Журналісте, де межа?

11 Березня 2008
17821
11 Березня 2008
17:13

Журналісте, де межа?

17821
Журналісте, де межа?
Стаття Віталія Сича «К черту Мазепу» (Корреспондент.– 2008.– № 8) мене засмутила й образила. Не чекав, що головний редактор солідного видання дозволятиме собі лайливі вислови. Не коментуватиму докладно його ставлення і стиль критики діяльності Президента, не коментуватиму безглуздого висновку цієї публікації про гуртування нації навколо ковбаси (це прокоментують інші) чи ще більших свобод (куди вже далі, якщо таке пишуть). Адже зневага, сарказм, погорда, глузування та осуд – це все ознаки сучасної «якісної» журналістики, коли бажають сказати що-небудь, аби лише звернули увагу й купували видання. Але ж має бути якась межа...
 
Зосереджуся на кількох моментах. «К черту Мазепу»: що це за назва публікації? Загралися чи може не розумієте значення вживаних слів? Якщо Ви, Віталію, людина невіруюча – навіщо згадуєте нечисту силу, якої, на думку атеїстів, не існує? Якщо ж віруюча – маєте знати, що загравання з дияволом, згадка про нього навіть у буденній лайці – дуже небезпечні й шкідливі для людської душі. І тим більше не минеться, коли це роблять ось так, публічно. Може, не здогадуєтеся ким для багатьох українців є Мазепа й показово посилаєте його до сатани, підтримуючи московську анафему?
 
Друге. Я не прихильник Московського Патріархату, а тим більше його практики політичних відлучень від Церкви. Але мене як православного священика і, переконаний, багатьох християн ображає вислів: «Ведь Алексий ІІ, подлец...» Зауважте, це Ви так мовили про Патріарха однієї із Помісних Православних Церков... Недопустимо образливі слова, навіть коли їх вживає блазень.
 
Гадаю, Вам варто дещо остудити голову й негайно прилюдно вибачитись, бо можна так закритикуватися, що це буде подібним на плювання у тарілку, з якої споживаєте їжу.
 
Протоієрей Віталій Собко, прес-секретар Волинської єпархії Київського Патріархату
 
P. S. Позиція, викладена автором цієї публікації, є його приватною думкою, а не офіційною заявою Церкви.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Протоієрей Віталій Собко, сайт Волинської єпархії УПЦ КП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17821
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
max
5902 дн. тому
Да, журналист не прав, преступая черту! В пекло!
Дякую!
5903 дн. тому
Справді, ми, як суспільство, наростили такий товстий панцир на шкірі, що не раегуємо на хамство, допоки священник не написав цього коментаря! Спасибі, отче Віталію, за те, що м"яко вказали погано вихованому журналісту на межу між журналістикою та вуличною маргінальною говіркою. До речі, після того, як журнал "Корреспондент" нароздавав титулів і наспівався дифирамбів одній дамі, вже тільки й залишилось їм лаяти Президента і паплюжити героїв-державників. "Що ж ми за народ такий?!"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду