Журналістів хочуть навчити писати про благодійність

20 Листопада 2008
4614
20 Листопада 2008
09:52

Журналістів хочуть навчити писати про благодійність

4614
Журналістів хочуть навчити писати про благодійність
19 листопада у Києві в рамках міжнародної конференції «Європейський вимір української благодійності» відбувся круглий стіл «ЗМІ та благодійність на шляху до синергії». Учасники заходу – представники ЗМІ та благодійних фондів – обговорили поточні проблеми висвітлення благодійної діяльності у медіа.
 
Учасники були єдині у думці, що ситуація є далекою від сприятливої. Представниця Фонду Арсенія Яценюка Open Ukraine Лариса Сивак навела статистичні дані: станом на 2007 рік, 74% українців взагалі нічого не знають про благодійні фонди в Україні. При цьому 66% українців дістають актуальну інформацію через телебачення та радіо, 23% - з друкованої преси і 22% - через особисті контакти. Така несприятлива ситуація з інформуванням суспільства, за словами пані Сивак, пов’язана з декількома факторами. Перший і основний з них – це політизованість та комерціалізованість ЗМІ. Журналісти дуже рідко звертають увагу на події, що не забезпечують уваги масової аудиторії та підняття рейтингу.
 
Крім того, ЗМІ, як правило, відмовляються розміщувати інформацію про благодійні фонди безкоштовно. За словами представниці Центру розвитку корпоративної соціальної відповідальності Марини Саприкіної, причиною цього не в останню чергу є «розбещеність» ЗМІ – звикнувши отримувати від великих компаній гроші за рекламні публікації, або й відверту «джинсу», журналісти не бажають писати безкоштовно про те, за що можна отримати гроші.
 
В свою чергу генеральний директор видавництва «Шкільний світ» Марина Мусієнко представила інший погляд на проблему. З одного боку має місце «мімікрія рекламних бюджетів під соціальні проекти», і наразі немає формальних критеріїв, за якими можна було б відрізнити одне від іншого. З іншого боку, самі по собі благодійні фонди дуже погано працюють стосовно розповсюдження інформації щодо власних заходів. Про це сказала також представник видавничої групи «Едіпресс-Україна» Наталія Сікевич, додавши при цьому, що часто матеріали від благодійних фондів приходять у такому вигляді, що журналісти фізично не мають часу обробити їх відповідним чином. А шеф-редактор журналу «Телерадіокур’єр» Василь Яцура зазначив, що навіть персональні звернення до фондів часто пропадають у нікуди. Як приклад він назвав ситуацію при організації фестивалю «Відкрий Україну», коли на 70 персональних листів до фондів відповідей було отримано одиниці.
 
Як варіанти вирішення ситуації той же пан Яцура запропонував компаніям, що працюють з благодійними фондами, провести ряд освітніх семінарів з тематики роботи зі ЗМІ. Представниця фундації імені князів-благодійників Острозьких Альона Гера згадала про такий варіант взаємодії зі ЗМІ, як договори про інформаційне спонсорство. А голова Нацкомісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі Тарас Петрів зазначив, що потужним інструментом для інформування громадськості про благодійні проекти могло б стати суспільне мовлення.
 
За підсумками заходу було прийняте рішення про необхідність:
- звернутися до Нацкомісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі з проханням про розробку посібника по комунікації між організаціями «третього сектору» та ЗМІ;
- розробити окремий стандарт для розрізнення реклами, спонсорства, соціальної реклами та благодійної діяльності.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4614
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марина Саприкіна
5650 дн. тому
Шановні колеги, маленька правка - я не говорила про те, що а не про те, що ЗМІ "розбещені". а говорила про те, що самі компанії "розбещують" ЗМІ, оскільки платять гроші за соціальні проекти, а потім хочуть, щоб ці ж проекти показували безкоштовно. Але це роблять не всі компанії, і є позитивні приклади. Але головний месідж не був почутий, окрім ведучого, який запропонував це в рекомендаціях - Центр Розвиток КСВ за підтримки Посольства Королівства Норвегії розпочинає проект "КСВ через призму ЗМІ", спрямований на те, щоб розділити PR і соціальну відповідальність
гарантоїд
5654 дн. тому
Петріву хочеться донорських грошей - а вже не знає на що просити - за стільки років вже просили на все! От тепер посібник про благодійність Яценюка и Кооо
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду