Депутати попросили Нацраду дати оцінку антилуценківським роликам на ТРК «Київ»

13 Березня 2008
9141
13 Березня 2008
09:12

Депутати попросили Нацраду дати оцінку антилуценківським роликам на ТРК «Київ»

9141
Депутати попросили Нацраду дати оцінку антилуценківським роликам на ТРК «Київ»
На черговому засіданні парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, яке відбулося 12 березня 2008 року, переважна більшість питань була присвячена законопроектам щодо змін до рекламного законодавства. З усіх рекламних питань доповідала голова профільного підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк.
 
Члени комітету одностайно підтримали пропозицію доповідача відхилити законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження реклами та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів (№1046), внесений народним депутатом Валерієм Писаренком, оскільки переважна кількість пропозицій увійшли до законопроекту №0938, (внесений Миколою Томенком), який розглядатиметься наступного тижня в сесійній залі.
 
Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (№1061-5, внесений Президентом України) депутати підтримали в цілому, але пропонують норми, які стосуються реклами, залишити у старій редакції. На думку Олени Кондратюк, якщо пройдуть пропозиції Президента, це «фактично може вбити галузь зовнішньої реклами», оскільки 80% зовнішніх носіїв буде ліквідовано. «Немає фінансово-економічного обґрунтування таким нововведенням; бюджет втратить 380 млн грн., які сплачують рекламодавці за оренду місць під зовнішню рекламу. Ми не можемо загубити галузь, яка взагалі не має бюджетного фінансування», – сказала Олена Кондратюк.
 
Ще один законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо політичної реклами (№2068, внесений народним депутатом Олегом Зарубінським) члени комітету вирішили відправити на доопрацювання, оскільки ще немає висновків головного експертного управління. Крім того, автору запропоновано об’єднати два подані ним законопроекти (вищезазначений та щодо ідентифікації окремих типів реклами) в один.
 
Зважаючи на велику кількість пропозицій щодо змін до законопроектів про рекламу, Микола Баграєв зазначив, що варто створити робочу групу по їх опрацюванню. Оскільки протягом півроку після приняття законопроекту №0938 не можна буде вносити до Закону «Про рекламу» зміни, ця група тим часом буде акумулювати та опрацьовувати нові пропозиції.
 
Найбільшу дискусію викликав розгляд листа першого заступника міністра внутрішніх справ України Михайла Клюєва про порушення закону під час трансляції телевізійних роликів. Міністерство внутрішніх справ обурене роликами, які демонструються в ефірі ТРК «Київ» як соціальна реклама, оскільки їх зміст спрямований на формування негативного ставлення громадян до правоохоронців.
 
Перший доповідач з цього питання, «регіоналка» Олена Бондаренко, зазначила, що ніяких обмежень для трансляції цих роликів немає. Співдоповідач Юрій Стець (фракція «НУ–НС») мав протилежну думку: він переконаний, що порушені норми закону, які забороняють використовувати державні символи у рекламних роликах. Юрій Стець запропонував заборонити демонстрацію цих роликів на правах соціальної реклами та просити Нацраду надати експертний висновок – чи є ці ролики соціальною рекламою. Він дуже гостро ставив запитання в. о. директора ТРК «Київ» Дмитру Джангірову і фактично не дав йому до кінця висловити свою думку.
 
Голова комітету Ганна Герман все ж наполягла на тому, аби вислухати керівника ТРК «Київ». Він, зокрема, сказав, що не зрозумів, чому депутати вирішили, що ролики робив міський голова Леонід Черновецький. «Це я дав розпорядження робити ці ролики, кошти на нихдві тисячі гривень – були взяті з комерційного госпрозрахункового рахунку. Це можна перевірити. По-друге, ролики, які йдуть в інтернеті, відрізняються від тих, що йдуть по телебаченню. Тому я прошу апелювати до тих роликів, які транслюються по телебаченню. Як така символіка в роликах не використовується, вона є елементом одягу або обладнання. Те, що власником каналу є Черновецький, – неправда. Засновником ТРК «Київ» є виконавчий орган Київської міської ради. Ролики зараз не транслюються», – розповів Дмитро Джангіров. Останнє, що присутні змогли почути від в. о. директораТРК «Київ» – це відповідь на питання Юрія Стеця: «Чи транслювалися ці ролики по квоті комерційної реклами?». Джангіров відповів ствердно.
 
Члени комітету не змогли ґрунтовно обговорити ролики, оскільки половина депутатів їх не бачила. Крім того, представники опозиції, а їх на засіданні було всього двоє (Герман та Бондаренко), фактично виступали захисниками, а шестеро членів коаліції наполягали на аморальності таких роликів. Святослав Вакарчук, зокрема, сказав, що державні діячі не повинні втягувати таким чином народ у свої політичні розбірки. А Віктор Уколов зазначив, що за кожним телеканалом стоїть якась політична особа, але жодна з них «не опустилася до такого рівня, як це зробив Леонід Черновецький». Ганна Герман резюмувала, що це питання не підготовлене, експертні висновки потрібно було отримати ще до засідання парламентського комітету. Та все ж члени комітету прийняли рішення просити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення протягом тижня дати експертний висновок щодо цих роликів.
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9141
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кукринікса
5891 дн. тому
Джангіров, Бектурсунов та {CENSORED} із муніципальних газет, Радіо Київ 98ФМ, каналу Київ - збирайте шмотки і готуйтеся на вихід.
WSG
5891 дн. тому
Шо то герман стала ярою захисницею трк Київ. Мабуть пару клаптичків земельки отримала під Києвом ризюмістка {CENSORED}
Питання Джангірову
5891 дн. тому
У мене є 2000грн. Зніміть, будь ласка, ролік про мера-ворюгу. Якщо вийде гарно - я за розміщення заплачу окремо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду