Члени Комітету з питань свободи слова та інформації обурені тим, що парламент не розглядає медійні законопроекти

22 Травня 2008
5534
22 Травня 2008
17:09

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації обурені тим, що парламент не розглядає медійні законопроекти

5534
Члени Комітету з питань свободи слова та інформації обурені тим, що парламент не розглядає медійні законопроекти
Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні, яке відбулося 21 травня 2008 року, розглянув два законопроекти про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення», №0953, внесений народним депутатом Оленою Бондаренко, та №2371, внесений народним депутатом Володимиром Ландіком.
 
Представляючи свій законопроект, Олена Бондаренко відзначила, що його основна мета – усунути протиріччя між Конституцією України та законом, збалансувати права президента і парламенту щодо порядку припинення повноважень членів Нацради. На сьогодні Верховна Рада не може відкликати четвірку, яку вона призначає, навіть не затверджуючи звіту Нацради.
 
Проти цього законопроекту виступив перший заступник голови комітету Андрій Шевченко, який сказав, що «чинний закон – це баланс незалежності, а Олена Бондаренко пропонує баланс залежності».
 
Більшість членів комітету підтримали законопроект Олени Бондаренко, зважаючи на те, що запропоновані нею зміни повністю відповідають нормі Конституції України, яка була обмежена законом.
 
Обґрунтовуючи необхідність прийняття свого законопроекту, Володимир Ландік зазначив, що після прийняття низки законів («Про ТБ і РМ», «Про радіочастотний ресурс та ін.») виникла низка правових колізій, які заважають ефективному виконанню наглядових повноважень Нацради. Зокрема, діючим законом не передбачено розповсюдження повноважень Нацради на провайдерів програмної послуги, здійснення державної реєстрації ліцензіатів як суб’єктів господарювання.
 
Після обговорення законопроекту, в якому, крім членів комітету, взяв участь і голова Нацради Віталій Шевченко, більшістю голосів його було повернуто автору на доопрацювання.
 
Щодо ще одного законопроекту – «Про внесення змін до Закону «Про ТБ і РМ» (№2225, автор Олег Зарубінський, про встановлення обмеження на трансляцію аудіовізуального продукту виробника однієї іноземної країни) – у членів комітету виникло дві пропозиції. Доповідач із цього питання Олена Бондаренко рекомендувала автору відкликати законопроект, включити Олега Зарубінського (за згодою) до робочої групи з підготовки нової редакції закону «Про ТБ і РМ», а робочій групі врахувати його пропозиції.
 
Проти такого проекту рішення виступали Юрій Стець та Святослав Вакарчук. Вони наполягали підтримати законопроект і винести його на розгляд до зали Верховної Ради. Представники коаліції від БЮТу пропонували все ж не приймати закон про обмеження і квотування, а встановити преференції для вітчизняного виробника.
 
У результаті було прийнято рішення віддати проект на доопрацювання автору з урахуванням рекомендацій комітету (переглянути деякі положення з позицій розширення прав і можливостей для вітчизняного виробника аудіовізуального продукту).
 
Члени комітету з питань свободи слова та інформації обурені тим, що до порядку денного парламенту не вносяться (або вносяться, але не розглядаються у сесійній залі) медійні законопроекти. Таким чином результат їхньої роботи в комітеті залишається нульовим. З цього приводу вирішено звернутися з листом до голови верховної Ради України Арсенія Яценюка.
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5534
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду