Компанія Бориса Фуксмана судиться з Мінкультом за російську мову в кіно

8 Квітня 2008
22056
8 Квітня 2008
11:44

Компанія Бориса Фуксмана судиться з Мінкультом за російську мову в кіно

22056
Компанія Бориса Фуксмана судиться з Мінкультом за російську мову в кіно
18 квітня в окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться чергове засідання у справах за позовом ТОВ «Синема-Центр» проти Міністерства культури та туризму та Державної служби кінематографії України. Компанія, власником якої є співвласник «1+1» Борис Фуксман, 26-27 лютого подало два позови. У першому з них позивач вимагає визнати незаконним наказ Міністерства культури і туризму, який зобов’язує Державну службу кінематографії не видавати прокатні посвідчення фільмам, не дубльованим (озвученим, субтитрованим) державною мовою на фільмокопії мови оригіналу.
 
«Простіше кажучи, англійський чи американський фільм не отримає прокатного посвідчення, що дозволяє його демонстрацію на території України, якщо він дубльований українською, але субтитрований російською, - сказала «ТК» юрист компанії Євгенія Закревська, обґрунтовуючи позовні вимоги. – Таким чином, жоден іноземний фільм (за винятком фільмів російського виробництва) російськомовна частина населення нашої країни не може подивитись ні з російським дубляжем, ні з російськими субтитрами».
 
Борис Фуксман вважає, що наказ Міністерства культури і туризму порушує частину 2 статті 14 «Закону про кінематографію», яка передбачає, окрім обов’язкової вимоги щодо дублювання (субтитрування, озвучення) українською мовою, можливість адаптації фільму до потреб національних меншин. Також він убачає в цьому наказі порушення норм Конституції, що передбачають вільний розвиток та захист мов національних менших України.
 
 «Я вважаю цей наказ антиконституційним і таким, що руйнує цілу індустрію», - наголошує пан Фуксман. 
 
У позові до Держслужби кінематографії позивач вимагає визнати незаконним рішення щодо відмови видати прокатне посвідчення на фільм «Астерикс на Олімпійських іграх». Борис Фуксмен стверджує, що така політика державного органу є перешкодою для інвестування в українську кінотеатральну галузь близько 200 мільйонів доларів, адже багато компаній «заморозили свої проекти». За його словами, відвідуваність мультиплексу «Сінема Сіті»,  співвласником якого він є, відтоді, як діють нові правила, знизилась у 5 разів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22056
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрий
5861 дн. тому
Мы видим как "развивается" киноиндустрия на Украине.Для этого достаточно побывать на киностудии "Довженко",как там еще все не рухнуло ума не приложу.Сколько фильмов снято за годы независимости? Думаю на пальцах одной руки можно пересчитать,да и то ,что не снимают одни шаровары на конях получаются. И кому такое кино нужно? Ждите свои динамичные компании,пока рак не свистнет. Скудость ума и шароварная бездарность НИКОГДА и НИЧЕГО не свершит качественного и позитивного.
gg
5861 дн. тому
молодец! вообще чем меньше государство лезет в бизнес, тем лучше
араб
5862 дн. тому
А слабо запустити американський фільм з перекладом арабською , скажімо, у Єгипті? там 80 мільйонів населення. Фуксман міг би заробити круто :))) Або в Йорданії. Не нравиться бізнес в Україні - світ великий.
хорошо
5862 дн. тому
"адже багато компаній «заморозили свої проекти»." - это замечательно... - прийдут новые динамичные компании, которые будут развивать украинскиую киноиндустрию.. свято место - пусто не бывает
mala
5862 дн. тому
А от аргументація у юристів від Сінема-центру на суді залишає бажати кращого, адже жодних реальних норм закону, які порушив наказ Міністра культури, наведено не було. Зрештою, Сінема-центр не є придставником національних меншин і тому не має жодного права говорити від їхнього імені, більше того, на зустрічі з Президентом державою було запропоновано механізми завдяки яким права нацменшин не порушувались би, але ці пропозиції було відкинуто, адже це б не збагатоло кишені деяких людей. Тому, як на мене, не варто займатись лицемріством, ніякі національні меншини Фуксмена не хвилюють, його хвилює лише те, що він втрачатиме надприбутки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду