У листопаді Мельниченко має намір надати ГПУ оригінали своїх плівок

23 Жовтня 2008
8214
23 Жовтня 2008
11:30

У листопаді Мельниченко має намір надати ГПУ оригінали своїх плівок

8214
У листопаді Мельниченко має намір надати ГПУ оригінали своїх плівок

Колишній охоронець екс-Президента України Леоніда Кучми Микола Мельниченки готовий передати у листопаді оригінали своїх аудіозаписів для якнайшвидшого проведення експертизи на автентичність.

Про це він заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам у Києві.

«Я вже навіть пішов на той крок, що не ставлю категоричні вимоги про те, що передача (записів – УНІАН) – лише агентам ФБР і лише на території США. Це може бути і територія українського посольства», - сказав Мельниченко.

За його словами, експертиза проводитиметься як на території США, так і на території Європи тими експертами, яких визначила Рада Європи. Зокрема, це будуть експерти як мінімум з трьох країн, з якими вже є остаточна домовленість з боку Генеральної прокуратури України.

«Треба робити кроки, щоб не були знищені оригінали, і в цьому ми з Генпрокуратурою знайшли спільну мову. Затримки з проведенням експертизи з боку Генпрокуратури немає», - зазначив він.

Водночас Микола Мельниченко наполягає на тому, щоб експертиза була «якнайшвидше зроблена, щоб ті люди, у яких руки в крові, це я кажу в першу чергу про Литвина, щоб вони не встигли отримати парламентський імунітет (якщо потраплять до Верховної Ради в разі проведення дострокових парламентських виборів – УНІАН). І щоб вони не грали вирішальну роль і не могли впливати на прийняті Генпрокуратурою рішення».

М.Мельниченко уточнив, що «готовий передати оригінали записів від 3 липня 2000 року, де Леонід.Кучма радиться з головою своєї адміністрації Володимиром Литвиним і питає: "Може, на Гонгадзе в прокуратуру подати, щоб прокуратура розбиралася? ". На що Володимир Литвин радить Леоніду Кучмі: "Ні, треба передати цю справу Кравченку, нехай орли Кравченка" ним займуться"».

При цьому Микола Мельниченко уточнив, що на цьому фрагменті запису містяться «інші накази, які Леонід Кучма у цей день видавав Кравченку і Деркачу».

«Цей запис я збираюся передати для проведення експертизи найближчим часом, і я сподіваюся, що ця передача, як обіцяв Медведько (нинішній генпрокурор), станеться в середині листопада», - зауважив він.

Водночас Микола Мельниченко наголосив, що експертиза має бути зроблена «максимально протягом двох місяців».

Разом з тим, він наголосив, що наполягатиме на тому, «щоб відразу після проведення експертизи проти тих осіб, на яких я давав покази, а саме – Кучми і Литвина - були порушені кримінальні справи».

Також Мельниченко наполягатиме на тому, щоб під час передачі записів були присутні представники засобів масової інформації. «Щоб люди бачили, як відбувається сам процес передачі, щоб унеможливити якісь спекуляції з будь-якої сторони», - пояснив він.

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8214
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду