В Україні створюється Гільдія консервативних журналістів

23 Жовтня 2008
7941
23 Жовтня 2008
14:13

В Україні створюється Гільдія консервативних журналістів

7941
В Україні створюється Гільдія консервативних журналістів

В Україні ініційовано створення «Гільдії консервативних журналістів». Відповідне звернення координаторів Ініціативної групи Богдана Буткевича і Миколи Малухи «ТК» отримала сьогодні.

За задумом організаторів, ГКЖ має стати об’єднанням «тих, хто дотримується вічних моральних цінностей, які не девальвуються через зміну політичного режиму, вмісту політичних сил при владі, час тощо». Приводом до початку створення об’єднання стало висвітлення в ЗМІ подій під час маршу на честь УПА 18 жовтня ц.р.

Нижче наводимо текст звернення повністю.
 
Звернення до небайдужих журналістів
Шановні колеги!

18 жовтня 2008 року трапилась несподівана подія: під час Маршу на честь УПА (організатори ВГО «Патріот України», УНТП, ГО «Українська Альтернатива», Національна Дія «РІД», ГО «СІЧ», Характерне Козацтво, Свято Андріївський Козачий Курінь, «Братство») відбулися сутички між деякими учасниками маршу та правоохоронними органами. 

Ми зараз не будемо визначати хто правий, а хто – винний. Це «парафія» неупередженого і об’єктивного українського суду. Але відбулася ще одна неприємна подія. Під час заворушення деякі представники ЗМІ, виконуючи свої професійні обов’язки, (маючи при собі журналістські посвідчення, які було пред’явлено правоохоронцям) зазнали фізичних пошкоджень, погроз і нецензурної лайки у свою адресу з боку працівників МВС (маються свідчення постраждалих, фото, відео і аудіо записи).

В інформаційних повідомленнях більшості вітчизняних ЗМІ (електроні видання, інформаційні агенції, телебачення, радіо тощо) однобоко висвітлювався розвиток подій. Було впроваджено в інформаційній простір неперевірені данні стосовно вживання організаторами маршу кийків і газів проти правоохоронців, посилаючись в цьому виключно на одне джерело – МВС. З якийсь причини не бралися коментарі у безпосередніх учасників подій та пересічних перехожих-свідків.

Також не висвітлювались приклади вживання фізичної сили, що виходила за межі дозволеного, до затриманих осіб. Зокрема, Олег Одороженко був побитий під час зняття відбитків пальців у Шевченківському районному відділі ГУМВС України в м. Києві. Ніхто не виправдовує дій пана Одороженко (свій вердикт, як вже зазначалося, повинен винести суд), але він, як і решта підозрілих у заворушеннях, має право на адекватне ставлення і законодавчо дозволене утримання під вартою. На превеликий жаль, затриманим особам невчасно надавалась медична допомога, замовчувалась інформація щодо затриманих осіб, всупереч закону в районні відділи не було допущено представників ЗМІ тощо. Ці факти було пропущено «крізь пальці» українською пресою. Деякі навіть раділи з цього приводу («Міліція порушила кримінальну справу проти провокаторів», «Майдан», 19.10.2008).

Українське суспільство зіткнулося з кон’юнктурним обслуговуванням вітчизняних ЗМІ. Така позиція «четвертої влади», яка діє всупереч правилам журналістської етики, тільки служить на користь ультра-радикалам. Бо, таким чином, вони отримують звання «постраждалих героїв за ідею». А це ніяким чином не сприяє встановленню в Україні демократичних інститутів. Хтось вважає, що тоталітарними методами можна подолати тоталітарні прояви. Але «... не може родити добре дерево плоду лихого, ані дерево зле плодів добрих родити» (Євангеліє від Св. Матвія 7-й розділ, 1-й вірш.)

Дуже неприємно відзначати, що колеги-журналісти заради так званої політкоректності не називають речі своїми іменами. Чим заганяють журналістику в глухий кут замовчування важливих суспільно-політичних тенденцій. 

У багатьох працівників засобів масової інформації виникає питання: «Що робити?» Тимчасовою відповіддю має стати гуртування доброчесних фахівців з метою моніторингу інформаційного потоку та вітчизняних ЗМІ на предмет їх моральності та правдивості. Такою спільнотою може стати умовна «Гільдія консервативних журналістів». Тобто тих, хто дотримується вічних моральних цінностей, які не девальвуються через зміну політичного режиму, вмісту політичних сил при владі, час тощо. 

Шановні колеги, закликаємо вас долучитися до Ініціативної Групи зі створення зазначеної професійної спілки. Сподіваємося, що наша батьківщина буде «територією чесних новин».

З повагою, координатори Ініціативної Групи зі створення «Гільдії консервативних журналістів»:

Богдан Буткевич

Микола Малуха
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7941
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
преображенський
5682 дн. тому
а як консервативні журналісти ставляться до регулярного статевого життя і взагалі - до сексу? а до гомосексуалізму? а до вживання алкоголю? може, це якісь баптисти під орудою Турчинова?
Лобстер
5683 дн. тому
2 Микола: А де тут фашня? не бачу
Микола
5683 дн. тому
Вся фашня збирається в одну тусовку, може це і на краще
Читатель
5684 дн. тому
Это да, почитаешь "Украинский тыждень" - и хочется руки вымыть. Настолько однобоко и тенденциозно все освещают, что говорить тут о профессионализме или журналистской этике просто не приходится...
Объектив
5684 дн. тому
"УКраинский тиждень" так тенденциозен по отношению к России, что его ли редакторам говорить об этике? :)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду