detector.media
07.02.2008 11:08
Робоча група при Комітеті свободи слова пропонує дозволити іноземцям бути засновниками ТРО в Україні
Члени робочої групи при парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації, яка готує рекомендації щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно ЗМІ», пропонують зняти обмеження у 35% на іноземні інвестиції у статутному фонді українських телерадіоорганізацій. Про це йшлося 6 лютого на другому засіданні робочої групи.
 
Проект закону, над яким працює робоча група, готується Міністерством юстиції з 2006 року. Його ухвалення є виконанням обов’язків та зобов’язань України перед Радою Європи, відповідно до яких, Україна має гарантувати прозорість власності на ЗМІ. Законопроект стоїть у порядку денному другої сесії шостого скликання. Всього потрібно внести зміни до чотирьох законів: про друковані ЗМІ; про інформагентства; про Нацраду з питань телебачення і радіомовлення та про телебачення і радіомовлення. 
 
На першому засіданні робоча група, яку очолює народний депутат Олена Бондаренко (фракція Партії регіонів), обговорила зміни до перших трьох вищезазначених законів. На другому зосередилася на Законі «Про телебачення і радіомовлення». Члени робочої групи, серед яких переважно юристи, які представляють медійну галузь, намагалися розібратися зі змішаною в законі термінологією («засновник», «власник», «учасник»), максимально уточнити поняття «пов’язані особи», «контроль за засновником і власником», «провайдер програмної послуги».  
 
Робоча група дійшла згоди, що в Україні не забороняється заснування телерадіоорганізацій іноземним юридичним та фізичним особам та особам без громадянства. В такому разі члени робочої групи пропонують також зняти й обмеження в 35% на іноземні інвестиції в статутному фонді ТРО.
 
Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко з цього приводу зазначив, що це питання лежить радше у політичній, а не юридичній площині. «Сучасна світова тенденція спрямована на зняття обмежень щодо доступу іноземців на ринки ЗМІ. У випадку прийняття політичного рішення щодо зняття законодавчих обмежень на участь іноземців в українських ТРО (що де факто давно відбулося в Україні), доцільно передбачити обмеження щодо офшорних компаній», – сказав Тарас Шевченко. Із ним погодилася більшість членів робочої групи. 
 
Оскільки у членів робочої групи виникло багато запитань щодо Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, вирішено було запросити на наступне засідання, яке має відбутися 12 лютого, юристів Нацради. 
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY