detector.media
06.06.2008 16:38
Ольга Большакова і Катерина М’ясникова висловили окрему думку щодо рішення Громадської ради Нацради про піар-сюжети на каналах Пінчука
Члени Громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення Ольга Большакова (юрист Незалежної асоціації телерадіомовників) та Катерина М'ясникова (виконавчий директор цієї ж асоціації) висловили окрему думку щодо рішення Громадської ради Нацради, яке стосується піар-матеріалів після новин в ефірі телеканалів СТБ, ICTV та Нового. Наводимо цю окрему думку в повному обсязі:
 
З огляду на те, що останнім часом дорадчі органи при регуляторних органах у сфері телерадіомовлення (Незалежна експертна рада з питань діяльності мас медіа під час виборів та Громадська рада при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення) неодноразово з власної ініціативи розглядали питання про виявлення їх членами порушень у діяльності окремих суб’єктів господарської діяльності (телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги), вважаю за необхідне зазначити наступне. 
 
Об’єктивність та неупередженість є одними із основних принципів державного нагляду (контролю) відповідно до статті 3 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Дотримання цих принципів вимагає рівного ставлення до всіх підконтрольних суб’єктів. З метою забезпечення такого рівного ставлення та недопущення зловживання контрольними повноваженнями при проведенні позапланових контрольних заходів (перевірок, ревізій, оглядів, моніторингів, витребуванні документів, пояснень тощо), зокрема, чітко визначаються підстави їх здійснення. При цьому жорстко обмежується або навіть повністю забороняється здійснення позапланових контрольних заходів за власною ініціативою органу контролю.   
 
Вважаю, що Громадська рада як дорадчий орган при органі державної влади, наділеному наглядовими (контрольними) повноваженнями, має не тільки сприяти дотриманню Національною радою принципів об’єктивності і неупередженості, але і сама дотримуватися їх у своїй дорадчій діяльності.  
 
З огляду на це, розгляд Громадською радою питання про порушення окремими телерадіоорганізаціями вимог законодавства або ліцензійних умов, є припустимим лише:
у разі, якщо до неї звернеться Національна рада з метою отримання рекомендацій щодо оцінки результатів здійсненої нею перевірки;
 
за результатами проведення (безпосередньо Громадською радою або іншою організацією) репрезентативного моніторингу діяльності всіх телерадіоорганізацій і виявленні у його результаті порушень у діяльності лише окремих мовників.
 
В усіх інших випадках, ініціювання членами Громадської ради розгляду питань про порушення у діяльності окремих телерадіоорганізацій або провайдерів програмної послуги призводить до упередженого ставлення до цих суб’єктів господарювання. Особливо, якщо такі порушення виявлені членами Громадської ради під час випадкового перегляду телепрограм.  
 
Також, виходячи із положень статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Громадська рада не може бути ініціатором здійснення Національною радою позапланових контрольних заходів, оскільки цією статтею передбачено виключний перелік підстав їх проведення:
 
подання суб'єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
 
виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у документах обов'язкової звітності, поданих суб'єктом господарювання;
 
перевірка виконання суб'єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення планових заходів органом державного нагляду (контролю);
 
звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства. Позаплановий захід у цьому разі здійснюється тільки за наявності згоди центрального органу виконавчої влади на його проведення;
 
неподання у встановлений термін суб'єктом господарювання документів обов'язкової звітності без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню таких документів.
 
Таким чином, лише члени Громадської ради як фізичні особи мають право звернутися до Національної ради щодо витребування у телерадіоорганізацій пояснень, проведення моніторингів тощо.  
 
Із зазначених вище причин я вважаю за неможливе долучатися до розгляду та оцінки матеріалів, про які йдеться у рішенні Громадської ради №7 від 17 квітня 2008 року. 
 
Член Громадської ради, Большакова Ольга
Член громадської ради, М’ясникова Катерина
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY