Нацрада домовилася з УДЦР та НКРЗ про аудит передавачів великих теле- і радіомереж

22 Жовтня 2008
20137
22 Жовтня 2008
19:15

Нацрада домовилася з УДЦР та НКРЗ про аудит передавачів великих теле- і радіомереж

20137
Нацрада домовилася  з УДЦР та НКРЗ про аудит передавачів великих теле- і радіомереж
На засіданні 22 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення домовилася з Укрчастотнаглядом та Національною комісією регулювання зв’язку щодо аудиту передавачів великих теле- і радіомереж.
 
Відтепер телекомпанії, які не мають дозвільних документів (висновків електромагнітної сумісності та дозволів на експлуатацію) на радіоелектронні засоби мовлення, мають подати відповідні звернення до зв’язківців не пізніше як протягом трьох місяців.
 
Згідно із «Законом про телебачення і радіомовлення», мовлення в Україні дозволяється тільки за наявності дозвільних документів. Однак за даними Українського державного центру радіочастот (УДЦР) нині в Україні діють 3 500 телевізійних каналів та 950 радіочастот, із яких 2 000 каналів та 300 радіочастот не мають таких узгоджень. За словами Євгена Хаїрова, УДЦР, 90% «неузгоджених телерадіочастот» належать Першому національному, «Інтеру», «1+1» та НРКУ.
 
Аудит частотних присвоєнь може вплинути на дані про фактичне покриття зазначених каналів, оскільки мовниками під час модернізації мереж було здійснено заміну старих лампових передавачів великої потужності на твердотільні, але малопотужні передавачі.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20137
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кристина
5655 дн. тому
Проблема непрозорої роботи органу, що регулює ринок телекомунікації, Національної комісії з питань регулювання звязку (НКРЗ), викликає незадоволення багатьох представників телекомунікаційного ринку України. Зокрема в ЗМІ останнім часом зявляються публікації про гальмування НКРЗ процесу видачі ліцензій на використання цифрового стільникового радіозвязку (UMTS), які дозволять операторам почати розвиток мереж третього покоління (3G). Хто створює з цього тайну, замість того, щоб залучати операторів мобільного звязку до конверсії? Перша і на сьогодні єдина ліцензія на розгортання мобільного звязку в стандарті UMTS видана НКРЗ 1 грудня 2005 року державній компанії Укртелеком. Нагадаємо, це рішення Комісії повязане з розпорядженням Кабміну, котрим уряд Юлії Тимошенко доручив НКРЗ видати компанії Укртелеком ліцензію на мобільний звязок без проведення конкурсу. Для цього урядовою постановою дві смуги по 15 МГц і одну смугу в 5 МГц було виведено зі спецкористування, а Міноборони та Мінтрансзвязку було доручено їх у терміновому порядку звільнити. Видані Укртелекому смуги 19351950 МГц, 20152020 МГц і 21252140 МГц були єдині, де-юре конвертовані в діапазоні 1,9 2,1 ГГц. Інші частоти в цьому діапазоні залишились у користуванні Міноборони України. У 2005 році до НКРЗ з проханням видати ліцензії і частоти для розгортання мобільного звязку в стандарті UMTS звернулися компанії Київстар Дж.Ес.Ем., Український мобільний зв'язок, Українські радіосистеми та Астеліт. Однак НКРЗ на той час не мала можливості розглядати ці заявки тому, що інших вільних частот у вказаному діапазоні не було, і тому відмовила операторам, хоча для вказаної радіотехнології було заплановано ще 105 МГц (смуги частот 1920-1935 МГц, 1950-1980 МГц, 2110-2125 МГц, 2140-2170 МГц, 2010-2015 МГц та 2020-2030 МГц). Ці смуги потребували вивільненню (конверсії) від радіоелектронних засобів спеціальних користувачів, причому переможець тендеру у разі отримання ліцензії мав оплатити заходи з конверсії. Нагадаємо, Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням доручив Міністерству оборони України підготувати та подати до НКРЗ обґрунтування витрат, повязаних з проведенням конверсії радіочастотного ресурсу в смузі 1,9 2,1 ГГц для впровадження відповідних ра
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду