Голлівудські клони. «Стиляги» і «Залюднений острів» - післямова і післясмак

24 Січня 2009
32427
24 Січня 2009
10:01

Голлівудські клони. «Стиляги» і «Залюднений острів» - післямова і післясмак

32427
Голлівудські клони. «Стиляги» і «Залюднений острів» - післямова і післясмак
Новорічні кінопрем’єри, які так запекло конкурували одна з одною за визнання фахівців і гроші глядачів, відходять у минуле, залишаючи прямо протилежні рецензії та обивательські висловлювання. І середини тут немає. Так масштабно розпіарені «Залюднений острів» і «Стиляги» дістали по заслузі від усіх верств населення. Заслуги оцінювалися як позитивно, так і не дуже.
 
Велике комерційне російське кіно увірвалося в 2009 рік, гордо демонструючи докризові бюджети та конкурентоспроможність порівняно з Голлівудом у частині технічних досягнень. Уже немало — змусити пострадянського глядача іти в ногу з буйно й абсурдно квітучим капіталізмом. Продавати вітчизняні казки і мрії так само, як непотрібні, але такі традиційні під Новий рік ялинки. Фільми Бондарчука і Тодоровського вже стали подіями нового року, примудрившись, усупереч ставці на інтертейнмент, інту­їтивно домогтися загального звучання ідейного бекграунду — боротьби юнацького максималізму з тоталітариз­мом. Пафосно, зате як ефективно.
 
«Залюднений острів» і «Стиляги» — це такі два голлівудські клони. Схожі за манерою запозичень і перекомпіляцій голлівудської класики. У випадку з екранізацією Стругацьких — це шик американської фантастики та екшну (від «Блейд-раннера» до «Убити Біл­ла»), «Стиляги» — імітація «Бріоліну» і «Мулен Ружу» (у принципі, як і в пер­шому випадку, можна пригадати ще з десяток першо­джерел). Не дивно, що житель Євро­союзу, котрий переглянув зі мною обидва фільми, розумів усе майже без перекладу. Універсальність кіномови «Острова» і «Стиляг» складно недооцінити. Та все ж, якщо ми граємо на полі інтертейнменту, «Стиляги» Тодоровського з бідною мораллю, але багатою палітрою кінематографічного виражен­ня особисто мені більше до душі. І не тільки тому, що криза актуалізувала роль цього фільму як великого утішни­ка, подібно до мюзиклів часів Великої американської депресії. Із суто кінематографічного погляду, цю «мрію ціною 10 центів» зроблено бездоганно.
 
«Стиляг» іще довго називатимуть першим справжнім російським мюзиклом (справді мюзиклом, а не музичною комедією, яка замінила жанр пісні-танцю в радянському кіно). Як і належить жанру, саундтрек фільму — головний камінь спотикання. Це перше, про що згадують і недоброзичливці фільму, котрі дивуються, який стосунок мають римейки групи «Нуль» (фан­тастичний дивертисмент «Чело­век и Кошка» від Сергія Гармаша), «Кіно» (лейтмотив усього фільму — «Восьмиклассница», пісня Цоя), «Ко­лібрі» (до місця прийшлася «Ему не нужна американская жена») або «Наутілуса» (перероблені під сюжет купле­ти з вічним приспівом «Скованные одной цепью») до радянської молоді, котра щойно відкрила для себе джаз і бугі-вугі.
 
Проте тут найголовніше — узагальнення, символи. Класична історія шекспірівського забарвлення: Він (з клану правильних і слухняних) закохується в Неї (з клану вільних і зухвалих) і жертвує комсомольським квитком заради сопілочок, помаранчевої кра­ватки і саксофона. Радянські 50-ті, аж ніяк не обтяжені історичною досто­вірністю, виступають збірним образом заборон (моди, сексу, музики і захоплень від Дядечка Сема), якщо хочете — окремим діючим персонажем, символом великої залізної п’яти. А, як відомо, найгучніше проти неї повстав перебудовний і постперебудовний рок. На ідейному рівні Тодоровський навіть не вгадав, а просто влучив у десятку, поставивши непідйомне завдання — адаптувати звук і текст до свого фільму. Брилу все-таки підняв Костян­тин Меладзе, аранжував відомі хіти на свій глибоко гламурний штиб. Але як можна докоряти гламуром мюзиклу?! Звідси ж і невдоволення глядача одягом «Стиляг», якому закидають несхожість з історичними взірцями. Але ж очевидна абсолютно постмодерністська ностальгія за стилем та елегантніс­тю минулої епохи. До слова, «ретро» — одна з найміцніших платформ мюзиклу. Втім, будь-хто хоч трохи знайомий із класикою жанру знає, що тут бар­ви мають бути на двісті відсотків яскравіші, а голоси вдвічі гучніші. Тим більше якщо герой співає гімн не лише любові, а й свободі. Фінальний номер проходу героїв, котрі вирвалися за рамки часу, по Тверській серед неформалів усіх мастей і епох, цілком зрозуміло завершує нехитру думку автора. «Стиляги» залишаються вірними собі в усі епохи, справжній мюзикл — теж.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32427
Теги:
Читайте також
08.05.2009 16:31
Олексій Зубенко
, для «Детектор медіа»
26 497
27.04.2009 10:02
Евгения Милова, «Коммерсантъ»
34 248
24.04.2009 13:07
Світлана Кореновська
21 401
20.02.2009 19:44
Новікова Міла, «Український тиждень»
25 970
31.01.2009 00:55
«Україна молода»
30 783
30.01.2009 10:59
Дмитрий Десятый, «Комментарии», №157 | 30 января 2009
28 796
23.01.2009 18:05
Аксинья Курина, «Українська правда»
24 300
22.01.2009 13:03
Андрей Демартино
50 471
20.01.2009 12:12
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
29 607
30.12.2008 07:55
Олексій Зубенко
36 842
24.12.2008 16:09
Ольга Решетилова, «День»
33 001
22.12.2008 10:38
Лариса Малюкова, «Новая газета»
27 775
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Естетка
5572 дн. тому
"Наталії": Саме Голівуд запровадив стандарти щодо прямолінійності, схематичності сюжету (добрі-погані), хеппі енду та ін. Таку продукцію створив ринок кіноіндустрії, який вийшов на міжнародний простір. "Стиляги" якісніші: це фільм навіть не про епоху, а про життя, його вічні цінності та житейські трагедії: вбиваючий радянський побут, непотоплюваність мажорів, конфлікт батьків і дітей, які протест свій направляють у космос, а цілком реальні наслідки цього протесту розхльобують усе ті ж батьки. Про всеперемагаючу любов. "Погані" тут - це теж "наші", їх теж шкода. Мелс - чиста людина, у нього сильне здорове народне коріння. Я, наприклад, закохалась у персонаж батька (С. Гармаш). У цьому фільмі все влучно, лаконічно, зі смаком. На жаль, ми поки що відстаємо від Росії. Якісні речі коштують дорого.
To zritel
5572 дн. тому
Закрытый показ ведет Гордон, а не Малахов и этих господ трудно перепутать. Может вы смотрели пилотаж критиков в "Пусть говорят" или "Большая стирка"?
Наталія
5573 дн. тому
Це,звичайно, фільми, у нас навряд чи тепер з таким розмахом могли б профінасувати. однак загалом вони типові для Росії( війна з тими, хто був колись"єдиним народом" і т.п,) "Стиляги" можливо цікавіший і менш примітивний, однак до Голівуду як до неба рачки дуже все прямолінійно, уява і фантазія російських режисерів явно обмежена,при тому видно. як вони собою пишаються і вважають, що це "потолок". Уваги у них заслуговує хіба що Балабанов
Естетка
5573 дн. тому
Із "зрителем" загалом згодна, окрім "сюсюканий". Це з приводу наших розмірковувань? Чому така низька самооцінка? До "Клингенберг": я не "Олечка". І останнє: дякую за культурний обмін думками.
zritel
5573 дн. тому
Мы тут в Киеве можем долго рассуждать о чужом уже для нас кинематографе России. Бездна отделяющая нас от их успехов и их неудач настолько громадна, что на мой взгляд мы не то что в советском периоде остались, а осталось только признать полное крушение этой отрасли в Украине. Что Остров что Стиляги что Морковь все круто по взрослому по настоящему, и пусть наши критики радуются что у них есть возможность тренировать себя на их творчестве, и еще хорошо бы смотреть по пятницам на Первом России "Закрытый показ" с Малаховым, вот где пилотаж кинокритиков а не наши сюсюканья.
клингенберг
5574 дн. тому
Олечка, а знаешь ли ты, что первым итальянским фильмом были съемки прибытия поезда? Такой себе клон люмьеровского фильма. И появлению Висконти, Феллини, Антониони и Бертолуччи это не помешало.
Естетка
5574 дн. тому
Бачила обидва фільми. "Залюднений острів" враження не справив. Зате "Стиляги", на мою думку,чудовий фільм. Він повинен бути саме таким - креативним, "безбашенним", ніжним, ліричним. Хіти доречні і впізнавані, вони здобули нове звучання. у цього коктейлю чудовий післясмак. Так, повної історичної достовірності немає, але її й не вимагається.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду