Знімаючи «Залюднений острів», росіяни спаплюжили український заповідник

25 Грудня 2008
29280
25 Грудня 2008
06:50

Знімаючи «Залюднений острів», росіяни спаплюжили український заповідник

29280
Знімаючи «Залюднений острів», росіяни спаплюжили український заповідник
Під час зйомок художнього фільму «Залюднений острів» російська знімальна група завдала шкоди Казантипському заповіднику (мис Казантип на Керченському півострові), повідомляє Національний екологічний центр України.
 
«Мис Казантип є природним заповідником, на території якого закон забороняє проводити будь-яку діяльність, навіть перебувати без спеціального дозволу! – каже Олег Андрос з Дружини охорони природи «Зелене майбутнє», - Натомість, знімальна група розгорнула у заповіднику «воєнні дії» із застосуванням танків, імітацією ядерних вибухів та витоптуванням червонокнижної рослинності. Важка військова техніка, завезена на півострів заради «екранної війни», вичавила унікальну флору й фауну і спаплюжила ландшафт. По рослинах, що зникають,  потопталася масовка, а в повітря «висадили» ефектну піротехніку!» 
 
Згоду на проведення зйомок дала Державна служба заповідної справи Мінприроди України. Дозвіл підписав перший заступник начальника цього відомства Микола Стеценко.Після перевірки Генпрокуратури на Миколу  Стеценка були накладені дисциплінарні санкції, а на дирекцію фільму - штраф. Суму збитків оцінили в 16,5 тис. грн. Бюджет «Залюдненого острова» становить близько 60 млн. доларів. 
 
Природоохоронці вимагають порушення кримінальної справи по факту злочину за статтями 252 і 365 Кримінального кодексу України – «навмисне знищення або ушкодження територій, узятих під охорону держави, і об'єктів природно-заповідного фонду; перевищення влади або службових повноважень». 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29280
Читайте також
08.05.2009 16:31
Олексій Зубенко
, для «Детектор медіа»
26 495
24.04.2009 13:07
Світлана Кореновська
21 401
31.01.2009 00:55
«Україна молода»
30 783
26.01.2009 13:46
Виталий Портников, «Грани.Ру»
31 934
22.01.2009 13:03
Андрей Демартино
50 470
20.01.2009 12:12
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
29 606
12.01.2009 11:10
Глеб Гусев, «Газета 24»
30 332
30.12.2008 07:55
Олексій Зубенко
36 841
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
лука
5601 дн. тому
Таню, заговорили не лише зараз. Сама зйомка фільму була засекреченою, проте шила в мішку не сховаєш - кримські природоохоронці забили на сполох. Однак, наші толєрантні друковані медіа інформацію брали неохоче, тому вона не дуже поширилась. А цього разу, коли інформацію готували до подачі через "Укрінформ" - також були великі перепони. Мадам Сторожук, яка очолює прес-центр "Укрінформу" зробила усе можливе, щоб провалити цю прес-конференцю: 1) анонс був вивішений лише в останній день, і то в дуже знеособленому вигляді, 2)організотарам в останню мить повідомили, що прес-конференцію переносуть в інший зал, як виявилось десь у темному підвалі, де пахне буфетом і туалетом. До речі, хлопці заговорили по темі цілком вчасно: прем'єра відбудеться за кілька днів. Я особисто за бойкот і за те, щоб у фільму був фінансовий провал хоча б в Україні. Лука
Ну да...
5602 дн. тому
"Уголовное дело" - хотел написать... :))))))
Ну да...
5602 дн. тому
Ну да, по заповеднику хааааааарашо потоптались. За что минэко струсило взмещение ущерба в тройном размере ( раз - разрешение на съемку, два - штраф, три - второй штраф). Было это - в прошлом году. Против кого уголовое ело? Против чиновников минэко которые допустили? А бойкот фильма устроить слабО?
Таня
5603 дн. тому
а до "Телекрити" зауваження по заголовку. "Росіяни спаплюжили український заповідник" ? У знімальній групі було багато українців і продюсер фільму, до речі, теж українець. Заголовок мало того, що суб'єктивний, так ще й політично некоректний. із серії "афганець убив бабусю". Завжди конкретні речі роблють конкретні люди, а не нація. а завтра у вас вийде матеріал про те, що погані медіа розпалюють міжнаціональну ворожнечу? не забудьте вписати себе у список таких медіа.
Таня
5603 дн. тому
може і збитки оцінені з таким же перебільшенням? а якщо ні, то дійсно, чому екологи заговорили про це лише зараз? треба було тоді акції протесту влаштовувати, під техніку лягати. чому в цій країні всі машуть руками після бою?
5603 дн. тому
эту тему поднимали давно, если не ошибаюсь - еще летом
Таня
5603 дн. тому
Бюджет картини 40 мільйонів.
цфкупцу
5603 дн. тому
фестиваля там давно нет
5603 дн. тому
А казантипский фестиваль ничего не поплюжить? И странно, что они выявили все ущербы после премьеры. Они что полгода с закрытыми глазами сидели? А сумма в 16 тыс. и упоминание о бюджете фильма выглядит как просьба взятки или подаяния. Причем здесь бюджет фильма? Речь об ущербе или бюджете?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду