Більшість українців підтримують введення цензури

17 Листопада 2008
7768
17 Листопада 2008
16:20

Більшість українців підтримують введення цензури

7768
Більшість українців підтримують введення цензури

Більше половини українців вважає, що в засобах масової інформації потрібна цензура. Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження «ЗМІ та свобода слова», яке проводилось Інститутом Горшеніна в рамках програми соціологічних досліджень 2008 року «Проект країни».

У висновках, переданих УНІАН, експерти інституту ім. Горшеніна зазначають, що середньостатистичний українець, згідно з результатами проведеного дослідження, традиційно цікавиться суспільно-політичним життям України (71,2% громадян). Як показують дані дослідження, більше половини респондентів вважають, що в Україні існує свобода слова (55,2%), водночас більшість українців також вважає, що Україні потрібна цензура ЗМІ (59,1%).

Як констатують експерти, обидва суперечливі уявлення висвітлюють всю складність розвитку вітчизняних ЗМІ. Так, більшість респондентів констатують позитивні зміни у розвитку українських ЗМІ, пов’язані з поширенням свободи слова, водночас засуджуючи брак відповідальності за інформацію, що подається у ЗМІ. Це стосується, перш за все, сцен насилля та жорстокості, а також пропаганди кримінального способу життя, показ яких у ЗМІ, вважають респонденти, має бути підданий цензурі (68,7% респондентів висловились за цензуру сцен насилля та жорстокості, 47,2% за цензуру пропаганди кримінального способу життя).

Всеукраїнське соціологічне дослідження «ЗМІ та свобода слова» було проведене Інститутом Горшеніна в рамках програми досліджень 2008 року «Проект країни» з 20 жовтня по 3 листопада 2008 року в 129 населених пунктах України (63 міста і 66 сіл). Всього, згідно з маршрутною вибіркою, з врахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, було опитано 2004 респонденти, які репрезентують доросле населення України, віком від 18 років. Квотами у виборці були: вік, стать, освіта і тип населеного пункту, в якому мешкає респондент. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-2,4%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7768
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Profi
5660 дн. тому
"експерти інституту ім. Горшеніна" идут в {CENSORED} ! И там , в глубине , занимаются самоцензурированием пока не повылазит ! Рынок - вод единственная цензура !
Дворник
5660 дн. тому
Сначала цензура, затем диктатура! А как же принципы, идеалы Майдана ? Предатели!!! Гнать надо всех и в первую очередь консультантов и дармоедов из научных институтов, чтоб не манипулировали нашим сознанием. Каждому по метле и мне в подчинение...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду