Робоча група при Комітеті свободи слова пропонує дозволити іноземцям бути засновниками ТРО в Україні

7 Лютого 2008
13696
7 Лютого 2008
11:08

Робоча група при Комітеті свободи слова пропонує дозволити іноземцям бути засновниками ТРО в Україні

13696
Робоча група при Комітеті свободи слова пропонує дозволити іноземцям бути засновниками ТРО в Україні
Члени робочої групи при парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації, яка готує рекомендації щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно ЗМІ», пропонують зняти обмеження у 35% на іноземні інвестиції у статутному фонді українських телерадіоорганізацій. Про це йшлося 6 лютого на другому засіданні робочої групи.
 
Проект закону, над яким працює робоча група, готується Міністерством юстиції з 2006 року. Його ухвалення є виконанням обов’язків та зобов’язань України перед Радою Європи, відповідно до яких, Україна має гарантувати прозорість власності на ЗМІ. Законопроект стоїть у порядку денному другої сесії шостого скликання. Всього потрібно внести зміни до чотирьох законів: про друковані ЗМІ; про інформагентства; про Нацраду з питань телебачення і радіомовлення та про телебачення і радіомовлення. 
 
На першому засіданні робоча група, яку очолює народний депутат Олена Бондаренко (фракція Партії регіонів), обговорила зміни до перших трьох вищезазначених законів. На другому зосередилася на Законі «Про телебачення і радіомовлення». Члени робочої групи, серед яких переважно юристи, які представляють медійну галузь, намагалися розібратися зі змішаною в законі термінологією («засновник», «власник», «учасник»), максимально уточнити поняття «пов’язані особи», «контроль за засновником і власником», «провайдер програмної послуги».  
 
Робоча група дійшла згоди, що в Україні не забороняється заснування телерадіоорганізацій іноземним юридичним та фізичним особам та особам без громадянства. В такому разі члени робочої групи пропонують також зняти й обмеження в 35% на іноземні інвестиції в статутному фонді ТРО.
 
Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко з цього приводу зазначив, що це питання лежить радше у політичній, а не юридичній площині. «Сучасна світова тенденція спрямована на зняття обмежень щодо доступу іноземців на ринки ЗМІ. У випадку прийняття політичного рішення щодо зняття законодавчих обмежень на участь іноземців в українських ТРО (що де факто давно відбулося в Україні), доцільно передбачити обмеження щодо офшорних компаній», – сказав Тарас Шевченко. Із ним погодилася більшість членів робочої групи. 
 
Оскільки у членів робочої групи виникло багато запитань щодо Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, вирішено було запросити на наступне засідання, яке має відбутися 12 лютого, юристів Нацради. 
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13696
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду