«Путін» проти тоталітаризму

27 Жовтня 2008
32574
27 Жовтня 2008
15:00

«Путін» проти тоталітаризму

32574
«Система Путіна», «Лист Ганні» (про загиблу Ганну Політковську), «Площа» (про Майдан у Мінську), «Світлана про Світлану» (про дочку Сталіна) — усі ці фільми були зібрані під одним «дахом» у рамках окремої програми 38-ої «Молодості» — «Кіно проти тоталітаризму».
«Путін» проти тоталітаризму
З цього приводу відбулася дискусія, в якій брали участь син Ганни Політковської — Ілля Політковський; творці фільму «Система Путіна» — режисер Жан-Мішель Карре і сценарист Джіл Емері; режисер стрічки «Світлана про Світлану» Лана Паршина; один із лідерів білоруської опозиції Анатолій Лябедько. Тема розмови закроєна суворо — «Диктатури в сучасному суспільстві і медіа. Кіно як засіб пропаганди».
 
Названі фільми — з різних країн. Але їх об’єднує — політика. Тут буде до місця вислів: «Якщо ти не цікавишся політикою, то дуже скоро політика зацікавиться тобою». Всі проекти програми «Кіно проти тоталітаризму» — документальні. І практично всі ці стрічки не можуть пробитися в російський прокат. На думку кінематографістів-творців, ці їхні стрічки — про режими, які загрожують демократіям світу.
 
Гості «Молодості» говорили також про те, що після помаранчевої революції великі надії покладали на українську демократію... Про те, що саме наша країна могла б стати опорою в боротьбі з диктаторськими режимами на пострадянському просторі.
І тут-таки запитання: «А чи не заангажовані ви самі помаранчевою революцією?» — «У жодному разі! Ми знімали кіно про вашу частину світу, не будучи частиною цього простору. Тобто ми люди ззовні...»
 
Слід уточнити: лише творець фільму «Площа» — режисер із Білорусі Юрій Хащеватий. А, наприклад, «Система Путіна» позиціюється як французька стрічка (режисер Жан-Мішель Карре), «Лист Ганні» зняв швейцарський режисер Ерік Бергкраут, «Світлану...» зняли у США (спільно з Росією).
 
«Система Путіна» — спільна продукція Франції, Німеччини, Литви й українського каналу СТБ. Кошти на виробництво цієї картини надходили також із Австралії, Канади, Італії, Швеції, Норвегії. Але, незважаючи на участь українського телеканалу, цей фільм ще не потрапив у програму телепередач.
 
«Наш фільм — про народження диктатури і про Росію», — каже французький телевізійник Жан-Мішель Карре (автор документального фільму про загибель підводного човна «Курськ»). І Карре, і журналістка Джілл Емері інтерв’ю для картини взяли в багатьох людей — від Володимира Буковського і Гаррі Каспарова до Вітаутаса Ландсбергіса та колишньої вчительки Путіна Віри Гуревич. Їхні слова у стрічці йдуть як «спайка» з кінохронікою, а також із цитатами з радянських фільмів «про розвідників».
 
Виходить така собі документально-ігрова «стисла історія Росії», тільки крізь призму життя ВВП. Вчителька Володимира Володимировича, наприклад, зворушливо згадує, як колись радила юному Володі стежити за своєю ходою: «Ти ж ходиш як пінгвін!».
А ось кремлівська хроніка єльцинських часів: Борис Миколайович зустрічається з «кимось», навколо нього — люди-люди, але один із присутніх дивиться на Єльцина дуже пильно...
 
— Про Путіна набагато легше зняти кіно в Україні, ніж у Росії, — впевнений творець картини Жан-Мішель Карре. — Причому цю тему ми хочемо розвивати... Може, навіть знімемо новий фінал картини. До цього можна буде додати матеріали останніх виборів у Росії. Адже Медведєв — продовження Путіна. Коли ми були на зйомках у Росії, казали всім, що знімаємо кіно про нову Росію. Але нам вдалося потрапити і в архіви. В результаті набралося 200 годин матеріалу: інтерв’ю з різними людьми, у тому числі зі шкільними друзями Путіна. Правда, довелося відмовитися від багатьох епізодів, щоб яскравіше розповісти не про людину, а про систему...
 
Так, ми хотіли взяти інтерв’ю в самого Путіна. Проте ані президент, ані люди з його оточення не погодилися зустрітися з нашою знімальною групою.
 
Як зізнавалися і режисер, і сценарист фільму про Путіна, хоча в Росії їхня картина й заборонена однак ніщо не може зашкодити поширювати DVD-копії. Та й в Інтернеті охочі можуть знайти все що завгодно. У прайм-тайм фільм поки що не потрапив навіть на французькому ТБ. Самі автори кажуть, що публіка «хоче щось легше». Та й багато критиків заявили — мовляв, стрічка провалилася між двома сегментами аудиторій. Аматори документального жанру й інтелектуали не знайдуть у «Системі...» ні нової інформації, ні серйозного аналізу, а «домогосподарки» навряд чи захочуть у прайм-тайм дивитися на «балакучі голови».
 
***
Бурхливі суперечки викликав 87-хвилинний документальний фільм режисера Юрія Хащеватого про мінські акції протесту в березні 2006 року. В іронічному ключі у стрічці подано позицію білоруської влади. Опозиціонер Анатолій Лябедько (його приїзд в Україну супроводжувався надзвичайними труднощами, тому що в його паспорті — заборона КДБ на виїзд із Білорусі), представив картину на «Молодості».
 
— Нещодавно Євросоюз зняв заборону із в’їзду Лукашенка в Європу, — каже Лябедько.
 
— Так, президент Білорусі може купити квиток і приїхати в Брюссель, а ось я — не можу! У моєму паспорті позначка білоруського КДБ про невиїзд! Знаєте — це ж міф, нібито Білорусь — гомо совєтікус. Фільм руйнує цей міф. Наше білоруське ТБ належить тільки олігархові  Лукашенку. Одне обличчя й одні вуса! І перед виборами, ще в 2006-му, піддані президента попередили: «Якщо хтось у день голосування вийде на площу і влаштовуватиме мітинги, то це скінчиться арештами!» Я не думав, що таке може бути…
 
Бо, щойно ми прийшли на площу, там уже було близько 40 тисяч людей. І вже були безпомічними і спецназ, і КДБ. І я зрозумів, що заради цих людей варто займатися політикою. Не можна вивчити Путіна, не вивчивши Лукашенка! Це лабораторія.
Вже сформувався стійкий термін «лукашизм» — суміш комунізму, фашизму, латиноамериканського популізму. Діагноз тут політичний — Лукашенко хворий владою. У Лукашенка — чотири «справи Гонгадзе». У нашій країні немає ніякої виборчої демократії. На виборах у 2006 році було задіяно 120 000 чоловік, із них від опозиційних структур — одиниці.
 
Визнаю, що в Білорусі є хоч зачатки демократії, якщо фільм «Площа» покажуть на білоруському ТБ.
 
Чимало нас виправдовують політику Лукашенка нібито дивом економічним. Але дива тут немає, бо в Білорусі вигідний енергетичний грант від Росії. І в Білорусі не проводилася приватизація.
 
Білоруський опозиціонер Лябедько попередив: і Україна зараз на межі диктатури, якщо, відповідно до деяких соціологічних опитувань, уже 70% українських громадян згодні жити «під диктатором», тільки б бути ситими і взутими!
 
***
А ось Лана Паршина, яка зняла картину «Світлана про Світлану», зізналася, що задум був абсолютно аполітичним.
— Для мене все це — лише людські історії, — каже режисер. — Адже тоталітаризм — це влада однієї людини. І мені було цікаво дослідити, хоча б частково, психіку диктатора, спілкуючись із дочкою «керманича всіх народів». Вважаю, що режисер повинен знімати насамперед те, що цікаве йому самому. Тільки тоді це зацікавить глядача.
 
***
Ще один фільм програми — «Лист Ганні» — про політичне підгрунтя вбивства Політковської. Як відомо, журналістка виступала з активною критикою політики Путіна. Чому елегантну жінку, яка була завжди на боці слабких і безправних, холоднокровно застрелили? «Лист Ганні» — пошук відповіді на це питання.
 
— Це найкращий фільм про мою маму, — каже Ганнин син Ілля. — Так, природно, сприйматимуть його по-різному. До Києва я дивився цю картину в Берліні. І цікаво було спостерігати за абсолютно різною реакцією. У Берліні бурхливі емоції публіки викликали одні епізоди, у Києві — зовсім інші...
 
Політковська часто публікувала в «Новой газете» свої розмови з людьми, у яких війна забрала близьких. Вона була також праведним голосом російських військових. Завдяки своїй роботі Ганна нажила чимало ворогів серед «могутніх», і 7 жовтня 2006 року 48-літню журналістку застрелили в під’їзді її будинку. Причому в день народження президента Росії...
 
У фільмі є кадри: Ганна заходить у супермаркет, приглядається до дитячих речей, бо в лютому має народитися її внучка. До загибелі — дві години...
Багато синхронів самої Ганни. «Чому ти ще жива?» — запитують журналістку. Вона відповідає: «Якщо серйозно, сприймаю це як диво…»
 
***
У політичному — документальному — особливо принциповий ракурс. Погляд того, хто дивиться…У зв’язку з цим «ДТ» й адресувало запитання творцеві фільму «Система Путіна» режисеру Жану-Мішелю Карре: «Чи можливий розвиток вашої теми про «системи» — об’єктивності ради — вже стосовно інших політичних діячів? Наприклад, чи можуть з’явитися проекти «Система Ющенка», «Система Саакашвілі», «Система Лукашенка»?» На це француз відповів: «Ви знаєте, мені все-таки цікавіша китайська «система»...»
 
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32574
Читайте також
06.04.2010 13:12
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
48 864
31.08.2009 11:37
Даниил Айзенштадт, Газета.ру
56 614
17.02.2009 15:54
Алексей Соковнин, «Коммерсантъ»
27 238
21.11.2008 16:50
Віталій Портников, «Радіо Свобода»
3 733
31.10.2008 09:51
Ольга Жук, «Україна молода»
28 812
23.10.2008 13:37
Розмовляла Тетяна Селезньова, УНІАН
42 576
21.10.2008 09:49
Олег Пучко, «Экономические известия»
26 035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду