Національне радіо за допомогою КРРТ відновлює мовлення на середніх хвилях і витісняє «Голос России»

29 Жовтня 2008
20068
29 Жовтня 2008
12:28

Національне радіо за допомогою КРРТ відновлює мовлення на середніх хвилях і витісняє «Голос России»

20068
Національне радіо за допомогою КРРТ відновлює мовлення на середніх хвилях і витісняє «Голос России»
Концерн РРТ разом із Національною радіокомпанією України наприкінці жовтня – на початку листопада відновлюють мовлення національного радіо на середніх хвилях. Таким чином, вперше за останні 10 років Національне радіо мовитиме в повному обсязі у діапазоні довгих, середніх та коротких хвиль.
 
З 24 жовтня відновлено мовлення на середніх хвилях Першої програми Українського радіо на частоті 972 кГц передавачем потужністю 500 кВт Миколаївського радіоцентру. Для розповсюдження Другої програми Українського радіо (радіо «Промінь») на частоті 549 кГц увімкнено синхронну мережу трьох передавачів: Київського радіоцентру потужністю 150 кВт, Миколаївського радіоцентру потужністю 500 кВт, Львівського радіоцентру потужністю 70 кВт (залишки колишньої мережі радіо «Маяк»). Відновлення українських програм на частоті 549 кГц припинило поширення на цій частоті програм «Голосу Росії», яке відбувалося з російського радіоцентру, розташованого у Придністров’ї.
 
З 1 листопада буде припинена трансляція програм «Голосу Росії» передавачами Львівського радіоцентру на частоті 936 кГц потужністю 1 МВт та Миколаївського радіоцентру на частоті 1431 кГц потужністю 1 МВт. На частоті 936 кГц розпочнеться трансляція Першої програми, на частоті 1431 кГц – трансляція Третьої програми Українського радіо (радіо «Культура»).
 
Також суттєво збільшені потужності радіопередавальних центрів у діапазоні коротких хвиль, які будуть транслювати програми іномовлення (Всесвітня служба українського радіо) на країни Західної Європи, Південної Америки, Австралії та Росії. Зокрема для трансляції програм українського іномовлення запустили два передавачі: один у Миколаївській області потужністю 100 кВт, який здійснює мовлення на Росію протягом 8 годин, і передавач потужністю 250 кВт – на Південну Америку (8 годин мовлення). З 1 листопада планується запровадити радіомовлення протягом 4 годин на Західну Європу та на Австралію (8 годин на добу).
 
За словами віце-президента НРКУ Валерія Юрченка, частина цих надпотужних передавачів не була задіяна з 1998 року, частина не використовувалася з часів розпаду Радянського Союзу. «Запустивши ці передавачі, ми покриваємо першою програмою Українського радіо 100% території України, другою програмою (радіо “Промінь”) – 60% і третьою програмою (радіо “Культура”) – 50% території. Нарешті програми українського радіо стали доступними в Криму», – розповів «ТК» Валерій Юрченко.
 
На поширення програм Національного радіо в повному обсязі НРКУ потрібно близько 80 млн. гривень на рік. Поширення сигналу є найбільш затратною частиною бюджету НРКУ. Поки що державний бюджет передбачав на це лише 27 млн. гривень, які виділялися на обслуговування передавачів довгохвильового діапазону. Згідно з поданням Держкомтелерадіо, за рішенням Кабміну, Міністерство фінансів з резервного фонду додатково виділило 8 мільйонів гривень на фінансування поширення програм НРКУ протягом листопада-грудня 2008 року.
 
Генеральний директор Концерну РРТ Анатолій Антоненко повідомив «ТК», що, згідно з укладеною між КРРТ і НРКУ угодою, найближчими днями ці кошти мають надійти до Концерну. «Відтак у листопаді будуть задіяні всі передавачі довгого та середнього діапазону, які розписані в ліцензії НРКУ», – зазначив пан Антоненко.
 
Нагадаємо: через те, що всі передавачі не були запущені, НРКУ не отримала жодної FM-частоти на серпневому конкурсі на вільні радіочастоти, що проводила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. «Тепер ми мовимо в повному обсязі на довгих і середніх хвилях і сподіваємося отримати FM-частоти на наступному конкурсі цього року», – зауважив Валерій Юрченко.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20068
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дрон
5656 дн. тому
Владимиру. Так потому и врубили все, что числится за НРКУ, для того чтоб разрешили получить частоты в FM-диапазоне. А там, уже после конкурса можно опять все вырубить...
5661 дн. тому
пустая трата денег!!! это радио которое никто не слушает но за которое платят деньги налогоплательщики
Владимир
5661 дн. тому
Вот деньги на ветер уходят в прямом смысле, лучше б ФМ разрабатывали, а кому оно надо- СВ, ДВ...
Proradio
5661 дн. тому
Так ще багато є частот і передавачів, що тривалий час мовчать, або взагалі демонтовані. Одеса, Петрівка, Закарпаття, Крим, Токмак...
LL
5661 дн. тому
а в харькове и днепропетровске?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду