Парламентські журналісти та політологи підбили підсумки півріччя роботи Верховної Ради

7 Травня 2008
9040
7 Травня 2008
17:00

Парламентські журналісти та політологи підбили підсумки півріччя роботи Верховної Ради

9040
Парламентські журналісти та політологи підбили підсумки півріччя роботи Верховної Ради
Голова правління центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран та виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар оприлюднили сьогодні результати опитування 35 провідних українських політологів та парламентських журналістів щодо ефективності роботи парламенту 6-го скликання.
 
Згідно з його результатами, жоден із опитаних не вважає діяльність Верховної Ради ефективною. 53,6% експертів назвали роботу парламенту «дуже неефективною», а 43,5% – «скоріше неефективною, ніж ефективною». Найбільш позитивну оцінку експертів отримав Комітет із питань національної безпеки та оборони (голова Анатолій Гриценко) – 40% опитаних, Комітет у закордонних справах (голова Олег Білорус) та Комітет із питань науки і освіти (голова Володимир Полохало) – по 22,9% опитаних. Комітет із питань свободи слова та інформації (голова Ганна Герман) отримав від експертів відносно позитивну оцінку – 8,6% опитаних. 11 комітетів парламенту не отримали жодного схвального відгуку.
 
Вікторія Сюмар зазначила, що Комітет із питань свободи слова отримав високу оцінку у журналістів і жодної позитивної серед політологів. Сергій Таран вважає, що симпатії експертів визначали суспільно-політичні події – дискусія про приєднання України до плану дій щодо членства у НАТО, тестування у загальноосвітніх школах, та, у випадку з Анатолієм Гриценком, – його позиція по багатьох питаннях, яка часто йшла в розріз навіть із позицією політичної сили, яку він представляє. Тобто, на думку обох доповідачів, щоб діяльність народних депутатів мала адекватну оцінку й у суспільстві, й в експертному середовищі, вона має бути більш публічною.
 
При, в цілому, вкрай негативному ставленні до роботи парламенту, 14,2% опитаних експертів позитивно оцінюють діяльність спікера Арсенія Яценюка, а 48,6% – радше позитивно, ніж негативно.
 
Основною перешкодою дієздатності українського парламенту 62,9% експертів вважають розбіжності всередині більшості у Верховній Раді. На думку понад 40% опитаних, коаліція між БЮТ та НУНС існуватиме до осені, ще майже 17% припускають, що вона протримається до кінця цього року.
 
Найбільш зацікавленими у відставці уряду Юлії Тимошенко експерти вважають саму Юлію Тимошенко – 31,3%, Секретаріат Президента – 25,7%, і майже по 20% – самого Президента та парламентську опозицію.
 
Серед найбільш вірогідних сценаріїв розвитку ситуації учасники опитування назвали здійснення конституційної реформи до президентських виборів – 60%, зміну Конституції нинішнім складом парламенту в напрямку парламентської форми правління – також 60%, дострокові парламентські вибори – 57,1%. При цьому Вікторія Сюмар зазначила, що цей варіант був найбільш популярним серед опитаних журналістів. Дострокові вибори Президента вважають вірогідними лише 11,4% експертів.
 
Сергій Таран вважає, що нинішня ситуація в українській політиці дискредитує як владу, так і опозицію. Першу – тому, що вона займається самопоборюванням, другу – бо вона усунулася від політичних процесів та не пропонує альтернативних шляхів розвитку країни. На підтвердження останньої тези політолог зазначив, що серед парламентських комітетів, які отримали найнижчу оцінку експертів, більшість очолюють саме опозиціонери. Водночас, опитані експерти підкреслили, що, порівняно з іншими періодами, сьогодні в українській політиці спостерігається мінімум іноземного втручання.
 
Журналісти, котрі брали участь в опитуванні: Світлана Дорош, редактор представництва Бі-бі-сі в Україні; Олександр Косвінцев, редактор газети «Вечерние вести»; Андрій Куликов, автор і ведучий програми «Свобода слова» (ICTV); Наталія Лигачова, шеф-редактор проекту «Детектор медіа»; Олександр Мартиненко, генеральний директор інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна»; Ірина Павленок, кореспондент телеканалу «1+1»; В’ячеслав Піховшек, ведучий телеканалу «1+1»; Всеволод Поліщук, оглядач «Газети по-львівські»; Марина Пирожук, політичний аналітик «Радіо Свобода»; Володимир Притула, голова Комітету захисту журналістів Криму; Єгор Соболєв, керівник інтернет-проектів газети «Дело»; Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту масової інформації; Сергій Тихий, головний редактор «Газети по-київськи», генеральний директор видавництва «Пресцентр»; Святослав Цеголко, шеф-редактор проектів 5-го каналу.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду