Олександр Баранов: Програму розвитку «цифри» ухвалять за місяць. На неї виділять близько 6 мільярдів гривень

27 Березня 2008
11097
27 Березня 2008
19:40

Олександр Баранов: Програму розвитку «цифри» ухвалять за місяць. На неї виділять близько 6 мільярдів гривень

11097
Олександр Баранов: Програму розвитку «цифри» ухвалять за місяць. На неї виділять близько 6 мільярдів гривень
Проектним рішенням РНБО передбачено, що протягом місяця уряд має ухвалити програму розвитку цифрового телебачення. Про це на міжнародній практичній конференції «Національні програми розвитку цифрового наземного мовлення в країнах Європи та СНД» заявив директор Державного департаменту з питань зв’язку та інформатизації Олександр Баранов.
 
За його словами, найближчим часом рішення РНБО знайде своє продовження в Указі Президента. Олександр Баранов у цьому зв’язку оголосив присутнім пропозиції очолюваного ним Департаменту: «Мы предлагаем создать постоянно действующий Координационный совет во главе с вице-премьером для постоянного контроля вопросов перехода к цифровому вещанию в Украине. На наш взгляд, в течение полугода после принятия Государственной программы этот совет должен направлять работу всех заинтересованных ведомств в одном направлении. В результате организованной работы мы должны определиться с этапами перехода на цифровое телевидение».
 
Олександр Баранов також висловив певність, що уряд прислухається до рішення РНБО та при коригуванні бюджету на нинішній рік віднайде гроші для фінансування проектів, пов’язаних із розвитком цифрового телебачення в Україні, щоб ще цього року надати розвитку цифри в Україні потужного імпульсу. Як очікується, загальний обсяг фінансування (до 2013 року) складе 6 мільярдів гривень.
 
У швидкому ухваленні програми з розвитку цифри впевнений і заступник голови Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. У виступі на конференції він заявив, що програму «майже узгоджено» і залишились тільки «невеликі нюанси». Зокрема, триває дискусія щодо того, які органи влади – місцеві чи центральні – компенсуватимуть населенню вартість декодерів.
 
За словами Олександра Курдіновича, аналоговий сигнал не відключатимуть, допоки 80% населення в кожній зоні мовлення не матиме сет-топ-боксів. Голова Департаменту з питань зв’язку та інформатизації Олександр Баранов висловився також за розвиток цифрового телебачення у стандарті стиснення MPEG-4, адже, на його думку, «MPEG-2 є технічно відсталим». До того ж, у Департаменті зв’язку впевнені, що за 3-4 роки вартість MPEG-4 знизиться до сьогоднішньої вартості MPEG-2.
 
Такий розвиток подій в Україні у своєму виступі на конференції підтримав і віце-президент Концерну РРТ Олександр Півнюк. У коментарі «ТК» він зауважив: «З технічної точки зору, я вважаю, що Україна має розвивати лише MPEG-4. Ми часто порівнюємо Україну чи то із західними сусідами, чи з Росією. Так от, Росія на законодавчому рівні ухвалила MPEG-4. Якщо зараз у Києві чотири передавачі транслюють 20 телевізійних програм у стандарті MPEG-2, то у MPEG-4 можна було б транслювати до 40 програм. За таких умов цифрове телебачення у Києві уже конкурувало би з усіма операторами кабельного телебачення. Понад те, не тільки конкурувало б, а випереджало би кабельників, адже 40 програм транслювалися б у відмінній якості».
 
Довідка
Міжнародна конференція відбулась у рамках Комплексної програми «Говорить і показує Україна», покликаної сприяти підготуванню телеіндустрії України та Польщі до висвітлення на найвищому рівні технічних можливостей фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.
Організатори програми – Українська асоціація «ІКТ-маркетинг», міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» та Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.
 
Комплексна програма «Говорить і показує Україна» розрахована до 2012 року.
 
На нинішній рік заплановані ще шість заходів, під час яких обговорюватимуться, зокрема, питання розвитку цифрового наземного, кабельного, мобільного, супутникового платного телебачення, а також презентуватимуться останні технічні розробки провідних фірм світу.
 
Сергій Собуцький, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду