Ігор Урбанський ініціюватиме порушення кримінальної справи проти журналіста «Коммерсанта»?

20 Січня 2009
20151
20 Січня 2009
14:12

Ігор Урбанський ініціюватиме порушення кримінальної справи проти журналіста «Коммерсанта»?

20151
Ігор Урбанський ініціюватиме порушення кримінальної справи проти журналіста «Коммерсанта»?
19 січня у Печерському районному суді міста Києва відбулося чергове засідання по справі за позовом заступника міністра транспорту і зв’язку України Ігоря Урбанського до ЗАТ «КоммерсантЪ-Украина» та журналістів газети «КоммерсантЪ» Костянтина Усова та Марти Бондаренко. Суд продовжив розгляд справи по суті.
 
Нагадаємо, приводом до позову стала стаття «Греческий сухогруз Faina может оказаться украинским», опублікована у газеті «КоммерсантЪ» 15 жовтня 2008 року, яка, на думку позивача, дала підстави для підозр у корупції та стала приводом для перевірок його діяльності правоохоронними органами, нанісши таким чином шкоди честі, гідності та діловій репутації пана Урбанського.
 
Зокрема, як приклад відомостей, що шкодять позивачеві, представник позивач Віктор Петруненко назвав наступний абзац зі статті: «Ранее в прессе сообщалось, что владельцем захваченного корабля является гражданин Израиля Вадим Альперин. Источник в Минтрансе рассказал Ъ, что господа Урбанский и Альперин "давно знакомы, у них есть совместный бизнес". "Существует договоренность, что публичным собственником корабля выступает Альперин",– заявил собеседник Ъ.»
 
Пан Петруненко стверджує, що вжиті у статті формулювання дають підстави підозрювати пана Урбанського у тому, що він є фактичним власником судна, а відтак, винний у корупційних відносинах та ухиленні від сплати податків. Представник ЗАТ «КоммерсантЪ-Украина» Олександр Войтов (у минулому засіданні), відповідач Костянтин Усов та представник Усова Олександр Бурмагін, в свою чергу, наголосили на відсутності у матеріалі будь-яких прямих вказівок на подібні факти.
 
Під час засідання суд продовжив заслуховувати пояснення відповідача Костянтина Усова, а також заслухав представника пана Усова Олександра Бурмагіна. Після цього у засіданні було оголошено перерву у зв’язку з закінченням робочого часу.
 
Наступне засідання суду пройде 11 лютого 2008 року.
 
Після закінчення судового розгляду, у присутності учасників процесу та преси, пан Петруненко заявив, що позивач має намір звернутися до правоохоронних органів для порушення проти Костянтина Усова (як безпосереднього автора статті) кримінальної справи за «навмисний наклеп» (у Кримінальному кодексі України відповідна ст.383 має назву «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину»). Пізніше у коментарі кореспонденту «ТК» він уточнив, що рекомендуватиме клієнту «вивчити матеріали і прийняти рішення про звернення». Злочином, про який мало місце неправдиве повідомлення, пан Петруненко назвав вищезгадане ухилення від сплати податків.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20151
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду