detector.media
17.11.2008 09:58
Визнання Українською православною церквою (МП) Голодомору геноцидом – «помилка спічрайтера»
Вживання слову «геноцид» щодо Голодомору 1932-1933 років в Україні у Зверненні священного синоду Української православної церкви Московського патріархату було «помилкою спічрайтера». Про це газеті «КоммерсантЪ» повідомили у прес-службі УПЦ МП.
 
«Ми не мали на увазі ніякого політичного контексту, вживаючи слово «геноцид», - сказав керівник прес-служби Василь Анісімов. – Просто спічрайтер, який готував текст, звик, що всі навколо говорять про геноцид».
 
Нагадаємо, у зверненні, підписаному найвищими ієрархами УПЦ МП та її предстоятелем – митрополитом Володимиром Сабаданом, ідеться: «У 1930-ті роки Україна вперше пережила штучний голод, масове вбивство мільйонів своїх громадян, цинічне, цілеспрямоване, безжальне. Лише в богоненависницькому і людиноненависницькому середовищі міг відбутися подібний злочин. На щедрому українському чорноземі вмирали у страшних муках мільйони людей. Цей геноцид був намаганням знищити саму душу народу, привести її до повного духовного рабства. Він став знаряддям диявольскої помсти за неспроможність викорінити зі свідомості нашого мудрого, сповненого високих чеснот народу синівську пам’ять про Бога, любов до Бога, вірність і віру в Бога. Цю віру можна було знищити лише через фізичну ліквідацію її носія. Тому богоборча влада, створивши духовний голод прирекла націю і на голод фізичний».
 
За словами Анісімова, питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу в офіційних колах ієрархів УПЦ МП не обговорювався, оскільки церкві «однаково, представники яких народів були закатовані: більшість із них були православні, і це – трагедія всієї церкви». Керівник прес-служби додав, що, якби він особисто «вичитував цей документ, слово «геноцид» було б замінене якимось нейтральним терміном». Однак у понеділок текст звернення, опублікований на офіційному сайті УПЦ МП, залишався незмінним.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY