Призначення нового президента НТКУ неможливе. Висновок Держтелерадіо

20 Лютого 2008
34918
20 Лютого 2008
17:53

Призначення нового президента НТКУ неможливе. Висновок Держтелерадіо

34918
Призначення нового президента НТКУ неможливе. Висновок Держтелерадіо
20 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації народний депутат Едуард Прутнік, який також є головою Державного комітету телебачення і радіомовлення, представив висновок юридичної служби Держтелерадіо щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України. Згідно з цим документом, реалізація встановлених правових норм щодо призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України неможливе через відсутність сформованої Громадської ради НТКУ, що наділена виключним правом реалізації наведеного алгоритму; проте президент НТКУ може піти з посади за власним бажанням. Наводимо повний текст документу.
 
ВИСНОВОК
щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України 
 
Порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України врегульовано Законом України «Про телебачення і радіомовлення». 
 
Відповідно до частини третьої статті 14 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (далі – Закон) керівник Національної телекомпанії України (далі – НТКУ) призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України за поданням Верховної ради України. 
 
Згідно з чинним законодавством України, пропозицію про звільнення з посади керівника НТКУ з відповідним обґрунтуванням готує та вносить до Верховної Ради України Громадська рада НТКУ. Крім того, кандидатуру на посаду керівника НТКУ визначає і вносить до Верховної Ради України Громадська рада НТКУ. 
 
Станом на сьогоднішній день реалізація встановлених правових норм щодо призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України неможливе через відсутність сформованої Громадської ради НТКУ, що наділена виключним правом реалізації наведеного алгоритму. 
 
Проте звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України можливе через застосування норм чинного трудового законодавства України, а саме статті 38 КЗпП України – розірвання трудового договору з ініціативи працівника за власним бажанням. 
 
Необхідно також звернути увагу на певну правову колізію в частині призначення на посаду керівника Національної телекомпанії України. Законом встановлено спеціальний порядок призначення на цю посаду, але відсутній механізм даного призначення в разі відсутності будь-якої складової із зазначеного порядку, а саме Громадської ради НТКУ, на яку Законом покладено обов’язок підготовки та внесення відповідного обґрунтування щодо призначення на посаду керівника Національної телекомпанії України до Верховної Ради України. 
 
Отже, у разі звільнення керівника Національної телекомпанії України за власним бажанням, призначення нового керівника у встановленому Законом порядку неможливе з наведених обставин. 
 
Єдиний варіант вирішення посталого питання сьогодні вбачається через процедуру покладання додаткових обов’язків на одного з віце-президентів НТКУ.
 
Юридична служба Державного комітету телебачення і радіомовлення
 
Нагадаємо, президент НТКУ Віталій Докаленко був звільнений з посади Указом Президента України.
 

Аби пересвідчитись у тому, що підставою для звільнення Віталія Докаленка було саме його власне бажання, «Детектор медіа» звернулась до Секретаріату Президента з проханням надати копію заяви про звільнення за власним бажанням. 20 лютого «ТК» отримала копію цього документа:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34918
Читайте також
20.02.2008 18:45
Світлана Остапа
35 512
19.02.2008 12:54
Наталія Данькова
Марина Баранівська
51 754
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Фельдшер
5910 дн. тому
"За власним бажанням"... Заява, написана без дати.
ntku
5910 дн. тому
Ганя з Прутніком прозріли! А позавчора у нас ніжками сучив Табачник на каналі. Був на "Точці зору", ну а потім побачив що добробезхозне пропадає. Та й Денічку вже не дуже слухають, незвачаючи на товстий... портфель. А як же кінах-тв з Каплуном на чолі. Це не здача держававного майна? Десять років в ефірі державному приватні програми, працівники цих програм числяться в "Новинах" там же зарплати отримують. А півприміщення на дугому поверсі вже відлремонтовано для каплунів, це вже не державне майно? Так що є за що у нас біло-блакитним побитись. поки НУНСИ діляться і свіряться тут йде все повим ходом...
знавець
5910 дн. тому
А чому це раптом Держтелерадіо висновки почало робити? У Президента України юридична служба напевно, по-перше, є, по-друге ,не гірша! І чи просив хтось робити такі висновки? Де ви, шановні, зі своїми висновками були, коли на колегії 1 лютого від Задорожного відверту брехню ковтали? Тоді про ваші висновки чомусь ніхто нічого не чув. А тепер заходилися наввипередки з профільним комітетом ВР вказувати Президентові, кого і в який спосіб куди призначати, і ситуацію, яка два роки на ваших очах складалася в НТКУ раптом розглядати! Не змокрійте часом від надмірних зусиль - надворі ще холодно, побережіть здоров"ячко, турботливі ви наші!
ой
5910 дн. тому
та хоч друкуй, хоч не друкуй...А з таким парламентом швидше дочекаємось, доки всі українські раки хором гімн свистітимуть, аніж наші народні обранці щось корисне не тільки собі зроблять.
Не Сам
5910 дн. тому
правник // 20.02.2008 19:04:40 Та не бійся, надрукуй процедуру формування Громадської Ради. Без скорочень та власних коментарів
Не Сам
5910 дн. тому
правник // 20.02.2008 19:02:11 Тоді слід чекати чергових масових чисток на каналі, переорієнтацію менеджменту на нову "Руку, що годує", інтенсифікацію процесу зомбування глядача під нові чергові вибори. Як кажуть, "піпл схаває". Ну то й нехай дивиться на непотріб, отой недолугий піпл. Та нехай ще й створять громадське телебачення на базі НТКУ, отримають свої море євро за впровадження суспільного мовлення та ще й з цих лохів - народу України - будуть стягувать по п"ять копійок за функціонування такого мовлення. Дайош Андрія Шевченка - він у цьому спец
правник
5910 дн. тому
ddsd ну і що вам скаже шишкін? якщо конституційний суд у нас був заблокований то хтось може підмінити його? юридична відповідь - ні. якщо не має громадсбкої ради - то її треба сформувати. доречі нагадаю, що її формує парламент.
правник
5910 дн. тому
Ніякі. Закон, який запровадив громадські ради і процедуру призначення прийнятий у 2006 році, а Докаленка призначали раніше, коли взагалі нічого ні в законі, ні в статуті не було.
Не Сам
5910 дн. тому
І, до речі, якщо Докаленко був призначений без подання Громадської Ради, то які правові наслідки з цього випливають?
ddsd
5910 дн. тому
ШАНОВНА ТЕЛЕКРИТИКА! Візьміть, будь-ласка, коментарі у провідних Юристів України відносно того як створити в таких умовах Громадську Раду НТКУ, варіанти вирішення правової колізії. Мені особисто було б цікаво почути думку Шишкіна та інших відомих юристів. Набридло дивитися на те, що нас і досі мають за повних дурнів
ddsd
5910 дн. тому
"Єдиний варіант вирішення посталого питання сьогодні вбачається через процедуру покладання додаткових обов’язків на одного з віце-президентів НТКУ" - тобто банально це буде звучати так: в.о., виконуючий обов"язки. Що й пропонувалось Ілащуку. Питання: скільки заплатили грошей, щоб своєму віце-президенту сформулювати такий передостанній абзац? Юридична служба у нас підміняє собою закони і трактує їх на свій розсуд. Ганьба
САМ
5910 дн. тому
Такий нерейтинговий канал, такі сірі миші на ньому працюють і така запекла боротьба йде за нього. Шаленні державні і інші фінансові потоки не дають спати ось вже другу добу борцям за престол на непрестижному каналі. Лають його наіть ті, хто пройшов його школу. То може влаштувати конкурс концепцій, особистостей, якщо неможливо призначити президента НТКУ? Хто і кому заважав створити Громадську раду? Чого про це не подбав той же Прутнік? Та без неї і Докаленко був нелегітимним. Ви, панове, смішні там на горі.
жабка
5911 дн. тому
А чи є в секретаріаті юридична служба. Може її баба Парсака очолює?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду