Українські блоґи: майже бізнес

28 Жовтня 2008
10379
28 Жовтня 2008
11:26

Українські блоґи: майже бізнес

10379
Нещодавно в Україні відбувся «зліт» блоґерів з Центрально-Східної Європи, а також нагородження переможців конкурсу найкращих блоґів BUBA (Best Ukrainian Blog Awards). Ця подвійна подія уперше привернула до блоґів настільки велику увагу ЗМІ й стала приводом уважніше подивитися на те, чим стала і як розвивається українська блоґосфера.
Українські блоґи: майже бізнес
Ще рік-два тому значення слово «блоґ» знали лише найпросунутіші відвідувачі Інтернету. Але за короткий час мода на блоґи охопила (й охоплює) все більше користувачів, а для редакцій онлайн-видань наявність власного кола блоґерів стало правилом. Хоча й не можна сказати, що всі вони розуміють, чим блоґерство відрізняється від традиційної журналістики і яка від цих блоґерів користь. Цьогорічний конкурс блоґів став, як заведено казати, переломним етапом, засвітивши тенденції, які до того розвивалися повільно й непомітно.
 
Але перед тенденціями – кілька слів про конкурс та його учасників.
Передусім конкурс засвідчив численність «блоґерських мас» - тих, хто взяв участь у ньому реально (прийшовши) та віртуально – подавши свій блоґ для участі в конкурсі. Останніх, за словами, одного з організаторів BUBA Максима Саваневського, було понад чотири сотні.
 
У принципі це не так і багато, але й зовсім не мало – тим паче, що загальна кількість блоґів в уанеті вимірюється десятками тисяч. Чималою є й відвідуваність багатьох із них. Так, на сайт «Інфопорн» (який розповідає про специфічну порнографію – політичну - і розшифровується, як «Прискіпливий Огляд Народних Обранців»), що переміг у категорії «Найкраща блоґ-спільнота», щодня заходить близько 2-х тисяч відвідувачів. При цьому, за словами редактора «Інфопорну» Олександри Тимошенко, у пікові моменти на сайт заходило до 5-ти тисяч.
 
Дещо скромніші показники у іншого переможця - «гАстрономічних фантазій» - близько тисячі у будні дні й значно менше у вихідні. Проте враховуючи, що блоґу усього півроку та й кулінарія значно менш популярна за порнографію (хай і політичну) – результат вражає.
 
Але зростання відвідуваності цих блоґів – наслідок не так вдалих промо-кампаній їхніх авторів (хоча без того, звісно не вирватися їм у лідери), як показник уваги до блоґів загалом. У цьому переконує історія блоґа «Про генетику і не тільки», що переміг у категорії тематичних блоґів. Як розповіла «ПіК України» його авторка Руслана Радчук, «якщо на початку блоґ відвідувало до 50-ти читачів, то за останні два місяці спостерігається приблизно півтори тисячі заходів за місяць».
 
При цьому сайт про генетику потрапив до топ-сотні платформи Wordpress (на якій сотні тисяч блоґів з усього світу) - за динамікою відвідувань. Як зізнається Руслана – цілком несподівано для неї самої.
 
Таким чином, українські блоґи (звісно, не всі) із таких собі щоденників «для себе та двох друзів» перетворюються на ЗМІ – засоби масової інформації, хай поки й не найвпливовіші. І, мало того, не просто інформування, а комунікації, чим не можуть похвалитися традиційні ЗМІ.
 
Утім, ситуація в Україні цілком відповідає світовим тенденціям, що виявляються у нас, як завжди, із запізненням. За словами Дмитра Губенка – ветерана української блоґосфери й автора єдиної в Україні щотижневої радіопередачі про блоґи «Блоґерський тиждень» – блоґи як явище набули популярності у 1999 із появою сайтів LiveJournal та Blogger. При цьому перетворення онлайн-щоденників із хобі на бізнес, за його оцінками, почалося відносно нещодавно – 3-4 роки тому.
 
«Коли аудиторія найпопулярніших блоґів стала наздоганяти за обсягом аудиторію деяких ЗМІ, їхні автори почали задумуватися над тим, як скористатися з уваги читачів», - додає Дмитро й наводить приклад Майкла Аррінґтона. Цей американець три роки тому почав коментувати останні новини Силіконової долини. Те, що починалося як задоволення переросло у компанію з 8-х людей, яка за минулий рік заробила на рекламі 240 тисяч доларів.
 
Чи є вже бізнесом інтернет-щоденники і в Україні? Жоден з переможців конкурсу свій блоґ бізнесом не вважає. «Інфопорн» за словами його редактора Олександри Тимошенко – «швидше спосіб життя, комунікації, створення спільнот та здійснення суспільних змін», хоча від рекламних грошей у майбутньому вона б не відмовилась. Так само вважає й Мар’яна Озорович, яка веде гастрономічний блоґ: «Кулінарія для мене - хоббі, якому я тим не менш присвячую багацько свого часу. Хоча цілком визнаю блоґерство за професію». При цьому додає, що таки поставила на сайті рекламу від Google – «заради цікавості».
 
Лише хобі є її генетичний блоґ і для Руслани Радчук. При цьому вона твердо запевняє: «заробляти на ньому я не збираюсь. Реклама, яка знаходиться на першій сторінці, не комерційна, а дружня підтримка дійсно цікавих і потрібних сайтів». Роман Хіміч, автор онлайн-щоденника «Тотальные коммуникации» (переможець у номінації «Найкращий професійний блоґ») пише, що створив його через «безалаберність репортерів»: «постоянно сталкиваюсь с тем, что даже изложенные в виде готового текста мнения безбожно перевираются. Их не только вырывают из контекста, но даже используют для того, чтобы подкрепить позициии, с которыми я совершенно несогласен». Про бажання заробляти на своїх думках у ЖЖ – жодного слова. Отже, - лише хобі?
 
Разом із тим, пожвавлення в українській блоґосфері останнім часом очевидне. Рекламні агентства почали наймати фахівців й створювати окремі відділи, що займаються блоґами та інтернет-спільнотами, хоч це й ну дуже помітно для «стороннього ока». З’явилося вже навіть кілька спеціалізованих рекламних контор. Отже, бізнес?
 
На думку Максима Саваневського – одного з організаторів цьогорічного блоґкемпа й конкурсу блоґів, онлайн-щоденники в Україні поки не стали інструментом для заробітку – хоча б через те, що блоґхостингові платформи у більшості цього не дозволяють. Другою причиною він називає нерозвиненість ринку інтернет-реклами в країні. «Та говорити про те, що в Україні на блогах взагалі не можна заробляти, буде некоректно, - зауважує Саваневський. - Принаймні вийти на рівень $300-400 в місяць цілком реально».
 
Отже, українські блоґи стають більше, ніж забавкою й можуть не лише тішити самолюбство самолюбство автора, а й у майбутньому стати професією. Але попереду, як і завжди у бізнесі, будуть ті, хто думає про це вже сьогодні або й почав думати ще вчора.
 
 
Стас Шумлянський, «ПіК України»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Стас Шумлянський, «ПіК України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10379
Читайте також
11.03.2009 09:21
Артем Вакалюк, «Экономические известия»
11 466
04.03.2009 13:27
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
18 263
24.02.2009 17:34
«Подробности»
10 478
18.01.2009 16:18
Марічка Лотоцька, «Дзеркало тижня»
11 807
05.09.2008 16:09
Элина Билевская, «Независимая газета»
49 138
05.09.2008 11:00
Евгения Даниленко, «24»
9 212
20.08.2008 12:04
«Радио Свобода»
29 473
29.05.2008 16:04
«Телекритика»
23 292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду