detector.media
06.12.2007 15:53
Крок до цифри
Крок до цифри

На брифінгу за підсумками вчорашнього засідання Нацради її голова Віталій Шевченко навіть не намагався приховати свого тріумфу. «Сьогодні ми ухвалили епохальне рішення, яке вводить в Україні цифрове віщання, – почав він брифінг, – якщо «цифра» прийде до України в запланований нами часовий проміжок, то наше сьогоднішнє засідання колись у майбутньому відзначатимуть дослідники… Я б назвав його цифровим проривом».

 

Ігор Курус, член Нацради, що впритул переймається «цифрою», повідомив присутнім, що на сьогоднішньому засіданні було створено загальнонаціональну багатоканальну цифрову мережу МХ-4, а «цифрова карта» українського телепростору сповнилася конкретним змістом: наявні телеканали отримали «цифрові частоти» – місця в цифрових мультиплексах.

 

«У чому перевага «цифри»? «Цифра» – це якість, це покриття, з'являються нові частоти, на яких виникають нові канали», – ще один член Нацради Тетяна Мокріді щиро намагалася зробити складні терміни, якими оперував Курус, зрозумілими для кожного присутнього в залі журналіста. Вигоду переходу на цифрове віщання вона пояснювала на конкретних прикладах: свої зарезервовані «частоти» в «цифрі» отримали не тільки всі нинішні загальнонаціональні телеканали, але й ті, які через ті або інші причини не могли організувати свої трансляції по всій Україні в аналоговому форматі. Наприклад, можливість вести повноцінне віщання дістане ТРК «Ера», що «тулиться» зараз на Першому національному. Почати окреме віщання зможуть дві телекомпанії, які нині являють собою 5-й канал, - НБМ і «Експрес-інформ». На загальнонаціональний рівень вийдуть ті ж «Тоніс», М1 і «Мегаспорт».

 

Перехід на «цифру» дозволяє звільнити величезний частотний ресурс, а Нацраді - оголосити конкурс на вісім «місць» – це лише перший крок у цьому напрямі. «Подальші можливості – невичерпні», – з ентузіазмом повідомив Віталій Шевченко.

 

Але використання цих невичерпних можливостей Нацрада як єдиний орган, що регулює відносини у вітчизняному телепросторі, вже зараз намагається спрямувати в суспільно-корисне русло. Тому в умовах конкурсу на перші вісім частот, які з'являться внаслідок переходу на «цифру», чітко прописано – кожен з новостворених каналів повинен буде мати чітко окреслену «нішу». Таким чином в Україні мають з'явитися дитячий, пізнавальний, гумористичний канали, «культурний» канал із широким використанням мов нацменшин, а також спеціальний канал для кіно та серіалів. Ще три канали зможуть отримати ліцензії на загальнонаціональне цифрове віщання, вигравши в номінації «Оригінальний проект».

 

Перехід на цифрове віщання дасть можливість нарешті зрушити з мертвої точки створення в Україні суспільного телебачення. Як відомо, раніше його планували створити чи то на базі державного Першого національного телеканалу, чи то на базі обласних ТРК, чому ті й ті більш-менш активно опиралися. Тепер же, за словами Віталія Шевченка, цю проблему знято – Нацрада «застовпила» одну «цифрову частоту» за ще не створеним суспільним телебаченням. «Ми готові й надалі ухвалювати будь-які рішення, що сприятимуть створенню в Україні суспільного телебачення», – пообіцяв глава Нацради.

 

В той час, як на загальнонаціональному рівні перспективи «цифри» видаються обнадійливими, журналісти не могли не поцікавитися, як просувається робота над «цифризацією» українських регіонів. Проблеми справді є, – визнають «нацрадівці», – але вони вирішувані. Фінансові труднощі (а тільки перший етап розгортання цифрового віщання в Україні коштуватиме близько мільярда гривень) Віталій Шевченко має намір вирішити за рахунок недержавних джерел. З іншого боку, каже він, саме держава мусить допомогти придбати цифрові SET-TOP-BOXи тим громадянам України, які з фінансових причин не зможуть цього зробити. Сподівається Шевченко й на активну допомогу місцевих властей, серію зустрічей з представниками яких Нацрада планує провести вже найближчим часом.

 

Члени Нацради не обділили увагою «кабельників», що активізувалися останнім часом. Оператори кабельного зв'язку зазвичай не дуже зацікавлені в розвитку «цифри» в загальнонаціональному масштабі: не виключено, що у разі «цифризації» всієї України більшості з них просто не залишиться місця на ринку. За підсумками засідання Нацрада ухвалила досить жорстку заяву, адресовану «кабельникам». При цьому – нічого особистого: після зачитування найбільш «ударного» уривка документа Тетяна Мокріді привітала опонентів Нацради – Всеукраїнську асоціацію операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж із десятиліттям.

 

Щодо термінів цілковитого і беззастережного переходу України на «цифру» думки «нацрадівців» дещо розійшлися. «Ми побудуємо в Україні цифрове телебачення, чого б нам це не коштувало», – дещо приречено сказав на завершення брифінгу Іван Курус. Тетяна Мокріді на тлі колеги мала вигляд переконаної оптимістки: «Я сподіваюся, що Євро-2012 усі ми зможемо побачити в цифрових картинках».

 

Максим Головатенко, для «Главреда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY