Мережу для мобільного телебачення в Києві планують збудувати за 1-2 місяці

5 Лютого 2008
13734
5 Лютого 2008
09:46

Мережу для мобільного телебачення в Києві планують збудувати за 1-2 місяці

13734
Мережу для мобільного телебачення в Києві планують збудувати за 1-2 місяці
Нюанси впровадження мобільного телебачення (DVB-H) в Україні цікавлять європейців, - поділився з «ТК» своїми враженнями від перебування в Парижі генеральний директор науково-виробничого підприємства «Квант-Ефір» Іван Омелянюк.
 
Українська делегація щойно повернулась зі столиці Франції, де брала участь у Всесвітньому конгресі цифрового мобільного телебачення. Іван Омелянюк уже вдруге бере участь у цьому форумі. Його підприємство «Квант-Ефір», виробник обладнання для телебачення та радіомовлення, нещодавно разом з «Українською цифровою телемережею» проводили експеримент із цифрового наземного телебачення (DVB-T), у рамках якого окремо досліджували й перспективи мобільного телебачення для України. Набутий при цьому значний досвід став темою для виступу Івана Омелянюка на конгресі.
 
«Я закцентував увагу численних гостей конгресу з усього світу (близько 400) на важливості створення бізнес-моделі при запровадженні мобільного телебачення. Лише коли основні гравці на цьому ринку - провайдер, оператор мережі  та оператор мобільного зв’язку - працюють злагоджено, можливе успішне мобільне телебачення. Всі гравці мають бути зацікавлені фінансово», - зауважив Іван Омелянюк в інтерв’ю «ТК».
 
Нагадаємо, переможцем конкурсу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на право трансляції цифрового сигналу стандарту DVB-H у Києві на 49 ТВК стала ТРК «Етер». Наразі ТРК перебуває у статусі провайдера програмної послуги на експериментальній цифровій багатоканальній телемережі.
 
Як зазначив Іван Омелянюк, «Квант-Ефір» готовий до плідної співпраці з телекомпанією «Етер» з тим, щоб чимшвидше запустити мобільне телебачення.
 
«За підрахунками фахівців нашого підприємства, для повноцінного функціонування мережі у столиці потрібні щонайменше 10 передавачів. Лише за таких умов якісний контент буде доступним споживачам на вулиці, у автомобілях, біля вікон у приміщеннях. Ми маємо вийти за короткий час на такий рівень, інакше споживачі не зацікавляться такою послугою», - каже пан Омелянюк.
 
За попередніми оцінками спеціалістів «Квант-Ефіру», власне, мережа для мобільного телебачення у Києві, за сприятливих умов, буде готова за місяць-два. Потім кілька місяців триватиме експеримент, у якому братимуть участь, як очікується, близько 700 абонентів. Їх попередньо забезпечать спеціальними терміналами для прийому цифрового мобільного сигналу. Упродовж експерименту мають відпрацювати всі технічні аспекти нової послуги. Як очікується, «дослідники» зможуть переглядати до 15 програм. Комерційний запуск мобільного телебачення у Києві прогнозується на початок наступного року, повноцінна ж загальнонаціональна мережа очікується у 2011 році.
 
DVB-H (Digital Video Broadcast Handheld) – портативне цифрове телебачення, один із кількох стандартів мобільного телебачення. У грудні 2004 року Європейська Асоціація з телекомунікаційних стандартів визнала DVB-H основним стандартом для мобільних телевізійних сервісів Європи. DVB-H має суттєві переваги у можливостях мультиадресації і за якістю зображення перед аналогічними мережами мобільного зв’язку GPRS.
 
Сергій Собуцький, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду