В Україні мало телеформатів, присвячених Голодомору

26 Листопада 2007
7240
26 Листопада 2007
11:25

В Україні мало телеформатів, присвячених Голодомору

7240
В Україні мало телеформатів, присвячених Голодомору
Лист, що надійшов на адресу «ТК» 26 листопада від Олега Корнієнка. Публікується з незначними правками.
 
Варто зазначити, що саме під егідою Віктора Ющенка в Україні піднята тема голодомору 30-х років на державний рівень. І яким би президент політиком не був, але за таку справу йому велика вдячність, адже за 16 років незалежності ніхто з попередніх очільників держави не намагався про це говорити вголос і влаштовувати масові заходи щодо вшанування пам’яті жертв того великого голоду проти українського народу.
 
Але хочеться акцентувати спочатку на філологах у канцелярії Президента та літературних редакторах у ЗМІ. Як відомо, Президент напередодні видав Указ «Про відзначення у 2007 році Дня пам'яті жертв голодоморів». Звичайно, можливо, це формальності, але думаю, що філологи повинні були підказати Президенту, що потрібно не «відзначати», а вшановувати жертв Голодомору. Бо, як не дивно, але  багато політиків, науковців звернули на таке формулювання увагу і в черговий раз на телерадіоефірах коментували цей указ.

По-друге, велика подяка телеканалам, які доклали багато зусиль, щоб у день жалоби в ефірі не було реклами і ефірний час був наповнений тематичними програмами, фільмами та репортажами. Зокрема пожертвувати ефірним часом лише змогли Перший Національний та телеканал „Тоніс” і  відмовився від реклами телеканал НТН. Всі ж інші канали лише спромоглися пустити в ефір  трансляцію виступу Президента на Михайлівській площі і іноді в ефірі телеканалів можна було помітити кліп Оксани Білозір, присвячений жертвам голодомору.

У цей день якось увімкнув радіо «Ера», де в гостях був поважний письменник, який випустив книгу «Тема для медитацій». Зокрема в книзі  йдеться і про Голодомор. Він висловив таку думку, що для України і для письменників тема Голодомору вже не актуальна і про неї ніхто книжок писати не буде. Після цих слів намагався зателефонувати в студію, але лінія весь час була зайнята. А потім, увімкнувши телевізор, побачив, що насправді для митців роботи ще багато і потрібно встигнути, доки свідки цих трагедій ще живі. В ефірі „Тоніса” і НТКУ фільми повторювалися і  це сигнал  державі. В Україні мало телеформатів, що присвячені голодомору. І держава теж повинна зрозуміти, що для майбутнього покоління потрібно зберегти розповіді очевидців, доки вони ще живі. Адже, як говорять, «что написано пером, то не вырубишь топором».
 
Олег Корнієнко
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Корнієнко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7240
Читайте також
27.11.2007 12:35
Отар Довженко
24 740
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег Корнієнко
6008 дн. тому
Звичайно і я не є прихильнком Ющенка. Але саме Ющенко підняв питання про вшанування жертв Голодомору на такий рівень. Хоча відсилаючи статтю в Телекритику, я напевно поспішив, адже писав її швидко і коли вже її надрукували мені здалось що я б її трішки по іншому написав би. Адже були Намаганя і в Кравчука і в Кучми, навіть були укази про вшанування жертв але вони не отримали того результату, якого отримав Ющенко
Галина
6008 дн. тому
Абсолютно погоджуюсь з автором статті. Я не належу до прихильниць пана Ющенка, але не можу заперечувати його заслугу стосовно вшанування пам'яті жертв Голодомору. Судячи з того, як деякі журналісти оцінюють український телеефір від 24.11.07, ще мало сказано про цю трагедію. Хто б осмілився в Ізраїлі обсмоктувати тему вшанування жертв Голокосту, яка підтримується бажаними чи небажаними державними діячами? У кого б повернулась рука, заворушився б язик оцінювати спогади про закатованих єврейських дітей з глузливими інтонаціями, використовуючи матюки? В Україні одні пишуть, а інші з запалом читають цю гидоту. Решта мовчить, думаючи виключно про сьогодення. Але благополучне сьогодення не може бути без тверезого ставлення до минулого, без моральних табу, що мають силу в суспільстві.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду