Визнання Українською православною церквою (МП) Голодомору геноцидом – «помилка спічрайтера»

17 Листопада 2008
7860
17 Листопада 2008
09:58

Визнання Українською православною церквою (МП) Голодомору геноцидом – «помилка спічрайтера»

7860
Визнання Українською православною церквою (МП) Голодомору геноцидом – «помилка спічрайтера»
Вживання слову «геноцид» щодо Голодомору 1932-1933 років в Україні у Зверненні священного синоду Української православної церкви Московського патріархату було «помилкою спічрайтера». Про це газеті «КоммерсантЪ» повідомили у прес-службі УПЦ МП.
 
«Ми не мали на увазі ніякого політичного контексту, вживаючи слово «геноцид», - сказав керівник прес-служби Василь Анісімов. – Просто спічрайтер, який готував текст, звик, що всі навколо говорять про геноцид».
 
Нагадаємо, у зверненні, підписаному найвищими ієрархами УПЦ МП та її предстоятелем – митрополитом Володимиром Сабаданом, ідеться: «У 1930-ті роки Україна вперше пережила штучний голод, масове вбивство мільйонів своїх громадян, цинічне, цілеспрямоване, безжальне. Лише в богоненависницькому і людиноненависницькому середовищі міг відбутися подібний злочин. На щедрому українському чорноземі вмирали у страшних муках мільйони людей. Цей геноцид був намаганням знищити саму душу народу, привести її до повного духовного рабства. Він став знаряддям диявольскої помсти за неспроможність викорінити зі свідомості нашого мудрого, сповненого високих чеснот народу синівську пам’ять про Бога, любов до Бога, вірність і віру в Бога. Цю віру можна було знищити лише через фізичну ліквідацію її носія. Тому богоборча влада, створивши духовний голод прирекла націю і на голод фізичний».
 
За словами Анісімова, питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу в офіційних колах ієрархів УПЦ МП не обговорювався, оскільки церкві «однаково, представники яких народів були закатовані: більшість із них були православні, і це – трагедія всієї церкви». Керівник прес-служби додав, що, якби він особисто «вичитував цей документ, слово «геноцид» було б замінене якимось нейтральним терміном». Однак у понеділок текст звернення, опублікований на офіційному сайті УПЦ МП, залишався незмінним.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7860
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вопрос?
5640 дн. тому
Из ответа понятно почему почему нас не навидят. Полтора процента да две трети и крутили и давали указания. Урод, ты сам внимательно почитай список, но только объективно если способен. Ты видать и есть тот правнучек чьи деды последнее забирали?
Ответ!
5640 дн. тому
Может, ты наконец почешещь гепу и вычитаешь РЕАЛЬНЫЙ СПИСОЧНЫЙ СОСТАВ НОМЕНКЛАТУРЫ В 1933 ГОДУ?!Грузинофоб москвомордый. Там грузин процента полтора, москалей с украинцами-до трети, А ДВЕ ТРЕТИ - СОВЕРШЕННО ЗАМЕЧАТЕЛЬНЫЙ БОГОМ (Их племенным божком) избранный Малый Народ. Который на лохах вроде тебя и твоих дедах ездил , а на правнуках уже не будут -потому что их Его внуки по генплану упразднили
Вопрос?
5640 дн. тому
Церковь - думаю разберется. Но! Сталин - грузин, Берия - грузин, Ордженикидзе - тоже. Стояли у руля в эти годы. Наверно по их указанию из деревень вывозили все, что можно. Вывозили думаю не Иванов, Петров, Сидоров, а наши новоиспеченные пролетарии с украинскими фамилиями. Старались как могли выполнить приказ. Если эшелонами вывозили наших соотечественников, думаю руководство знало об этом. Почему грузины так не навидели наших украинцев? Да и нынешний правитель Михо опять Украину поставил. Причем тут Путин?
"Независимость - Коза"
5641 дн. тому
Вася! Ты бы лучше правду рассказал, как трудно ерзать на двух стульях. И в Украине не терять очки-рейтинги, и в Москве чтоб не назвали "антихристами" за признание голодомора геноцидом украинцев. Ваш иерарх Ридигер по гебешной кликухе "Дроздов-Алексий" перед тем, как чихнуть, спрашивает разрешения у "равноапостольного" злодея Путина. Так что же говорить о митрополите Владимире, всецело зависящем от имперских указаний.
думка
5641 дн. тому
А вірні та парафіяни Московської патріархії таки мудріші ніж їхні ієрархи та прес-секретарі. Направду мудріші!
Поліція моралі
5641 дн. тому
Усе зіпсували. Я вже думала, вони хочуть порозумітися. А все стара пісня. І вашим, і нашим. І визнали геноцид, і не визнали. Як у казці про розумну дівчину - прибудь до мене і не пішки, і не верхи. І прибула - однією ногою по землі, а інша на санях. Всі задоволені. Аплодисменти, завіса.
наш москаль
5641 дн. тому
Может, предстоятель, уже " в санях сидя" и предстать перед Богом собираясь, всё же вспомнил, что и он - украинец, а не только служитель Маасковской ПУТриархии?
Євген
5641 дн. тому
В ФСБ щось недогледіли :)
5641 дн. тому
Народ, ви краще уточните, хто такий Анісімов
5641 дн. тому
Шо! Забаялісь?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду