібне знову. Навряд чи я відкрию для себе щось нове, беручи участь в аналогічному шоу на Батьківщині. Проте ніколи не кажи ніколи...
 
Фото: «Україна молода»
 
Майя Заховайко, «Україна молода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Майя Заховайко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4055
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду