Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ» — 90 років. Вітаємо!

17 Березня 2008
33002
17 Березня 2008
18:15

Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ» — 90 років. Вітаємо!

33002
Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ» — 90 років. Вітаємо!
Одне з чільних місць у переліку подій української революції 1917—1921 років, указ про заходи з відзначення 90-річчя якої підписав Президент України Віктор Ющенко, належить створеному в 1918 році Українському телеграфному агентству. 90 років його наступникові — Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ» — виповнюється 16 березня 2008 року. Чим сьогодні живе агентство, як бережуть у колективі його історію, продовжують традиції, збагачують літопис справ минулих поколінь, чи комфортно почувається воно в новому тисячолітті —про це розмова нашого кореспондента з генеральним директором Укрінформу Віктором ЧАМАРОЮ. 
 
— Пане Вікторе, як ви коротко охарактеризували б пройдений агентством шлях?
— Як і в житті будь-якої людини, на ньому були і терни, й зірки, був буремний час революційних подій, утворення Української держави на чолі з гетьманом П. Скоропадським, проголошення Української Народної Республіки, прихід більшовиків. Були перші і наступні радянські п’ятирічки, були голодомори, були Велика Вітчизняна, освоєння цілини. Кожен з цих періодів можна, звичайно, деталізувати, розгорнути в ціле історичне полотно. Однак все це — вже історія. І вона, ця історія агентства, без сумніву, вміщує кілька епох.
 
— А якщо все ж до неї звернутися, хоча б до того часового відліку, який має живих свідків і учасників з числа нинішніх працівників, то які події особливо пам’ятні в контексті висвітлення їх Укрінформом?
— Найтяжча — аварія на ЧАЕС і її ліквідація. Хтось, можливо, скептично махне рукою, мовляв, чи багато тоді дозволялось розповідати про жахливу катастрофу і чи доступною була інформація. Тому так багато важили тоді кожна новина, кожне слово про все, пов’язане з Чорнобилем. І першопрохідцями тут були репортери Укрінформу (на той час — РАТАУ). Саме вони давали повідомлення і з Прип’яті, і з Чорнобиля, які розходилися світом у перші з моменту аварії дні. А перший фотознімок зруйнованого реактора, зроблений з гелікоптера нашим фотокором Володимиром Репіком, надрукували, без перебільшення, газети практично всіх країн.
Примітно, що фактично всі ми їздили у район аварії в оперативному порядку, не оформляючи відряджень, — і репортери, і фотокори, і водії. Тоді було не до цього. З тієї когорти, на жаль, дочасно пішли з життя Олександр Синельник, Анатолій Піддубний. Такою ціною агентство виконувало свій обов’язок. Ще однією подією, висвітлення якої є помітною віхою в історії Укрінформу, стало проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України. Укрінформ першим поширив повідомлення про це доленосне рішення нашого парламенту, яке швидко облетіло зарубіжжя.
 
— Відтоді минуло майже два десятиліття. Якими вони були для агентства?
— Різними. Ми активно включились у міжнародне співробітництво, ще у 1995 році стали членами Європейського альянсу інформаційних агентств, де нашими партнерами стали інформагентства 29 країн. Позаторік за ініціативи Укрінформу на установчій конференції у Києві створено Причорноморську асоціацію національних інформаційних агентств. За двосторонніми угодами ми співпрацюємо сьогодні з понад 50 зарубіжними агентствами та інформаційними службами, серед яких, зокрема, одні з найстаріших і найавторитетніших у світі — Сіньхуа (Китай), ТАНЮГ (Сербія), БТА (Болгарія), Бі-Бі-Сі (Великобританія), ІТАР-ТАКС (Росія), МТІ (Угорщина), Пренса-Латина (Куба, Південна Америка) тощо.
Прагнемо нарощувати технічний потенціал, запроваджуємо новітні технології, нові інформаційні продукти, у тому числі — мультимедійні.
 
— Давайте спробуємо стисло окреслити сьогоднішню візитівку Укрінформу.
— Укрінформ щодоби продукує і поширює за різними напрямами до 1000 новин українською, англійською, російською та німецькою мовами і до 300 фотознімків. Маємо близько 15 власних сайтів, більшість з яких створено на підтримку важливих державних програм, у тому числі соціального спрямування. Ось-ось об’єднаємо всі наші інтернет-ресурси у потужний портал.
У 12 країнах — Берліні, Будапешті, Брюсселі, Вашингтоні, Пекіні та інших столицях — працюють власкори Укрінформу. Їхні коментарі, до речі, доволі часто можна почути в новинах Національної радіокомпанії, на телеканалах. Про інтегрування Укрінформу у міжнародний інформаційний простір я вже казав. До речі, ми в числі 12 агентств — членів Європейського альянсу з 30-ти, які активно розвивають мультимедійний напрям.
 
— З вашої розповіді здається все доволі гладко. Чи так це насправді? Тим паче, що проблем у вітчизняній інформаційній сфері чимало, та й конкурентів у Укрінформу вистачає.
— Конкуренція, хай і жорстка, це нормально: вона мобілізує, змушує постійно шукати нові рішення, проектувати, впроваджувати.
Щодо проблем, то їх дійсно вистачає. Головна — постійний брак коштів, насамперед на розвиток. Досить трішечки пригальмувати з тим чи іншим проектом, і відстав безповоротно. А за цим — цілком прагматичні наслідки, які не обмежуються втратами агентства, а зачіпають і державні інтереси. Чого вартує, приміром, програш іноземному ЗМІ в оперативності важливого повідомлення, певен, пояснювати не треба. Особливо, якщо це стосується подій, важливих для України у геополітичному контексті, суспільних інтересів. Ви ж знаєте: у будь-якій інформації обов’язково є суб’єктивний момент — авторський. Але ще гірше, коли до неї примішується інтерес іншої держави, причому на збиток нашій, що трапляється доволі часто. Запустять таку, з дозволу сказати, новину, і виправдовуйся потім довго-довго.
Фінансова залежність спричиняє низку похідних проблем — технічних, програмно-технологічних, кадрових.
 
— До речі, агентство задовольняє рівень підготовки фахівців нашими вузами?
— Як на мене, навіть наймогутніший університет не підготує фахівців, які задовольняють вимоги роботодавця на всі 100. Бо й умови, і завдання, і мета у кожного з них, природно, — свої. Щодо агенційної журналістики, то, на моє переконання, це не просто окремий напрям, це вже окрема сфера. Адже в Україні нині більше ста агентств. Отже, треба застосовувати спеціалізовану підготовку, готувати репортерів. Адже сучасний репортер у світових агенціях — універсал: крім інформаційного фаху, він має широку спеціалізацію і озброєний і фото-, й відеокамерою.
Наскільки мені відомо, саме такий підхід сповідують у навчальному процесі в Київському інституті журналістики. Наступний крок — урізноманітнення форм підготовки. Переконаний, що на часі вже — запровадження іменних творчих майстерень. Як це давно практикується в театральному та кіномистецтві, художньому ремеслі тощо. Скажу навіть більше: в Укрінформі такий підхід застосовується. Але то вже — післядипломна підготовка.
 
— Вікторе Федоровичу, на пам’яті кілька реформацій у вашому агентстві і навіть його тимчасова ліквідація, зміни назви — РАТАУ, Укрінформ, ДІНАУ, знову Укрінформ. Це що?
— То все чиновницькі експерименти, які давалися нелегко, але треба було пережити це і вистояти. Адже це були удари не просто по колективу, а по багатьох його поколіннях, по історії, бренду. По міжнародному авторитету, зрештою.
 
— Можна уже вважати, що все позаду?
— Постукаймо тричі по дереву. У 2005 році Президент України Віктор Ющенко підписав доручення розробити і здійснити заходи з реформування і розвитку Укрінформу з урахуванням кращого світового досвіду. Ці заходи — в процесі реалізації.
 
— Ми бажаємо Укрінформу успіхів. І з ювілеєм вас! До речі, як і коли відзначить його колектив?
— Дякую. Плануємо відзначити у травні — така традиція. Певен, що це свято всіх наших партнерів, читачів, слухачів і глядачів.
 
Фото з архіву Укрінформу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«ГолосУкраїни»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду