Мінфін не хоче фінансувати адаптовану українську версію Euronews

29 Січня 2008
13186
29 Січня 2008
16:53

Мінфін не хоче фінансувати адаптовану українську версію Euronews

13186
Мінфін не хоче фінансувати адаптовану українську версію Euronews
29 січня 2008 року в прес-центрі НТКУ та НРКУ відбулося громадське обговорення державної цільової програми інформування громадськості з питань європейської інтеграції України на 2008–2011 роки. Програма передбачає підвищення рівня поінформованості громадськості про завдання й цілі європейської інтеграції України для створення у суспільстві стабільної більшості, яка підтримуватиме державну політику в цьому напрямку.
 
На захід, організований Державним комітетом телебачення і радіомовлення, завітали представники понад 30 громадських організацій, посольств та європейських інституцій в Україні. Зокрема, представник генерального секретаря Ради Європи Окі Петерсон, Валерій Чалий (Центр Разумкова), Григорій Перепелиця (Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС) – розробник презентованої програми, представники Британської ради в Україні, журналісти та інші.
 
Державним замовником-координатором цільової програми визначено Держтелерадіо. Про це повідомив заступник голови комітету Анатолій Мураховський. На виконання програми передбачається 30 млн грн. на чотири роки. Для порівняння, в Польщі на ці цілі тільки протягом одного року витратили 20 млн євро.
 
Виконання програми забезпечуватиметься центральними та місцевими органами виконавчої влади, державними ЗМІ, а також залучатимуться недержавні ЗМІ та громадські організації (на тендерних умовах). Щодо пріоритетних заходів, то Анатолій Мураховський зазначив: «При всій повазі до круглих столів чи конференцій, на мій суб’єктивний погляд, найефективнішим заходом все ж є телерадіопродукт». Взагалі ж програмою передбачено проведення семінарів, круглих столів, громадських слухань, конкурсів, книжкових виставок, консультацій, днів культури держав – членів ЄС в Україні та днів України в країнах – членах ЄС тощо.
 
Під час презентації зазначалося, що підвідомчі Держтелерадіо організації забезпечать виготовлення та трансляцію циклів телерадіопрограм, серії документальних фільмів та короткометражних телероликів про ЄС та його співробітництво з Україною. ОДТРК повинні регулярно інформувати населення про співпрацю регіональних підприємств із іноземними партнерами держав –членів ЄС тощо.
 
Хоча й передбачається, що виконання програми має збільшити обсяг друкованої продукції та середньодобовий обсяг телевізійного та радіомовлення за рахунок створення теле- і радіопрограм про європейську інтеграцію України, але після повернення з Мінфіну, деякі запропоновані розробниками заходи було вилучено з цільової програми. Про це розповів Григорій Перепелиця, наголосивши, що деякі з них навіть не потребують значного фінансування. Зокрема, Мінфін вилучив із програми трансляцію адаптованої версії телеканалу «Євроньюз», створення сайта для українських туристів, які хочуть мандрувати Європою, створення телерадіороликів, організацію кореспондентських пунктів за кордоном та ін. Також зникла з програми демонстрація в Україні теле- і кінопродукції про країни – члени ЄС, їхню історію та шлях до ЄС. «Вони готові безкоштовно через посольства надати цю продукцію, але Мінфін чомусь це викинув. Ми просимо повернути ці заходи (загалом 20 пунктів) до програми, оскільки вважаємо їх достатньо ефективними», – сказав Григорій Перепелиця.
 
Заступник начальника відділу міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Держтелерадіо Світлана Грицай роз’яснила присутнім позицію Мінфіну. Міністерство вилучило з програми ті пункти, які вже існують у подібних програмах. За попередньою оцінкою Держтелерадіо, видатки на фінансування заходів із виконання програми становитимуть 30 млн грн., в тому числі близько 14 млн грн. – за рахунок держбюджету України, решта – за рахунок місцевих бюджетів та інших, передбачених законом джерел.
 
Координацію та контроль за виконанням цієї програми покладено на Держтелерадіо, результати моніторингу оприлюднюватимуться на сайті.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13186
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду