Ольга Большакова і Катерина М’ясникова висловили окрему думку щодо рішення Громадської ради Нацради про піар-сюжети на каналах Пінчука

6 Червня 2008
8350
6 Червня 2008
16:38

Ольга Большакова і Катерина М’ясникова висловили окрему думку щодо рішення Громадської ради Нацради про піар-сюжети на каналах Пінчука

8350
Ольга Большакова і Катерина М’ясникова висловили окрему думку щодо рішення Громадської ради Нацради про піар-сюжети на каналах Пінчука
Члени Громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення Ольга Большакова (юрист Незалежної асоціації телерадіомовників) та Катерина М'ясникова (виконавчий директор цієї ж асоціації) висловили окрему думку щодо рішення Громадської ради Нацради, яке стосується піар-матеріалів після новин в ефірі телеканалів СТБ, ICTV та Нового. Наводимо цю окрему думку в повному обсязі:
 
З огляду на те, що останнім часом дорадчі органи при регуляторних органах у сфері телерадіомовлення (Незалежна експертна рада з питань діяльності мас медіа під час виборів та Громадська рада при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення) неодноразово з власної ініціативи розглядали питання про виявлення їх членами порушень у діяльності окремих суб’єктів господарської діяльності (телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги), вважаю за необхідне зазначити наступне. 
 
Об’єктивність та неупередженість є одними із основних принципів державного нагляду (контролю) відповідно до статті 3 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Дотримання цих принципів вимагає рівного ставлення до всіх підконтрольних суб’єктів. З метою забезпечення такого рівного ставлення та недопущення зловживання контрольними повноваженнями при проведенні позапланових контрольних заходів (перевірок, ревізій, оглядів, моніторингів, витребуванні документів, пояснень тощо), зокрема, чітко визначаються підстави їх здійснення. При цьому жорстко обмежується або навіть повністю забороняється здійснення позапланових контрольних заходів за власною ініціативою органу контролю.   
 
Вважаю, що Громадська рада як дорадчий орган при органі державної влади, наділеному наглядовими (контрольними) повноваженнями, має не тільки сприяти дотриманню Національною радою принципів об’єктивності і неупередженості, але і сама дотримуватися їх у своїй дорадчій діяльності.  
 
З огляду на це, розгляд Громадською радою питання про порушення окремими телерадіоорганізаціями вимог законодавства або ліцензійних умов, є припустимим лише:
у разі, якщо до неї звернеться Національна рада з метою отримання рекомендацій щодо оцінки результатів здійсненої нею перевірки;
 
за результатами проведення (безпосередньо Громадською радою або іншою організацією) репрезентативного моніторингу діяльності всіх телерадіоорганізацій і виявленні у його результаті порушень у діяльності лише окремих мовників.
 
В усіх інших випадках, ініціювання членами Громадської ради розгляду питань про порушення у діяльності окремих телерадіоорганізацій або провайдерів програмної послуги призводить до упередженого ставлення до цих суб’єктів господарювання. Особливо, якщо такі порушення виявлені членами Громадської ради під час випадкового перегляду телепрограм.  
 
Також, виходячи із положень статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Громадська рада не може бути ініціатором здійснення Національною радою позапланових контрольних заходів, оскільки цією статтею передбачено виключний перелік підстав їх проведення:
 
подання суб'єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
 
виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у документах обов'язкової звітності, поданих суб'єктом господарювання;
 
перевірка виконання суб'єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення планових заходів органом державного нагляду (контролю);
 
звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства. Позаплановий захід у цьому разі здійснюється тільки за наявності згоди центрального органу виконавчої влади на його проведення;
 
неподання у встановлений термін суб'єктом господарювання документів обов'язкової звітності без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню таких документів.
 
Таким чином, лише члени Громадської ради як фізичні особи мають право звернутися до Національної ради щодо витребування у телерадіоорганізацій пояснень, проведення моніторингів тощо.  
 
Із зазначених вище причин я вважаю за неможливе долучатися до розгляду та оцінки матеріалів, про які йдеться у рішенні Громадської ради №7 від 17 квітня 2008 року. 
 
Член Громадської ради, Большакова Ольга
Член громадської ради, М’ясникова Катерина
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8350
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
otar
5805 дн. тому
За це рішення проголосували члени Громадської ради: Добринська Вікторія Віктор Майков Моісеєв Павло Покальчук Юрій (голова) Шевченко Тарас Баландін Федір Кудрицька Тетяна Соломаха Андрій Проти: 0 Утримались: Галина Танчак, Ольга Большакова
Нумерабель
5805 дн. тому
КТО ЗАКАЗАЛ КАНАЛЫ ПИНЧУКА? Есть такой метод борьбы с конкурентами - наслать на них налоговую. Предварительно проплатив.Так вот,заявление Громадськой рады напоминает именно такой заказ. Решил кто-то -а давайте замочим каналы Пинчука. А то Новый поднялся в рейтингах круто, СТБ разактивничался со своими документальными фильмами собственного производства, Богуцкий смело высказался ... А давайте-ка им по рукам дадим? айяйяй!!! Нефиг обижать больших дядь издругих холдингов. И я согласен с тем, что уж если мочить, то ВСЕ каналы. Поровну. А то как-то некрасиво и грязненько получается. БИЗНЕС-ДЖИНСА В ГРОМАДСКОЙ РАДЕ????
Вера
5805 дн. тому
А по сути разобраться не пробовали? О чем заява и почему вдруг Шевченко вытащил ее из нафталина (заява за апрель, а сейчас июнь)? Кто ее подписал из громадькой рады? Кому выгодно и почему именно эти каналы? Или у нас столько злости, что не до поисков смысла. Главное - кого-то мочить. А чес, собственно , "пинчучата" лучше (или хуже) "фирташат" или "лаудерят"? Почему человек, называющий себя юристом, позволяет себе такие необъективные и непрофессиональные заявы?
Profi
5805 дн. тому
Хахаха. Попалили пинчучат . Теперь "обурені" высказывают особое мнение. :)))
5805 дн. тому
Лебедева - кстати - единственный нормальный спец в Нацсовете. При том, что телевизионщиков там 4 человека, не могу назвать Плаксюка, Мокриди и Лясовского нормальными людьми (хотя с Владом еще не всё потеряно). А по поводу прокола - как вы себе представляете, чтобы Пинчук о чем-то договаривался с Тимошенко? Вы давно были у психиатра?
5805 дн. тому
Теж мені заява неупереджених. Мясникова і Большакова - це Незалежна Асоціація Мовників. НАМ очолює Тетяна Лебедєва - член Нацради. Тетяна Лебедєва - це людина Пінчука, яка в Нацраді виконує його завдання, щоб у каналів холдингу не було проблем. І тут такий прокол... А він вже домовився про її переобрання до Нацради з одним блоком з червоним серцем.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду