НТКУ програла суд щодо «Євробачення – 2008» і у Львові

16 Жовтня 2008
24760
16 Жовтня 2008
16:04

НТКУ програла суд щодо «Євробачення – 2008» і у Львові

24760
НТКУ програла суд щодо «Євробачення – 2008» і у Львові
Господарський суд Львівської області відхилив претензію Національної телекомпанії України до провайдера програмної послуги ТОВ «Маска» щодо стягнення 467 250 гривень за ретрансляцію пісенного конкурсу «Євробачення – 2008» на телеканалі «РТР-планета». Суд виніс рішення на користь провайдера, відмовивши у задоволенні позову НТКУ.
 
Нагадаємо, це вже друге рішення суду на користь операторів кабельного мовлення – 6 жовтня аналогічне рішення ухвалив Господарський суд Одеської області, визнавши безпідставність претензій НТКУ до одеських кабельників «Реноме –ТВ» та «Чорне море».
 
Як відомо, НТКУ зажадала від кількох регіональних операторів кабельного телебачення відшкодування за ретрансляцію «Євробачення-2008» в ефірі російського телеканалу «РТР-Планета», тому що ексклюзивні права на трансляцію цієї події на території України належать саме державному каналу. Суму позову НТКУ обґрунтовує сумою річного внеску члена Європейського союзу мовників (EBU). Саме цей внесок дає ексклюзивні права на трансляцію на території держави заходів, організатором яких, як у випадку з «Євробаченням», є EBU. Відтак, на думку НТКУ, провайдери повинні відшкодувати Національній телекомпанії розмір членського внеску.
 
Аналогічні судові слухання стосовно «Євробачення – 2007», де позивачем виступала НТКУ, а відповідачем – компанія-дистрибутор російського мовника «Первый канал. Всемирная сеть» ТОВ «Торсат», також закінчилися не на користь НТКУ. 2 лютого 2008 року Господарський суд м. Києва залишив без задоволенняпозовні вимоги Національної телекомпанії України до ТОВ «Торсат» про стягнення 460 тисяч гривень за порушення майнових прав інтелектуальної власності. Позов стосувався показу в кабельних мережах конкурсу «Євробачення-2007» у трансляції російського телеканалу «Первый канал. Всемирная сеть». НТКУ також програла цю справу і в апеляції. 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24760
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр
5639 дн. тому
ЗАЧЕМ НТКУ НУЖНЫ зрители???? Пример - сегодняшняя "трансляция" ФИНАЛА Чемпионата МИРА по футзалу. Её просто прервали на самых решающих (дополнительных) минутах матча. Такое циничное пренебрежение зрителями говорит о многом. Руководству УТ-1 (с переименованием на "Перший" абсолютно НИ-ЧЕ-ГО не изменилось) глубоко наплевать на тех, за чей счёт они получают зарплату... Суды, бюджетные деньги - это конечно важнее ЗРИТЕЛЕЙ.
5642 дн. тому
Ну, а на каком основании? Ведь права НТКУ таки нарушены. Нахрена тогда вообще покупать экслюзивные права?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду