Шуфрич: Телеринок втратить 20 мільйонів доларів, але психічне здоров’я громадян важливіше

2 Квітня 2008
9335
2 Квітня 2008
18:09

Шуфрич: Телеринок втратить 20 мільйонів доларів, але психічне здоров’я громадян важливіше

9335
Шуфрич: Телеринок втратить 20 мільйонів доларів, але психічне здоров’я громадян важливіше
Засідання парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації 2 квітня 2008 року пройшло, через відсутність кворуму, у форматі наради. Присутні шестеро з 12 членів комітету змогли лише обговорювати питання, а прийняття рішень перенесено на наступне засідання.  
 
Доповідач із перших двох питань порядку денного - про законопроекти про внесення змін до ЗУ «Про рекламу» № 1014 (щодо переривання трансляції кіно- і телефільмів рекламою та заборони рекламування тютюнових виробів і алкогольних напоїв) та № 1103 (щодо заборони реклами лікарських засобів та цілительства) – Олена Кондратюк,  представляючи їх, наголосила на збитках, які нестимуть рекламні компанії та ЗМІ в результаті прийняття першої поправки. Крім того, європейські норми щодо переривання фільмів є ліберальнішими – це дозволено робити через кожні 30 хвилин, а не 45, як в Україні. 
 
Автор законопроектів, народний депутат Нестор Шуфрич, зазначив, що збитки від запровадження його пропозицій будуть не надто великі, всього 20 млн. доларів, але це того варто, оскільки «психічне здоров’я громадян важливіше». Він представив висновок  парламентського комітету з питань охорони здоров’я, який свідчить, що часте переривання фільмів, програм та телесеріалів шкодить здоров’ю людей.
 
«Розглядаймо це питання без політики і з позиції простих людей. Звичайно, у нас є DVD, супутникові антени, і ми можемо спокійно дивитися фільми й без реклами, але прості люди цього не можуть. Вони змушені постійно нервувати, коли їх улюблений телесеріал переривається на чергову порцію реклами, яку вони вже ненавидять. Нині згідно з чинним законодавством реклами може бути не більше 12 хвилин на годину, але не зазначено, що цей обсяг має бути розподілений рівномірно. Телеканали цим користуються і перевантажують рекламними блоками прайм-тайм. Я готовий іти на компроміс: нехай ця ж кількість рекламного часу залишається, але щоб він був розподілений рівномірно протягом доби», – розповів Нестор Шуфрич, презентуючи свої законопроекти.  
 
Двоє членів комітету від коаліції - Віктор Уколов (БЮТ) та Юрій Стець (НУ-НС) -  зазначили, що для рекламістів сьогодні важлива не кількість рекламного часу, а кількість контактів телеаудиторії з рекламним повідомленням. «Загалом я вас підтримую, – зазначив Віктор Уколов, – але рекламісти керуються вимірюваннями показників GRP, і знають, що одна хвилина у прайм-тайм важить п’яти хвилин в інший час». Юрій Стець зауважив, що малі телеканали, на відміну від  «1+1» та «Інтера», ці нововведення не переживуть.
 
Перший заступник голови комітету Андрій Шевченко порадив Нестору Шуфричу розділити законопроект №1014 на два окремі, оскільки багато його пропозицій щодо заборони рекламування тютюнових виробів та алкогольних напоїв вже ввійшли у нещодавно ухвалений парламентом законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу».  
 
При обговоренні законопроектів, експерти від Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова та Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко також виступили проти прийняття поправки про заборону переривання кіно- і телефільмів рекламою. А юрист парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Ірина Горецька зазначила, що до підписання Президентом Закону України «Про внесення змін «Про рекламу» № 1038, законопроект Нестора Шуфрича № 1014 вважається альтернативним, і його взагалі не можна було реєструвати. Окрім того, повинно бути розроблене фінансове обґрунтування, визначені відповідальність за недотримання цих норм та відповідальні, які це відстежуватимуть. 
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду