КМДА попросила чиновників спілкуватись із ЗМІ лише з дозволу прес-служби

13 Серпня 2008
9545
13 Серпня 2008
14:55

КМДА попросила чиновників спілкуватись із ЗМІ лише з дозволу прес-служби

9545
КМДА попросила чиновників спілкуватись із ЗМІ лише з дозволу прес-служби
На початку серпня десяти комунальним підприємствам столиці був розісланий лист за підписом в.о. начальника управління інформаційного забезпечення Олександра Івахнюка, у якому «з метою недопущення появи у пресі недостовірної або некоректної інформації» КП просять давати відповіді журналістам тільки за наявності письмового запиту від прес-служби. Наводимо текст цього листа:
 
Київська міська державна адміністрація
Управління інформаційного забезпечення
01.08.08
027-746
КП з питань проектування «Житлоінвестпроект»
КП електромереж зовнішнього освітлення м. Києва «Київміськсвітло»
КП з експлуатації і ремонту житлового фонду «Житло-сервіс»
КП «Житлоінвестбуд – УКБ»
КП «Київдорсервіс»
Акціонерне товариство холдингова компанія «Київміськбуд»
КП «Житлоінвестпроект»
КП «Київреклама»
ВАТ «Київспецтранс»
КП «Центр моніторингу столичної освіти»
 
 
На підставі п.5 та п. 6 Порядку взаємодії управління інформаційного забезпечення апарату виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) зі структурними підрозділами виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) в сфері інформаційного забезпечення затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 12.07.2007 № 888 та з метою забезпечення об’єктивного висвітлення роботи столичної влади у ЗМІ та недопущення появи у пресі недостовірної або некоректної інформації, просимо вас давати відповіді та коментарі журналістам тільки за наявності письмового запиту від прес-служби.
 
В.о. начальника управління
Інформаційного забезпечення                                                           О.М. Івахнюк 
 
 
Формально цей лист не порушує чинний Закон України «Про інформацію», впевнена юрист Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова, оскільки цей закон передбачає тільки письмові інформаційні запити. Це той запит, на який державні органи зобов’язані надати відповідь у письмовій формі протягом 30 днів. Проте розпорядження КМДА, на думку пані Большакової, створить певні перешкоди в оперативності отримання інформації.
 
«На сьогодні неможливо зобов’язати будь-кого давати відповіді на усні запити, – зазначає Ольга Большакова. – Журналістам буде надзвичайно важко довести у разі відмови факт самого усного запиту та факт відмови відповіді на нього».
 
На думку юриста, довести такі факти в суді можна буде тільки за допомогою свідків, або диктофонних записів. Але чиновник завжди зможе заперечити, що ця розмова велася саме з ним і апелювати на те, що був поганий зв’язок або набрано неправильний телефонний номер.
 
«Наша асоціація неодноразово виступала за те, що необхідні значно скоротити строки надання відповідей на інформаційні запити, і що журналіст має право на редакційний запит, який відрізняється за строками відповіді. В Росії, наприклад, строк відповіді на такий запит – 7 днів. Це, звичайно, не оперативна інформація, але все ж  це реальний термін. Також журналістам потрібно пам’ятати, що державні установи мають свої завдання, і бажання журналістів отримати невідкладну відповідь хоча й є важливим для суспільства, але не повинно перешкоджати нормальному функціонуванню цього державного органу. Звичайно, з недостовірною інформацією потрібно боротися в суді, а не такими методами», – впевнена Ольга Большакова.
 
Можливо приводом до написання такого листа стала надзвичайно велика кількість усних запитів журналістів, і це заважає нормальній роботі державних органів?
 
«Ні, це розпорядження видане задля допомоги журналістам. Воно спрямоване не на те, щоб якось обмежити доступ журналістів до начальників, а навпаки, щоб зобовязати начальників відповідати журналістам завжди і всюди», – переконує «ТК» автор листа – в.о. начальника управління інформаційного забезпечення КМДА Олександр Івахнюк, який сам багато років пропрацював журналістом.
 
Пан Івахнюк розповів «ТК», що дуже часто трапляється так, коли начальник обіцяє відповісти і просить журналіста передзвонити через годину, проте за годину його телефон уже не відповідає. «А так запит прийде до нас, ми надішлемо ще  й свій лист, на який чиновник уже буде зобовязаний відповісти, – каже  в.о. начальника управління інформаційного забезпечення КМДА. – Крім того, я ще передзвонюю і прошу дати відповідь. А якщо щось термінове, то я можу зєднати з потрібним чиновником якнайшвидше, це вам можуть підтвердити, наприклад, журналісти щоденних газет «Сегодня», «Газета по-киевски» та ін. Ми стараємося, щоб журналістам не відмовляли, щоб вони потім не писали в газетах, що їм не дали коментар. Якщо ж журналіст звертається з усним запитом і йому відмовили, то ми про це нічого й не знаємо».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9545
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Івахнюк
5738 дн. тому
Вітаю вас шановна(е) колега. Хоча я і не потребую. співчуття, однак щиро радію що вас відвідало це людське почуття. тобто не все так безнадійно. Наступним вашим кроком до олюднення буде спроба спілкування в реалі з живими людьми, а не віртуальними співрозмовниками. Повірте живе спілкування вилікувало не одного заздрісника параноїка і морально убогого. Може і вам це допоможе. Щиро вам цього бажаю
Колега
5738 дн. тому
Да, Сашенька, заїли тебе мої слова. Бідненький...
івахнюк
5741 дн. тому
шановна "колега". А що вас змушує ховатися під ніком? Я це сприймаю так - вам соромно за вашу писанину. Окрім прес-конференцій мера у мене багато інших завдань Більшу частину дня займає саме намагання вибити коментарі з чиновників для відповіді на журн запити. Щодня до нас надходить до 30 письмових запитів а мені журналісти телефонують з інтервалом у тридцять секунд. І я всім старають допомогти До речі у людей які щось уміють робити добре завжди були і доброзичливці і недоброзичливці. Натомість нездар, єдине вміння яких яку небудь гидоту нашкрябати на форумі ніхто ніколи і не згадає ні злим ні добрим словом. Це і не дивно, адже вони можуть лише гавкати з підворітні, боячись назвати своє справжнє імя Успіхів вам
Колега
5741 дн. тому
Івахнюк працює у кращих традиціях совдеповської пропаганди: облизувати начальство, гадити журналістам. Сама була свідком того, як на одній з прес-конференцій Івахнюк хапав за руки оператора, який знімав Черновецького не з того боку. ( Як відомо, у столичного мера, одна половина обличчя крива, прим"ята і його прес-служба завжди створює такі умови, аби камери ставали лише зліва. А справа ставлять стільці чи охоронців). Так от : одна з камер припізнилась стала не з того боку, так Івахнюк там стрибав, сичав ,плювався своєю ядовитою піною, мовляв, не там стали. Коли оператор почав упиратись, мовляв, хто ти такий, що вказуєш, Івахнюк швиденько підігнав охорону. Все закінчилось тим, що за оператора заступився журналіст і оператор з іншого каналу. Жаль, що промовчали інші журналісти. Втім, Сашенька, ти дострибаєшся і нарвешся. Ще все попереду. а поки, служи. Служи вірно, гавкай, пускай піну і зображай начальника. Тільки не забувай, що у тій же мерії є люди, твої колеги так сказать, які терпіти тебе не можуть. Ну, наприклад, той же Казбек.
Іівахнюк
5741 дн. тому
Оце мадам висловилась. Одразу відчувається високий стиль і освіта на рівні Кембріджа. Слова "вылизывает анал всем чиновникам столицы" пані певно писала з власного досвіду спілкування з чиновниками. Я, натомість намагаюсь робити все, для того, аби журналістам не відмовляли. Зателефонуйте 80672423275 і переконайтесь
Ирина
5741 дн. тому
Я заметила, что он {CENSORED}, еще когда ходила на коллегии в КГГА, ОНО там прыгало, как толстолобик на сковородке, и всех раздражало! Когда узнала, что ОНО работает в пресс-службе - офигела...ведь ОНО само недавно гнало на Черновецкого и всю братию, а теперь вылизывает анал всем чиновникам столицы....
Вот это умение перевоплощаться, прия ультраметаморфозная личность, одним простым словом - говноед!
А еще такой хам, вы ему позвоните и задайте провокативный вопрос, так ОНО вас так обхалит... унизит..фу!
Івахнюк
5742 дн. тому
теперь вообще фиг допросишься коментария ще й вам нагадаю свій телефон 80672423275 будуть проблеми з отриманням коментарів - телефонуйте А у Саши по-моему на лбу написано 3 класса образования Шановна навіть з 3 класами я знаю що у слові "комментарии" російською мовою дві букви М, а ви шановна, про це, схоже, не знаєте. Роблю висновок, що ваш творчий доробок обмежується розкиданням гівна по форумах. Творчих вам успіхів, а нам своє робить
Івахнюк
5742 дн. тому
Лист розісланий мною, ні з ким не узгоджував, Казбек тут ні при чому, мій телефон для тих, хто ще його не знає 80672423275 Якщо виникають проблеми з отриманням коментарів - телефонуйте
ГГГ
5742 дн. тому
Это чистой воды подстава Бектурсуновича!
Івахнюк
5742 дн. тому
Ну і ну! Шановне паньство, Я постійно спілкуюся з понад 900 журналістами, з штанів вискакую щоб допомагати отримувати коментарі, а ви мені такого тут наговорили. Аце що? Дорвался, полная бездарь. сам давно бегал с микрофоном? Між іншим бігати з мікрофоном набагато легше і цікавіше, до того ж менше відповідальності, а з приводу бездарь чи ні - то вже питання дискусії. для когось, кого можливо вигнав свого часу за дебілізм - може і бездарь, гад і так далі а для тих, з ким щодня спілкуюся і допомагаю - можливо і не бездарь. Життя складна штука хтось живе, а хтось шипить на тих, хто живе. Буває всяке. Співчуваю усім, кому надлишок жовчі і власні невдачі не дають можливості сприймати життя таким яким воно є І ще тут писулька від якогось доброзичливця Нарешті лицемір, дивина та й годі, з чого б то. Я завжди кажу правду людям в очі і всі про це знають. Певно знає і те, яке оце тут нашкрябало непорядна людина і наклепник, кумедно, на кого ж це я наклепав колишній безпринципний ментяра з Чернівців О, знають мою творчу біографію "безпринципний ментяра з Чернівців" - це мабуть так автор називає мою плідну співпрацю з чернівецькою міліцією у справі іоперативного нформування про злочини. і безталанний театральний актор з Дніпропетровська актор я до речі з Чернівців Сашко Івахнюк Нарешті хоча б слово правди знайшов "золоту жилу" - став цілим начальником! ДО речі не велике щастя - більше мороки і стресів Ховайся, хто може. Навпаки - не ховайтеся шановні за ніками - називайте свої імена тоді буде легше написати ПРАВДУ!
журналистка
5742 дн. тому
ребята, это же кретинизм - теперь вообще фиг допросишься коментария. А получать будут избранные, выкормленные КМДА журналисты, типа ТРК "Киев" и газеты "Хрещатик". А у Саши по-моему на лбу написано 3 класса образования
да
5742 дн. тому
Дорвался, полная бездарь. сам давно бегал с микрофоном?
світлана
5742 дн. тому
Відколи комунальні підприємства стали "структурними підрозділами"? Структурні підрозділи КМДА - це управління і відділи. Що стосується листа Івахнюка, то це чиста цензура, і ні що інше. Таким чином підприємства позбавляють права говорити правду, а не те, що не вигідно мерії
о саше
5743 дн. тому
И что ты скажешь на это, Казбек Бектурсунов? Это ты дал команду рассылать это письмо?
Колега
5743 дн. тому
Нарешті лицемір, непорядна людина і наклепник, колишній безпринципний ментяра з Чернівців і безталанний театральний актор з Дніпропетровська Сашко Івахнюк знайшов "золоту жилу" - став цілим начальником! І не де-небудь, а у столичній мерії. Ховайся, хто може.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду